Ik Wil Hiken | Reizen

Top 10 of the Balkan trail

”Maak de bijzonderste huttentocht van je leven. Beklim de 10 hoogste pieken van de Balkan en eindig met de cocktail aan het strand in Griekenland”

Wat ga je doen?

Met Ik Wil Hiken gaan we een nieuwe reis maken richting Bulgarije en Griekenland. Met dagrugzakken trekken we door 3 van de hoogste gebergtes van de Balkan. We overnachten in berghutten en bezoeken het Pirin-, Rila en Olympusgebergte.

Samen met een berggids beklimmen we veilig deze hoogste toppen. Mount Olympus in Griekeland ga je beklimmen met behulp van touwen en klimgordels. Dit is een ware wandelreis die je nooit meer zal vergeten! Een culturele, en wonderlijke reis door de Balkan.

Deze reis wordt alleen bij Ik Wil Hiken aangeboden, en is een unieke wandelreis vanuit Nederland.

Expeditie Bulgarije_ Ik wil hiken_01
Expeditie Bulgarije_ Ik wil hiken_02
Expeditie Bulgarije_ ik wil hiken

Wat kan je verwachten?

Deze tocht zal volledig in het teken staan van de 10 hoogste pieken. We overnachten onderweg in hotels aan de voet van de berg of midden in de bergen in een authentieke berghut. Met gedeeld vervoer reizen we langs de berggebieden door Bulgarije naar Griekenland. Even op een rij wat je precies mag verwachten:  

 • 10 hoogste pieken beklimmen van de Balkan
 • Cultuur leren kennen
 • Een rondreis langs de hoogtepunten van de Balkan
 • Overnachten in berghutten
 • Lokale cuisine proeven
 • Prachtige uitzichten gegarandeerd
 • Gezelligheid & plezier met gelijkgestemden
 • Een unieke wandelreis (alleen bij Ik Wil Hiken te boeken)
 • Off the beaten path, van de ongebaande paden
 • Actieve beweging 4/8 uur per wandeltocht

Een impressie van reizen bij Ik WIL HIKEN

Waar is de top 10 of the balkan trail?

#1 Bulgarije, Rilagebergte

#2 Bulgarije, Piringebergte

#3 Griekenland, Olympusgebergte

''the mountains are calling, and I must go''

*Tot 42 dagen van te voren. Of tot 7 dagen voor vertrek zonder extra kosten iemand voor jou mee laten gaan. Bekijk hier de algemene voorwaarden.

Trail planning

Ruim voor vertrek ontvang je een trail planning. Met paklijst, reis informatie, en een trailschema. Zonder zorgen op pad. 

Bij Iedere boeking ontvang je gratis toegang tot de Ik Wil Hiken Academy. Bereid je goed voor!

Praktisch

Wanneer?

Dit jaar is er maar één reismogelijkheid. Dit is van 13 t/m 22 september

Maximaal 12 deelnemers, (Minimaal 6 deelnemers)

Wat kost een reis?

€ 1197,- (incl. eten, verblijf en begeleiding)

Overzicht van de kosten vind je in de kolom hiernaast. Prijs is exclusief vlucht.  

Waarom mee op Hike & Survival in Bulgarije?

Dit zal een echte bucketlistreis worden. Met een bezoek aan de 3 hoogste gebergtes van de Balkan. Bij Ik Wil Hiken kies je voor microtoerisme in plaats van massatoerisme. Zo gaan we van de ongebaande paden en ontdek jij bergebieden die nog onbekend zijn bij het grote publiek.

Met de berggids ben jij in veilige handen en beklimmen we samen de 10 hoogste toppen van de Balkan en sluiten we af aan het strand in Griekenland.

Dit kan je ook nog verwachten:  

 • Overnachten in een berghut bij Griekenland
 • Kleine groepen, maximaal 12 personen
 • Leer meer over de bergen door onze ervaren berggids
 • Een 10 daagse bergsportreis voor weinig geld
 • Transport van A naar B geregeld door ons. (Lokaal & luxe vervoer voor een relaxte reiservaring)
 • Eindig je tocht op het strand aan zee met een welverdiend drankje

Prijs overzicht

Wat zit er bij de prijs in? 

