De wolf is terug | 5 manieren om wolvensporen te vinden

Niet iedereen is er even blij mee, maar de wolf is terug in Nederland. Het is officieel dat er zich meerdere wolven hebben gevestigd op de Veluwe. Een wolf is van zichzelf heel schuw, maar toch kan hem zien of in ieder geval zijn sporen. Hier vind je 5 manieren zijn sporen te herkennen. 

Ben jij naar sporen aan het zoeken dan heet dit: ‘’trekken’’. Je gaat het bos in of de weide op en gaat opzoek naar sporen die kunnen aantonen dat er een dier is geweest. Dit kunnen verschillende soorten sporen zijn. Zo kan je opzoek gaan naar vraatsporen, pootafdrukken, uitwerpselen of overblijfselen van nesten of holen. Dit kan je ook heel goed doen bij wolven. De wolf vinden is in Nederland nog niet zo makkelijk, maar als je ze hebt gevonden is het heel duidelijk of het een wolf is of gewoon een hond. 

Leave no trace _ 5

5 manieren om wolvensporen te herkennen 

Bij wolven kijken net als bij andere dieren naar verschillende sporen. Zo kijken we naar pootafdrukken, naar de uitwerpselen, naar hoe hij zijn prooi pakt en het geluid van een wolf is heel duidelijk. 

1.    De pootafdruk van een wolf 

Een wolf heeft een veel grotere pootafdruk dan die van een gewone hond. Zo heeft hij ongeveer het formaat van een volwassen Sint-Bernard hond. Wanneer je dus een pootafdruk van een wolf ziet zal je gelijk het verschil zien tussen die van een hond of een wolf. 

2.    Wolven lopen in een rechte lijn 

Ikzelf heb op deze manier in Polen vaker wolvensporen gezien. Waar een hond zigzagt over het pad opzoek naar geuren in het bos zal je een wolf lange stukken rechtdoor zien lopen. Zie je dus op een zandpand duidelijk een rechte lijn van wolvenpoten en zie je geen voetafdrukken van een mens tussendoor dan weet je bijna zeker dat het om een wolf zal gaan. 

3.    In de uitwerpselen van een wolf zitten haren

Al zal je ze waarschijnlijk niet snel tegenkomen, een wolvendrol is veel groter dan een hondendrol. Daarnaast zitten er in een wolvendrol haren. Dit komt omdat een wolf zijn prooi met huid en haar opeet. Daarnaast zal de drol een beetje wit zijn, dit komt omdat wolven ook niet vies zijn van wat botten. De uitwerpselen van een wolf zijn dus één van de duidelijkere wolvensporen. 

4.    Het gehuil van een wolf 

Wanneer ik helemaal alleen in de natuur ben doe ik het weleens: ‘’hard huilen’’. Dan bedoel ik natuurlijk het nadoen van het gehuil van een wolf. Ook dit valt onder de wolvensporen en is heel typisch wanneer je denkt aan een wolf. Op de Veluwe zal je dit gehuil overigens niet snel horen. Wolven in de buurt van steden en dorpen passen zich aan en zullen zich stiller verplaatsen. Dit omdat ze weten dat mensen een bedreiging kunnen vormen. 

5.    De prooi is bijna helemaal opgegeten 

Bij een wolf zal je zien dat de prooi praktisch helemaal is opgegeten. Een hond kan ook weleens een wild dier aanvallen, maar zal het dan alleen doodbijten. Een wolf daarentegen heeft het nodig als voedsel en zal het grotendeels opeten. Zie je dus een dood ree ergens liggen die bijna helemaal is opgegeten dan weet je eigenlijk al genoeg.  

Leave no trace _ 7

Zelf opzoek naar wolvensporen en meer?

Vond je dit nu leuk en wil je meer weten over diersporen? Mischa van HikingViking is een ecoloog en neemt mensen mee de natuur in. Daar gaat hij met ze opzoek naar diersporen. Sinds kort is hij dan ook partner van de Ik Wil Hiken Academy en verteld hij hier nog veel meer over diersporen. Zo leer je in de Hike- & Natuurtraining alles over verschillende wilde dieren. Ook hebben we laatst een toffe webinar opgenomen waarin je online op excursie gaat. 

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!