LAW dicht bij huis? Westweg in het Zwarte Woud

Voordat wij, Laura & ik, op wereldreis gingen, hebben we de Westweg in het Zwarte Woud gelopen. We wilden namelijk checken hoe onze bepakking was. Daarnaast waren we al een keer in het Zwarte Woud geweest en zo hadden we de route ontdekt. We vonden het tijd om ‘m helemaal te lopen. Wat ons betreft is de Westweg in het Zwarte Woud dé LAW dicht bij huis. Lees deze blog en laat je inspireren om ook op pad te gaan hier!

Binnen 8 uurtjes kun je aan het begin van de Westweg in Pforzheim zijn. Wij deden dit toen deels liftend en een deel met de trein. Je kunt ook je auto hier veilig neerzetten en na je tocht vanuit Basel de trein terug naar Pforzheim pakken. Beide punten zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Maar je kan ook een Flixbus pakken vanuit Nederland. 

Ook raden we je aan om een wandelkaart aan te schaffen van de Westweg. De bewijzering is in principe goed aangebracht. Maar het is prettig om meer informatie te hebben tijdens je wandeling. Denk aan hoogtemeters en welke dorpjes je gaat passeren. Toch wel prettig! 

Waarom de Westweg in het Zwarte Woud lopen?

Allereerst is het Zwarte Woud prachtig. Relatief dicht bij huis ben je toch in een compleet andere omgeving. Het Zwarte Woud kent prachtige natuurlijke landschappen. Van dichte bossen tot groene valleien en je passeert zelfs een aantal bergtoppen en bergmeren. Wijzelf zijn daarnaast gek op Duitsland. Ook op deze route kom je Duitse Gemütlichkeit tegen. Zo zijn we tijdens onze tocht meermaals geholpen. We kregen een ontbijtje, hebben een keer ergens mogen overnachten en zijn op weg geholpen omdat het zo hard regende. 

En wie Duitsland zegt, zegt taart. Je komt langs veel dorpjes en berghutten. Waardoor je onderweg jezelf goed kunt voorzien van eten en water. Maar vergeet jezelf ook niet te trakteren op een flink stuk Schwarzwalder Kirsch Taart.

Daarnaast is de tocht niet direct heel simpel. Je wordt echt uitgedaagd door de vele pieken en dalen. Tijdens deze tocht leerden wij dat het echt heel fijn is om licht bepakt op pad te gaan. Maar qua slaapplekken is deze tocht heel simpel. Je komt langs heel veel plekken waar je mag bivakkeren. Wat inhoudt dat je er ’s avonds laat komt, je tent op zet en vroeg weer weg gaat. Je mag op sommige plekken een vuurtje stoken. En je vindt veel waterpunten. Dat maakt deze tocht juist weer geschikt voor beginners. 

Kortom: het is niet de meest gemakkelijke tocht, maar wel een LAW dichtbij huis waarbij je 10 tot 14 dagen lang jezelf helemaal kunt onderdompelen in deze prachtige tocht! 

Specificaties Westweg in het Zwarte Woud

Benieuwd naar de specificaties van deze langeafstandswandeling in het Zwarte Woud? Dit zijn ze:

  • De Westweg is ongeveer 285 kilometer lang.
  • Het aantal dagen dat nodig is om de Westweg te lopen varieert natuurlijk. Het is afhankelijk van het wandeltempo, de conditie en het aantal rustdagen dat je wilt nemen. Over het algemeen wordt de Westweg in 10 tot 14 dagen voltooid. Dit betekent dat je gemiddeld ongeveer 20 tot 30 kilometer per dag loopt. 
  • Het officiële beginpunt van de Westweg is in Pforzheim, een stad in het noordelijke gedeelte van het Zwarte Woud. Het eindpunt is in Basel. Deze stad ligt aan de Rijn en ligt op de grens van Duitsland, Frankrijk en Zwitserland.
  • Het hoogste punt van de Westweg in Duitsland bevindt zich op de Feldberg, de hoogste berg in het Zwarte Woud. De Feldberg heeft een hoogte van 1.493 meter boven zeeniveau. 

Tips voor tijdens het hiken in het Zwarte Woud:

  1. We zeiden het net al eventjes, maar zorg ervoor dat je de route ook bij je hebt in de vorm van een boekje of op je GPS. Wij vonden het boekje het leukst, omdat je zo ook mentaal het eindpunt kon zien aankomen. 
  2. Neem niet te veel mee. Je kunt onderweg goed schuilen. Jezelf bevoorraden is geen enkel probleem of trakteer jezelf op lekker eten dat je onderweg bij berghutten, supermarkten en bakkerijen kunt kopen. 
  3. Je kunt slapen in hutten, hotels en op campings. Uiteraard kun je het ook afwisselen. 
  4. Tijdens deze tocht kom je langs allemaal poorten. Blijkbaar kun je voor deze poorten ook een stempelkaart halen in Pforzheim. Waardoor je dus letterlijk de ettapes kunt afstempelen. Wij wisten dit niet. 
  5. Extra tip: ga in Basel niet helemaal op zoek naar de laatste poort. Want die is er niet. Wij strompelden helemaal door tot aan het station van Basel. Maar konden er geen herkenningspunt vinden. Wel lekkere taart en koffie trouwens! 
Westweg, zwarte woud, Ik Wil Hiken_03
Westweg, zwarte woud, Ik Wil Hiken_05

Eindoordeel: Westweg in het Zwarte Woud 

Wij kijken nog met zoveel plezier terug op deze wandeltocht in het Zwarte Woud. Het was afzien. Zo loopt Laura altijd met blaren en waren onze rugzakken veel te zwaar. Hierna hebben we het gewicht drastisch naar beneden weten te krijgen. Ook hebben we hele warme dagen gehad en dagen met veel regen. Ook dit hoort allemaal bij het leven als hiker. Maar de momenten dat we hebben kunnen genieten van een groot stuk taart met een kopje koffie. Of een pizzarestaurant dat ineens uit het niets opdook. En de momenten dat je een vuurtje kunt maken en de zon achter de bergen ziet wegzakken. Of die keren dat je bent geholpen omdat men ook ooit de Westweg heeft gelopen. Al die momenten maken zo’n tocht onvergetelijk! 

Mocht je nou deze tocht willen gaan lopen en er meer over willen weten? Ik vertel je er graag alles over. Meer dan ik in deze blog natuurlijk kan vertellen!

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!