Uitrusting | Mijn rugzak + inhoud

Een meerdaagse tocht maken is misschien wel het mooiste dat er is. Helemaal even weg van het internet en alleen aangewezen zijn op je voeten. Een simpel bestaan, maar je moet er wel wat spullen voor in je rugzak meenemen. Wil jij weten welke materialen ik gebruik tijdens mijn hikes? In deze blog beschrijf ik uitgebreid de materialen die ik meeneem en welke ik zou aanraden. Neem een kijkje in mijn gearlist. 

In deze blog schrijf ik over allerlei materialen die ik meeneem. In de online academy beschrijf ik nog een volledige gearlist en neem ik je mee op avonturen die ik eerder maakte en vergelijk ik die met de gearlist die ik inmiddels gebruik. Zo kan je ook zien dat het verzamelen van spullen niet in één dag is gebeurd. Je weegt zorgvuldig je spullen af en vergelijkt ze met andere materialen die je hebt of kijkt af en toe op forums naar meer informatie. 

Rugzak 

Vroeger maakte ik gebruik van een Osprey rugzak. Net als iedereen liep ik de Bever (of een andere sportspeciaalzaak) in omdat ik meer wilde leren over hiken. Maar ook omdat ik niet wist wat voor rugzak ik mee moest nemen. Vriendelijk werd ik geïnformeerd over de verschillende keuzes. De prijzen vlogen me flink aan, want een trekking rugzak van boven de €200,- is heel normaal. Zo kocht ik een Osprey Aether 70L. Een hartstikke goede rugzak, met enorm veel mogelijkheden. Maar bovenal veel vakjes en ruimte. 

In deze periode had ik ook nog heel veel spullen mee tijdens het hiken, dus kwam dit perfect uit. In de jaren ben ik steeds lichtere materialen gaan kopen en steeds minimaler ging ik onderweg. Tot het eigenlijk niet meer kon met de rugzak die ik had. Het was tijd voor iets anders. Tijdens Hunted in to the Wild gebruikte ik voor het eerst een rugzak van Herder Gear. Dit is een rugzak zonder een frame, en met enkel vakken die nodig zijn. Geen overbodige luxe dus. Dit minimale design zorgt ervoor dat hij tot wel 3x lichter is dan mijn oude rugzak. 

Inmiddels ben ik ambassadeur van Herder Gear en gebruik ik de rugzakken ook tijdens de belevingstochten. Zo kan je een rugzak van Herder Gear bij me huren in combinatie met een complete slaapset + tent van Nomad. Wil je dus een keer op pad en heb je nog geen eigen materialen. Vraag mij naar de mogelijkheden. 

Tenten 

Ik heb het over tenten, omdat ik zelf liever niet onder een tarp of in een hangmat slaap. Het lekkerste slaap ik in een tentje. Inmiddels heb ik een hele verzameling aan tenten, maar ik laat je twee verschillende zien en vertel waarom ik de één keer kies voor de ene en de andere keer voor de ander. 

De freestanding tent. Dit is een tent die ik tijdens Hunted in to the Wild heb gebruikt en op al mijn reizen met Laura. Het gaat om een MSR Mutha Hubba 3 persoons tent. Omdat hij voor drie personen is gemaakt vond ik hem te groot wanneer ik alleen weg ga. Het fijne aan een freestanding tent is dat je hem kan gebruiken met de minimale hoeveelheid aan haringen. Het nadeel is dat hij zwaarder is door de stokken. 

Een singlewall tent. Bij dit tentje bestaat een groot gedeelte van de binnenkant uit één doek. Dit zorgt er gelijk voor dat er meer condens ontstaat. Deze tentjes kan je in veel gevallen opzetten met je wandelstokken. Dat maakt dat je maar een heel klein pakketje hebt en het een stuk lichter is. Zo heb ik de 3F UL GEAR tent. Dit is een goedkopere tent dan de MSR en het merk wordt vooral via Ali-Expres verkocht. Maar je kan hem ook via bol.com krijgen waardoor je hem morgen al in huis hebt. Deze tent gebruik ik vooral wanneer ik alleen op stap ga. 

Slaapuitrusting 

Een slaapuitrusting tijdens het hiken kan nog best specifiek zijn. De één slaapt lekker op een dun matje en de ander heeft iets meer comfort nodig. De één wil alles super lichtgewicht en de ander kijkt niet op een kilootje meer of minder. Hieronder vind je mijn keuzes, met de linkjes erbij. 

De slaapzak 

Hiervoor zijn er meerder keuzes die je kan maken. Ikzelf slaap nog steeds in een mummy slaapzak, maar ik wil in de komende maanden een quilt gaan halen. Het klinkt allemaal ingewikkeld, maar dat valt best mee. Een mummy slaapzak heeft een hoofdstuk en is een slaapzak waar jij je helemaal in kan opsluiten. Dit zorgt ervoor dat jouw lichaamswarmte heerlijk in je slaapzak blijft. Maar de andere theorie achter een mummy slaapzak is dat het te groot is. Zo lig je boven op de slaapzak zelf, dit betekent dat het niet isoleert. Je gebruikt dus een stuk van je slaapzak wat je niet helpt, oftewel extra ruimte + gewicht. 

