Vuur maken: Kampvuur en het milieu

Zo belangrijk zijn bomen: Bron: gemeente huizen

De impact van een houtvuur op het milieu. 

We weten allemaal dat het stoken van een vuurtje heerlijk is. Toch zijn we jaren geleden overgegaan op de centrale verwarming om je huis te verwarmen. Daarentegen winnen de houtkachels en openhaarden weer aan populariteit en is het goed om te weten wat het eigenlijk doet met het milieu. 

Er is een flink debat gaande over of een houtvuur nu wel of niet goed is voor het milieu. Bomen nemen koolstofdioxide op uit de lucht. Dit zorgt ervoor dat een boom gassen die wij uitstoten opneemt. Als deze boom verbrandt of wegrot komt deze koolstofdioxide weer vrij. Dus eigenlijk maakt het niet uit of je een boom verbrandt op je kampvuur of gewoon laat wegrotten in het bos.  


Vuur maken: het milieu | week 10

Maar waarom wordt er dan gezegd dat het niet goed is voor het milieu? Hout moet worden verscheept, ook de houtkap gebeurt op zo’n grote schaal dat er grote vlaktes over blijven waardoor de aarde zijn zuurstof verliest. Ook komt er bij vuur dat op een lage temperatuur wordt verbrand fijnstofdeeltjes vrij. Dit zijn schadelijke stoffen voor de mens en de natuur. Dus helaas is het vuurtje toch niet zo milieuvriendelijk. 

Hoe kan ik de impact van mijn kampvuur verkleinen?

Is dat even een domper. Terwijl we zo veel van de natuur houden en nog ultiemer willen genieten door een vuurtje te maken, doen we haar min of meer schade aan. Maar er zijn opties om ervoor te zorgen dat jouw vuurtje een kleinere impact heeft. Hieronder een aantal tips voor een vuurtje met een zo laag mogelijke impact

  • Ga houtsprokkelen of koop het hout bij een plaatselijke boer. Vaak komt het hout dan uit de buurt waardoor het niet verscheept hoeft te worden. 
  • Zorg dat het hout zo droog mogelijk is. Droog hout brandt heter en schoner dan nat en vochtig hout. 
  • Gooi geen afval, behandeld hout of plastic in je kampvuur. Dit zorgt voor extra uitstoot. 
  • Maak het kampvuur heet, een vuurtje op lage temperatuur stoot meer fijnstof uit. 
  • Ben je opzoek naar meer warmte tijdens een kampvuur bouw dan een reflector tegen warmteverlies. 

Reflector, kampvuur, vuur maken | week 10

Nu heb je een aantal tips gekregen zodat jij toch op een onbezorgde manier kan genieten van jouw kampvuur. Kijk eens of je op andere manieren je uitstoot kan verminderen. Denk aan minder de auto gebruiken, geen vlees eten of andere dingen die geen tot weinig impact op de natuur hebben.   

logo-reizen_-ik-wil-hiken-1

Begin je hike Vandaag

Droom jij ervan een hike te maken?
Ga mee met het Start Hiking weekend vanaf 29 september!

Op pad met een paddenstoelenexpert, Ecoloog en leren navigeren, vuur maken en over de mooiste plekken van de Veluwe!?

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× hulp nodig?