Tijdens een trektocht kan je kiezen voor verschillende kledingstukken. Je wil voorkomen dat je te veel gaat transpireren doordat je te warm gekleed bent. En in de winter wil je het goed warm hebben, maar moet je kleding toch ook nog steeds kunnen ademen. Ikzelf heb bijna altijd een standaard lijstje met kleding mee. Hieronder vind je precies wat ik meeneem tijdens een trektocht of meerdaagse hike.
Ik ben er van overtuigd dat wanneer jij nieuwe outdoorkleding nodig hebt je hier beter niet voor naar de Decathlon kan gaan. Want goedkoop is duurkoop. Soms maak ik zelf ook nog deze fout en kom ik er al weer snel achter dat ik iets heb gekocht dat binnen een paar tochten alweer versleten is. Mijn duurste shirts, jassen en broeken gebruik ik al jarenlang tijdens iedere tocht. Dus investeren in duurzame materialen levert je uiteindelijk meer op.
Ik neem altijd twee verschillende shirts mee tijdens het hiken. Vooral wanneer het warm wordt is het fijn om een fris en schoon shirt te hebben. Het t-shirt dat ik draag is van Merino wol en is van Houdini. Ik draag graag merino wol omdat het heel fijn voelt aan je lichaam, maar ook neemt hij de geur van zweet niet op in het shirt. Natuurlijk kan je zelf nog altijd erg ruiken naar zweet. Houdini is een groen en duurzaam outdoormerk.
Mijn longshirt heb ik al jaren en dit is de Arcteryx Cromac Crew Shirt. Zonder deze ga ik eigenlijk nooit op pad. De stof is ontzettend dun en Arcteryx is van origine een klimmerk. Dit betekent dat hun materialen allemaal ultra licht zijn, maar ook heel duurzaam en sterk.
Hierbij kan je alle kanten op. Zo zijn er mensen die zweren bij een merino wollen trui. Ik zelf ga liever voor een dunnerlaagje dat ook isoleert, maar minder vult in mijn rugzak. Zo heb ik inmiddels twee grote favorieten:
Ik heb een vest ook van Arcteryx. De mijne is helaas niet meer verkrijgbaar, deze kocht ik dan ook al zo’n vijf jaar geleden. Maar hij is te vergelijken met de Arcteryx Kyanite AR fleece. Een laagje zoals deze is ideaal wanneer het nog een beetje fris is in de ochtend, maar je geen last hebt van regen of te veel wind.
Inmiddels heb ik een aantal kledingstukken gesponsord gekregen van Revolution Race. Waar ik eerst twijfelde over de kwaliteit ben ik inmiddels helemaal om. Zo heb ik regenjassen en outdoorbroeken, maar ook een nieuw favoriet fleecevest. Deze ging al mee tijdens mijn tocht over het Twentepad. De revolution Race Trekkerfleece.
Waar het overdag lekker warm kan zijn, kan het in de nachten behoorlijk afkoelen. Maar ook in de ochtend wil jij je warm kunnen kleden. Ik neem daarom altijd een donsjas mee. Het handige van een donsjas is dat ze enorm compact ingepakt kunnen worden. Dit scheelt enorm in je bepakking. Het is één van mijn lichtste kledingstukken, maar tegelijk ook één van mijn warmste. Zo is dit een ideaal kledingstuk op koude dagen.
Ik zelf heb een donsjas van Human Nature. Deze kocht ik ooit voor €35,- in de uitverkoop. Nog iedere trip heb ik hier plezier van. Maar alle grote merken hebben wel een donsjas te koop. Let wel op het gebruik van een RDS-certificaat. Daarmee tonen ze aan dat de dons op een duurzame en diervriendelijke manier is geworven.
Afhankelijk van de tocht die je gaat maken kan je kiezen tussen twee verschillende jassen. Zo heb je de softshell jassen en de regenjassen. Een regenjas is vaak een stuk lichter dan een softshell jas, en is bedoeld tegen de regen. Een softshell jas is waterafstotend, maar ook een stuk warmer en wordt vaak gebruikt tijdens bijvoorbeeld het wintersporten. Maar ook tijdens een huttentocht kan een softshell ideaal zijn.
Ikzelf heb twee verschillende jassen die ik afwissel per tocht. Beide jassen heb ik gesponsord gekregen van Revolution Race, maar vallen me allerminst tegen. Zo verbaast het mij zelfs dat je voor deze prijs zulke goede kleding kan krijgen. Mijn regenjas is de: Revolution Race Cyclone Rescue Jacket 2.0 de softshell die ik gebruik is een: Revolution Race Hiball Jacket.
Hiken in de winter is zeker niet hetzelfde als hiken in de zomer. Maar ook hiken in de wildernis is weer anders dan op een gewone bergpas of over normale paden. Zo heb ik dan ook twee verschillende broeken die ik vaak gebruik tijdens het hiken. Je kan ook kiezen voor een sportbroekje of hardloopbroekje. Zo liep ik vroeger altijd in een kort voetbalbroekje en dat werkt geweldig.
Afritsbroek of korte broek wordt mij weleens gevraagd? Ik zelf neig toch naar twee verschillende broeken. Eén is een lange outdoorbroek en de ander een korte broek. Maar er zijn ook mensen die liever gaan voor een afritsbroek omdat je dan twee in één hebt. Het is puur smaak en iedereen maakt hier in een andere keuze. Ik zelf gebruik als korte broek een lichtgewicht Houdini Wadi short. Dit is een enorm licht broekje en droogt ook ontzettend snel. Ga ik dieper de bossen in dan maak ik gebruik van de Revolution Race Norwand Pro outdoorbroek. Deze heeft een fijne stretch op de knieën en de kont, en voldoende zakken.
Wanneer ik ga overnachten in een tent of zelfs in een hut neem ik altijd een extra set kleding mee. Dit is echter dunne kleding en alleen geschikt om in te slapen. Dit is vaak gewoon een thermolegging met een thermoshirt. Deze zijn beiden van het merk: Icebreaker. Dit is merino wollen thermokleding en zit dus heerlijk.
Zoals je ziet gebruik ik veel duurdere merken. De reden is omdat deze vaak ook een stuk duurzamer zijn en langer meegaan. Revolution Race is een merk dat ik pas recent ben tegengekomen. Ik schreef eerder een artikel over deze kleding. Wil je dus een review over Revolution Race teruglezen. Klik dan op de link.
Previous OnderwerpNext Onderwerp
Click one of our contacts below to chat on WhatsApp