Training | Loophouding


In de video staat weer 4, hier hoef je niet op te letten 😉

Deze les gaat over een goede loophouding, en laten we het nog maar weer eens hebben over schoenen. Als je wat weet over schoenen dan weet je ook hoe belangrijk het is dat je loophouding veel te maken heeft met dragen van goed schoeisel. Er zijn tegenwoordig ook steeds meer wandelaars die teruggaan haar het lopen op barefootschoenen. De meningen zijn hierover verdeeld, maar het kan sommige mensen zeker helpen in hun zoektocht naar blessurevrij wandelen.

Hikers en wandelaars zoeken allemaal oplossing voor een goede loophouding. Wanneer jij niet zeker bent van jouw loophouding is het goed om eens langs te gaan bij een podoloog. Een podoloog meet jouw voeten en benen op en hij/zij komt er zo achter wat jouw lichaam nodig heeft. Hij of zij kan bijvoorbeeld steunzooltjes adviseren.


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Week-4_-Bron-Dreamstime-1.jpg
Bron: Dreamstime

Ergonomische houding

Oké laten we het gaan hebben over de goede loophouding. Wanneer je lang loopt of vermoeid raakt kan je krampachtiger gaan lopen. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor jouw lichaam. Het kan zijn dat je hierdoor schade oploopt aan gewrichten en spieren. Bouw daarom voldoende rust in tijdens jouw tocht. Op deze manier loop jij ergonomische. 

Ik ga er even vanuit dat jij op dit moment op een stoel zit of op de bank hangt. Zit jij recht op? Adem eens diep in zodat je borst groot en vol raakt. Duw je kin omhoog zodat jij recht vooruitkijkt. Maak je rug lang en zorg dat je een actieve houding aanneemt. Als jij dit allemaal doet: Bravo. Veel mensen krijgen klachten aan schouders, onderrug of armen doordat ze achter een bureau al een verkeerde houding aannemen. Hou dit voorbeeld even vast, hieronder gaan we het hebben over een goede loophouding. 


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Week4_bronhealthline_1-1.jpg
Bron: Healtline

Een goede loophouding:

Je begint en je staat rechtop, je mag best doen alsof jij de koning van de straat bent. Met je borst vooruit en met een lange rug. Ontspan nu eens je schouders. Je merkt misschien dat het best wat energie kost om op deze manier te lopen. Maar deze manier van lopen zorgt ervoor dat jij actief loopt en jouw lichaam in de juiste positie houdt. Blijf recht voor je uit kijken, oriënteer je op een plek vooruit zodat je natuurlijk wel ziet waar je loopt. Ook wanneer jij een rugzak op hebt wil jij ervoor zorgen dat jouw rug zo veel mogelijk recht en lang blijft. Wat ik al aangaf is dat je naarmate je vermoeider wordt deze houding afneemt. Dit is een duidelijke indicatie dat het tijd is voor rust. 

Ook is natuurlijk de rugzak belangrijk bij jouw loophouding. De rugzak hangt op jouw rug dus je staat automatisch wat naar achter. Dit compenseer je met jouw buikspieren, borst en spanning in je onderrug. Je wil er echter voor zorgen dat deze spanning minimaal blijft. Zorg er daarom voor dat jouw rugzak goed op je rug zit. Dit betekend de heupgordel/band steunt op jouw heupen en de schouderbanden zitten niet te strak. Zit er ruimte tussen jou en de achterzijde van de rugzak dan kan het zijn dat jij een andere rugzak nodig hebt. Een andere reden kan zijn dat jij jouw rugzak niet goed is ingesteld.

Heb je nog geen rugzak? Zorg dat jij een rugzak aanschaft met een goede rugmaat. Bij een bergsportspeciaalzaak zoals De Bever kunnen ze je goed informeren over een juiste rugzak die past bij jou lichaam. Maar je kan ook zelf opmeten wat voor rugzak jij nodig denkt te hebben.

De basisprincipes voor een goede loophouding: 

  • Maak je rug lang 
  • Zet je borst uit en duw hem naar voren
  • Ontspan je schouders
  • Laat je armen automatisch mee bewegen
  • Til je nek op en kijk voor je uit. 

Mijn blessure 

In 2019 liep ik een tocht van twee weken door het Zwart woud. Ik heb toen een fixe schouderblessure opgelopen. In de tweede week van de tocht werd het steeds erger en in Nederland ben ik ermee naar de fysio geweest. Nog steeds krijg ik snel last van mijn schouder als ik niet goed rechtop loop. Mijn schouder is dus in indicatie als mijn loophouding onjuist is. 

Ik had deze blessure kunnen voorkomen door mij meer te richten op mijn loophouding toen wij vertrokken. Door veel mijn schouders naar voren te duwen door het gewicht in mijn rugzak raakte mijn schouders verkrampt. Ook nam ik niet genoeg rust op de momenten dat dit nodig was. Het is daarom goed om twee dagen meer in te plannen wanneer jij een tocht wil gaan lopen. Zo heb je geen haast en kan je pauze nemen wanneer jij wil. 

Doormiddel van mijn verhaal wil ik je bewust maken van jouw eigen loophouding. Want je kan veel wandelblessures voorkomen door je techniek en je loophouding aan te passen. Ga bewust wandelen en lopen en wees je bewust van je lichaam.


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_0085-1024x768.jpg

logo-reizen_-ik-wil-hiken-1

Begin je hike Vandaag

Droom jij ervan een hike te maken?
Ga mee met het Start Hiking weekend vanaf 29 september!

Op pad met een paddenstoelenexpert, Ecoloog en leren navigeren, vuur maken en over de mooiste plekken van de Veluwe!?

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× hulp nodig?