Bij een quilt is dit anders, hier slaap je onder als onder een gewone deken. Je hebt quilts die je onder je matje door kan spannen zodat je geen ontblote rug krijgt tijdens de nacht. Maar je slaapt nu ook gewoon rechtstreeks op je slaapzak. Daarom gebruik ik als extra altijd een sea to summit reactor. Dit is een slaaphoes die ook nog eens extra warmte geeft. 

uitrusting rugzak_Rick_Ik Wil Hiken_02

Het kussentje 

Gebruiken van een kussentje is helemaal afhankelijk van hoe comfortabel jij het wil hebben. Zo gebruik ik af en toe ook gewoon mijn kleding. Vaak rol ik het op of doe ik het in een stuffsack. Zo heb je een eigenhandig gemaakt kussen. Maar ook heb ik opblaasbare kussens die extreem licht zijn en erg comfortabel. Bekijk hiervoor eens de Sea to Summit Aeros.

De slaapmatjes 

Ik heb zelf allerlei verschillende slaapmatjes. Zo heb ik een slaapmat van Exped, Thermarest en Nomad. Een goed slaapmatje is zeker niet goedkoop en ik raad dan ook niet aan om zomaar één te kopen. Ikzelf begon met de Exped Synmat. Dit is een lichtgewicht slaapmatje en sinds de nieuwe versie er is, heb ik hem al 4 jaar zonder problemen. Er zijn ook slaapmatjes van Nomad die gemaakt zijn voor twee personen. Deze zijn licht van gewicht en je houd elkaar ook nog eens lekker warm gedurende de nacht. 

Inmiddels gebruik ik de NeoAir Xlite L. Dit is een slaapmat die nog net een tikkeltje lichter is dan de Exped en hij isoleert ook nog weer een stuk beter. Voor mij was dat reden genoeg om eens wat anders uit te testen. Ik ben er zeer tevreden mee, maar als jij een bewegelijke slaper bent kan het kraken je misschien wat hinderen. 

Ook verhuur ik voor de belevingstochten de slaapmatjes van Nomad. Dit zijn de Nomad AirTec RW. Ook dit zijn lichtgewicht slaapmatjes en een stukje goedkoper dan de matjes van Thermarest of Exped. Ze zijn iets zwaarder, maar dat maakt ze ook comfortabeler. Zo zijn de naden op een speciale manier gestikt zodat hij helemaal aansluit bij je lichaam. Wil je eens spullen van Nomad testen voor een eerste hike? Vraag mij naar de mogelijkheden om deze te huren. 

R-waarde slaapmatje_Ik Wil Hiken_2

Packing cubes 

Wil jij je tas beter indelen dan moet je 100% zeker gebruik maken van packing cubes. Dit zijn kleine lichtgewicht organizers waar je materialen in kan doen. Zo heb ik verschillende Osprey Packing Cubesgehaald. Ze komen in verschillende maten, de één is voldoende voor je kleding en in de ander kan je sokken en onderbroeken doen. Ik gebruik ze ook vaak om mijn eten in te bewaren. 

Jetboil of brandertje + pannensetje

In mijn rugzak vind je natuurlijk ook materialen om eten mee klaar te maken. Zo maak ik al sinds jaar en dag gebruik van de Jetboil. Dit is een ontzettend handig en compact systeem waarmee je water kan koken. Dit kan op een hele snelle manier. Eet je onderweg uit droogvoeding zakken dan is dit de beste optie. Maar het nadeel is dat je er niet fijn eten in kan klaarmaken. Dan hebben we het bijvoorbeeld over een stoofje. De onderzijde zal hierdoor aankoeken omdat het veel te heet wordt. 

Eet jij dus zelf gemaakt eten of eten dat je misschien rechtstreeks uit een pan wil gaan eten en niet apart verpakt zit. Dan kan je het beste kiezen voor een los brandertje + een pannensetje. Ikzelf heb hiervoor twee verschillende opties. Zo maak ik gebruik van de een pannensetje als ik alleen op stap ga: Decathlon MH100 rvs 1 persoons kookset. Ga ik langer weg en dieper de wildernis in samen met iemand. Dan maak ik gebruik van de MSR Quick 2 system kookset.

Vergeet ook niet je spork mee te nemen. De lang spork of de korte spork. Ikzelf maak graag gebruik van de langere versie van Sea to Summit. 

Waterzuivering 

Water zuiveren kan op allerlei verschillende manieren. Koken, filteren of met zuiveringstabletten. Maar je kan het ook met UV-straling doen. Ikzelf maak tijdens hikes daarom gebruik van de Steripen ultra. Deze kan je opladen via een usb-kabel en kan je tot wel 8000 keer gebruiken. Dat betekent dat het nog veel goedkoper is dan een fles water te kopen in de supermarkt. Hij is compact en licht van gewicht. Het nadeel is dat hij niet werkt op troebel water. Je water moet dus doorzichtig zijn voor goed gebruik. 

logo-reizen_-ik-wil-hiken-1

Begin je hike Vandaag

Droom jij ervan een hike te maken?
Ga mee met het Start Hiking weekend vanaf 29 september!

Op pad met een paddenstoelenexpert, Ecoloog en leren navigeren, vuur maken en over de mooiste plekken van de Veluwe!?

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× hulp nodig?