 • Gecertificeerde begeleiding 
 • Ontbijt, lunch & diner 
 • Transport (de gehele reis)
 • 4x hotelovernachting 
 • 4x Berghutovernachting 
 • Klimgordels, touwen etc.. 

Extra opties: 

 • Huur wandelstokken: €7,50,- p.p.
 • Privékamer in hotel: €35,- p.p/p.n.

Bij de boeking kan je aangeven of je extra wandelstokken wil bijhuren. Privékamer graag aangeven in de bijzonderheden tijdens je boeking.

(eventueel) bijkomende kosten:

 • Vlucht heen/terug vanaf €180,-
 • Uitstapjes tijdens de rustdag, bijvoorbeeld een spa of drankjes aan het strand. etc. 
 • Laatste overnachting wanneer je terugvliegt vanaf Sofia i.p.v. Thessaloniki 
 • Annuleringsverzekering
 • Reisverzekering

Extra informatie vlucht & transport

Iedere dag vertrekken er vliegtuigen vanaf Nederland en België richting Sofia en terug. Wij adviseren om te kiezen voor een vlucht met Bulgaria Air. Deze past het best in het tijdschema + je hoeft niet extra te betalen voor je ruimbagage. 

Uitgebreide informatie over welke vlucht het best past bij jouw boeking krijg je binnen twee weken na je boeking (boeking binnen tien weken voor de start krijgen deze gelijk na de boeking)

Ik Wil Hiken voorziet volledig in het vervoer. Dit zal zijn met persoonlijk en luxe vervoer. Gedurende de reis stoppen we bij lokale plekken voor een culturele Balkan ervaring. Transport zit bij de prijs van jouw boeking in. 

Wil je liever meer vrijheid hebben in Bulgarije en/of Griekenland? Dan kan je ook een auto huren. In Bulgarije is dit niet duur. Zo heb je voor een na de expeditie ruimte om Bulgarije & Griekenland te ontdekken. Vragen hierover? Stuur gerust een berichtje. 

Hoogtepunten expeditie:

FAQ

De expeditie is voor iedereen tussen de 16 en 65 jaar met een goede basisconditie. Je zal van tijd tot tijd fysieke inspanning moeten leveren. Een goede gezondheid wordt dus aangeraden. 

Je kan solo met ons mee op expeditie. Wij reizen in groepen van 12 waardoor je altijd wel een connectie met iemand vind. Maar je kan ook met 2,3 of 4 personen tegelijk boeken. 

Je kan bij Ik Wil Hiken 3 en 5 termijnen betalen. Zo kan je mee zonder dat je het gelijk voelt in je portemonnee.

Bij de boeking maak je zelf de keuze wanneer en in hoeveel termijn je betaald. 

Tijdens deze reis gaan we op pad met twee ervaren gidsen:

Momchil: Hij heeft al honderden expedities georganiseerd in Bulgarije en is lid van de WGA. Ook heeft hij onderhand voor Bear Grills, Dual Survival, Naked and Affraid en Locatie Onbekend meegeholpen aan het organiseren van professionele programma’s. 

Rick: Al jaren lang is Rick bezig met hiken en heeft hij onderhand een C-1 Alpine cursus gevolgd, meerdere survivalcursussen en is hij paraglider. Met zijn Ik Wil Hiken Academy leidt hij beginners op voor het maken van hun eerste trektocht. 

De reis gaat door bij minimaal 6 deelnemers 

De groepen zijn niet groter dan 12 deelnemers. Zo houden we kleine groepjes waardoor we ons goed kunnen verplaatsen door de onherbergzame bergen.  

Bij veel organisaties zie je helaas grote groepen door de wildernis trekken. Wij hebben speciaal gekozen voor kleine groepen zodat we je veel kunnen leren. Maar ook voor onbekendere gebieden zodat je meer kan genieten zonder massatoerisme..

Mochten er minder dan 6 deelnemers zijn, dan zullen wij dit minimaal 2 maanden van te voren bij je melden. 

