Samenvatting

Samenvatting_week 2_ik Wil Hiken academy

Samenvatting week 2:

Ook deze week heb ik weer een samenvatting gemaakt. De hele week is het gegaan over blessures. Om ervoor te zorgen dat jij ook wanneer jij een dagje weg bent weet wat je moet doen tijdens een bepaalde blessure heb ik kleine samenvattingskaartjes gemaakt. Door te drukken op de knop hieronder kan je ze downloaden en op je telefoon zetten. 


Blessures: Voorkomen en Genezen 

Per persoon is het verschillend welke blessures je kan oplopen tijdens een tocht. Hier vind je de samenvattingen per blessure. 

Voetblessures:  

  • Blaren ontstaan door wrijving en warmte. Je kan een blaar voorkomen door goede schoenen te dragen en door je voeten regelmatig te luchten. 
  • Hielspoor is heel vervelend en kan vaak maar moeilijk herstellen. Hielspoor kan je oplopen doordat de aanhechtingen tussen de tenen en de hiel zijn beschadigd. 

Enkelblessures:

  • Een verstuikte enkel kan je oplopen doordat je op oneffen terrein loopt of een verkeerde inschatting maakt waardoor jij je verstapt. Dit kan je voorkomen door hoge bergschoenen te kopen die je enkel beschermen. Ook een goede warming up en genoeg rust kan een enkel verstuiking voorkomen. 

Achillespeesblessures:

  • Een achillespeesblessure kan voor een hoop ellende zorgen. Blessures aan je achilleshiel hebben vaak een lange hersteltijd nodig. Je kan een dergelijke blessure voorkomen door goede schonen te dragen en je training goed op te bouwen. 

Knieblessures: 

  • Een knieblessure is onder wandelaars iets veel voorkomends. Een knie is een gecompliceerd gewricht en hierdoor is de oorzaak soms moeilijk te achterhalen. Vaak wordt er door een arts geadviseerd om knieversterkende oefeningen te doen. 

Schouderblessure:

  • Een blessure die niet vaak voorkomt, maar als hij voorkomt zal het vaak komen door jouw rugzak. Kies dus altijd voor een goede en stabiele rugzak waarmee jij nog jaren vooruitdenkt te kunnen. Vooral als je langere afstanden wil gaan lopen is een rugzak heel belangrijk. 

Voorkomen van blessures:

Ikzelf heb de Wa-Re-On-methode bedacht om blessures tegen te gaan. 

1. Warming up:

Begin niet meteen met een volle sprint, maar bouw je wandelingen rustig aan op. De warming up voor een lange wandeling duurt tussen de 30 en 45 minuten. 

2.Rekken en Strekken:

Na je warming up neem je even 5 tot 10 minuten de tijd om te rekken en strekken. Let op: rekken mag geen pijn doen, doe dit dus lichtjes. 

3. Ontspannen:

Als laatste komt ontspanning. Dit is misschien wel het belangrijkste. Neem rustig een theetje en kom even helemaal tot rust. Als je jouw spieren warm wil houden doe je dit tussen de 10 en 30 minuten. 


Genezen van blaren:

Helaas heeft iedereen weleens last van blaren, en daarom is het fijn om te weten wat je moet doen. 

Kleine blaar:

  • Zorg dat je altijd tape bij je hebt om de blaar af te plakken. Zorg dat de kleine blaar geen reden heeft om verder te groeien. Voorkom dus meer wrijving door hem af te plakken of rust te nemen. 

Grote blaar: 

  • Als een blaar te groot wordt, zal lopen onmogelijk worden. Kijk dan of je hem kan lekprikken, doe dit wel hygiĆ«nisch en zorg dat je niet te diep prikt, dit is slecht voor de huid. Dek hem vervolgens af met watjes en verband. Het beste is om rust te nemen wanneer je hem hebt doorgeprikt.  

De juiste wandelschoenen:

Het is goed om kennis te hebben over wandelschoenen. Want welke wandelschoenen gebruik je nu voor welke tocht? Hier vind je de samenvatting van iedere categorie wandelschoen:

A-categorie: 

  • Deze schoen is bedoeld voor vlakke ondergronden en biedt weinig ondersteuning aan de enkels. 

B-categorie: 

  • De klassieke wandelschoen is vaak gemaakt van leer en geeft veel stabiliteit voor berg wandelingen. 

C-categorie: 

  • Dit is een schoen voor beginnend hooggebergte. Goed dus wanneer jij bijvoorbeeld kleine sneeuwwandelingen maakt of een kleine piek wil beklimmen. 

D-categorie: 

  • De hoog-alpine schoen is er echt voor de bergen boven de 4000 meter. Geen schoen waarmee normaal gaat wandelen dus. 

Materialen die blessures kunnen voorkomen: 

  • Goede inlegzooltjes 
  • Juiste wandelsokken 
  • Goede loopstokken 
  • Gemakkelijke kleding 

NKBV-reisverzekering:

In samenwerking met de NKBV krijg je nu een cadeautje wanneer jij lid wordt en een reisverzekering afsluit. 

Stuur mij een bericht na afsluiten van je reisverzekeringLink naar NKBV

Doe gelijk de test:

logo-reizen_-ik-wil-hiken-1

Begin je hike Vandaag

Droom jij ervan een hike te maken?
Ga mee met het Start Hiking weekend vanaf 29 september!

Op pad met een paddenstoelenexpert, Ecoloog en leren navigeren, vuur maken en over de mooiste plekken van de Veluwe!?