Tijdens deze tocht kan jij bepaalde producten bij boeken. Deze materialen huur je voor tijdens de top 10 of the Balkan trail. Hier uitleg waarom:

 • Wandelstokken: Het verplaatsen met wandelstokken kan op veel plekken makkelijk zijn. Zo verplaats jij je tot wel 30% beter met gebruik van een wandelstok. 
 •  

Dit verschilt per dag. We lopen tussen de 10 en de 20 kilometer per dag. Misschien klinkt dit niet als veel, maar de bergen waardoor we trekken zijn soms onherbergzaam.

Er wordt van je verwacht een rugzak van min. 35L en max. 50L mee te nemen van uit Nederland. Deze rugzak draag je gedurende de Top of the Balkan trail zelf. 

Je kan ook een extra koffer meenemen zodat je tussen de berggebieden outfits kan wisselen. Wassen gedurende deze reis is eventueel mogelijk bij hotels. 

Het gewicht in je rugzak zal zijn tussen de 6 en de 8 kilo. We proberen zo licht mogelijk te zijn tijdens de trekkings in de bergen. 

Je slaapt gedurende deze reis in berghutten en hotels. Deze hotels staan vaak aan de voet van het berggebied. De berghutten zitten midden in de bergen en zijn daarom vaak een stuk simpeler, zo overnacht je op een dorm.

De laatste nacht van deze trail slaap je aan de Griekse zee dichtbij Thesaloniki.

Wil je liever privé slapen in de hotels dan kan dit tegen een meerprijs van 35 euro per nacht. Geef dit graag zo snel mogelijk door in verband met reserveren.  

Tijdens deze reis eten we onder andere bij lokale restaurants. Gedurende onze trekking in de bergen zullen we eten bij de berghut. Hier staat vaak een simpele maar authentiek gerecht op de planning.

Mocht je allergieën hebben of een dieet dan is er de mogelijkheid om dit door te geven. Wanneer een berghut geen eten heeft dat past bij dit dieet, dan zorgen wij voor aangepast eten op dat moment.

Gedurende de deze reis is eten en drinken inclusief. Extra drankjes of snacks dienen bij vertrek contact afgerekend te worden.

Je krijgt van ons ruim voor aanvang van de reis een uitgebreide paklijst. In deze paklijst staat precies beschreven wat je mee moet nemen, maar de volgende items staan er hoe dan ook op. 

Paspoort: Zorg voor een geldig paspoort. Deze moet minimaal nog 3 maanden geldig zijn bij aankomst in Sofia. 

Wandelkleding: Je kan alvast gaan shoppen bij een speciaalzaak voor goede wandelkleding. Zorg voor iets dat lekker zit tijdens een lange hike.

Wandelschoenen: Wij raden aan om hoge wandelschoenen te halen met minimaal een B-categorie. Loop deze ook goed in voor de Top 10 of the Balkan trail. 

Rugzak: Breng je eigen rugzak mee van 50 – 65 liter. Wil je deze liever huren? Dan kan dit ook bij Ik Wil Hiken. Vraag hiervoor naar de mogelijkheden.

In de weken na je boeking ontvang je regelmatig mailtjes met handige informatie rondom gear en opties. Zo ben je altijd goed geïnformeerd. 

Met een gespecialiseerde gids ga jij op pad richting de top 10 of the balkan. minimaal 10 weken voor vertrek krijg je een e-mail met een gedetailleerde beschrijving van de wandelreis. Zo krijg je bezienswaardigheden en andere hoogtepunten van de reis in deze e-mail. 

Het is niet mogelijk om deze route zelfstandig te lopen omdat je door natuurgebieden komt waar je een permit voor nodig hebt. Ook is het gebied zo ruig dat het onmogelijk is om dit zelfstandig te doen

Tijdens de Top 10 of the balkan trail hebben de gidsen een Tracker met noodsignaal erop mee. In geval van nood kunnen zij hulpdiensten oproepen. 

 • Ontbijt, lunch & diner 
 • Transport (de gehele reis)
 • 4x hotelovernachting 
 • 4x Berghutovernachting 
 • Klimgordels, touwen etc.. 
 • Begeleiding van een o.a. WGA (boreal-nemeral) level 2 gids
 • GPS-trekking
 • Eventuele permits voor beschermde natuurgebieden
 • Uitgebreide briefing iedere avond & informatie, paklijsten vooraf in de mail. 

Wij adviseren om een trekkingrugzak van min. 35L en max. 50L mee te nemen. Je kan er ook voor kiezen ook een koffer mee te nemen. Maar neem daarnaast een dagrugzak van min. 35l en max 50l mee voor in de bergen. 

Bij Bulgaria air vlieg je met handbagage en excl. ruimbagage voor +/- €180,- retour naar Brussel/Schiphol – Sofia. 

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een enkele reis naar Sofia en de terugreis vanaf Thessaloniki. Ook hier is er een directe vlucht naar Nederland/België beschikbaar. 

Let op! Er gaan verschillende vliegtuigen. Wij raden aan:

Voor Nederlanders: Vlucht Schiphol – Sofia (Bulgaria air) Deze is excl. ruimbagage. De vlucht met Ryan air en Wizz vanaf Eindhoven hebben ook geen ruimbagage inbegrepen.

Voor Belgen: Vlucht Brussel – Sofia (Bulgaria air) Deze is excl. ruimbagage. De vluchten met Ryan air en Wizz hebben ook geen ruimbagage inbegrepen. 

Let op bij je boeking dat je voor 14:00 aankomt op het vliegveld in Sofia (dit is zo bij de vluchten met Bulgaria air). Wanneer je kiest voor een vlucht met Ryan air of Wizz bestaat de kans dat je later aankomt en dus een dag eerder al zal moeten vliegen. 

Tijdens deze reis zijn er twee verzekeringen die wij adviseren om af te sluiten:

 • Reisverzekering: Een ongeval is al erg genoeg. Wanneer er iets tijdens de top 10 of the Balkan trail een ongeval plaats vind is het goed om verzekerd te zijn in het buitenland. Zo kom je niet voor verassingen te staan achteraf. 
 • Annuleringsverzekering: Wat jammer! Je kan onverhoopt niet mee op reis? Nu zit er niets anders op dan je reis te annuleren. Met een annuleringsverzekering ben je in veel gevallen gedekt. 

Wil je meer weten over onze annuleringsprocedures? Lees dan de algemene voorwaarden. Gelijk na je boeking krijg je informatie over het afsluiten van een annuleringsverzekering & reisverzekering op je mail! 

Een goede basisconditie is essentieel voor deze expeditie!

Je bent 4 tot 7 uur per dag actief bezig. 

Je krijgt bij deze boeking toegang tot de Ik Wil Hiken Academy. Hiermee kan jij je zowel fysiek als mentaal nog beter voorbereiden op deze expeditie. 

Je hoeft geen ervaring te hebben in de bergen of met trektochten. Maar een goede basisconditie is wel essentieel. 

Natuurlijk zijn er ook de gidsen die je kunnen helpen bijvoorbeeld met bepakking als het je even niet lukt. 

''The best view, comes after the hardest climb''

mEER REIZEN BIJ IK wIL HIKEN

Ouder en kind outdoorweekend - Ik Wil Hiken - 09
Ouder & Kind
Belevingsweekend

Altijd al eens met je kind de natuur in willen trekken? Ga dan nu samen met je kind mee tijdens het ouder & kind belevingsweekend

Embrace the winter_belevingstocht_ik wil hiken_back to nature_04
Start Hiking
Begin jouw trektocht

Op een trektocht in Nederland? Leer diersporen herkennen, wildplukken, vuur maken en nog veel meer tijdens de twee-daagse belevingstochten in Nederland

expeditie Bulgarije_Ik Wil Hiken_07
Expeditie Bulgarije

Tijdens deze tocht ga je op expeditie in Bulgarije. Hierbij overnacht je o.a. in de wildernis en bezoek je de mooiste plekken van het Rila gebergte

Volg ons op instagram