10 dingen die je kan leren vanuit defensie voor tijdens het hiken

Wij kunnen enorm veel leren van defensie. Tijdens deze blog vertel ik wat jij mee kan nemen voor tijdens je eerstvolgende hike. 

Heb jij defensie misgelopen, maar heb je wel respect voor onze dienders? Na deze blog heb je er nog veel meer respect voor. Wij kunnen namelijk nog zo veel leren van een opleiding bij defensie. Tijdens het hiken kan je zo veel toepassen uit defensie en ik vond het tijd om dat eens in een blog te omschrijven. Van survival tot het inpakken van je tas. 

Wil jij nog meer leren over defensie? Ik sprak in de podcast van deze week met Dennis de schooldirecteur van Kamp van Koningsbrugge. Hij heeft het tot de laatste aflevering weten te schoppen en heeft ons geholpen tijdens onze voorbereidingen voor Hunted in to the Wild. Luister nu mee hoe hij ons heeft geholpen!

Survival 

Defensie is natuurlijk meer dan kruipen door de modder en schieten. Survival is bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel. Zo leer je bijvoorbeeld je eigen kamp te maken door alleen gebruik te maken van de natuur en je leert hoe het is om te overleven met minimale middelen. Dit is iets war jij natuurlijk goed kan gebruiken tijdens het hiken. Want wat nu als jij door een aardbeving of ongeluk vast komt te zitten. Ken jij dan voldoende overleving skills? 

defensie_Ik Wil Hiken_Kamp van Koningsbrugge_Dennis Kruif_02
Dennis van Kamp van Koningsbrugge

Stap uit je comfortzone 

Ook voor veel militairen is defensie een stap uit de comfortzone. Van je fijne leven in Nederland in een lekker verwarmd huis ineens op uitzending moeten naar een onbekend land of misschien in winterse condities moeten trainen in Noorwegen. Ook tijdens het hiken moet je uit die comfortzone stappen. Bij defensie train je iedere week weer midden in de bossen, zou jij als vervend outdoor liefhebber ook niet wat vaker naar buiten moeten gaan?  

Fysieke training

Hoe goed bereid jij je eigenlijk voor wanneer je gaat hiken? In het leger is het natuurlijk aan de orde van de dag om je goed voor te bereiden. Dagelijks zijn er trainingen en het krachthonk evenals de bootcamps worden dagelijks gegeven. Wanneer er een plotselinge uitzending is moet jij als militair klaar staan om gelijk te kunnen schakelen. Maar je moet ook fysiek in staat zijn om op pad te kunnen. Ben jij op dit moment fysiek in staat op weer op pad te gaan deze zomer of kan jij wel wat leren van defensie? 

Je tas functioneel inpakken

Is het ook altijd zo’n zootje in je tas en in je tent tijdens een hike? Bij defensie is er geen mogelijkheid dat jouw tas een zootje is. Net als jouw kast en je bed moet ook je rugzak netjes geordend zijn. Dit komt omdat het duidelijk moet zijn waar alles zit. In geval van nood moet je zelfs met je ogen dicht namelijk je spullen kunnen vinden. Kan jij jouw spullen met je ogen dicht vinden op dit moment? 

Vriendschap/ Trailfamily 

Ik heb er weleens over verteld, het begrip trailfamily. Dit is een bekend begrip in de hiking wereld. Dit worden je vrienden tijdens een trail of een langere hike. In het leger is kameraadschap enorm belangrijk. Tijdens de opleiding van bijvoorbeeld de special forces wordt er geprobeerd om het team hechter te maken. Tijdens het hiken is het ook mooi om verbinding proberen te zoeken met andere hikers. Dat kan je leren uit het leger.  

Omgaan met stressvolle situaties

Wat als jij tijdens het hiken ineens zonder eten komt te zitten. Of je ziet dat je waterzak bijna leeg is, maar je hebt geen toegang tot een waterbron. Dat kunnen behoorlijk stressvolle momenten tijdens een trektocht. Bij defensie leer je omgaan met stressvolle situaties. Door constant te blijven herhalen kan je terugvallen op wat je geleerd hebt en zal je rustiger blijven. 

defensie_Ik Wil Hiken_Kamp van Koningsbrugge_Dennis Kruif_03
Dennis de Schooldirecteur Kamp van Koningsbrugge

Mentale weerbaarheid

Stel je zit er helemaal doorheen. Je moet boven aan de top van die berg komen, maar het lukt je gewoon niet meer. Dan kan je wel op een steen gaan zitten huilen en blijven herhalen: ‘ik kan het niet, ik kan het niet’. Maar daarmee zal jij jezelf alleen maar verder de put in praten. In de opleiding bij defensie proberen ze je mentaal weerbaarder te maken. Door fysiek je grenzen te verleggen leer je ook je mentaal beter te kunnen weren. Iets moois dat je kan leren in een defensieopleiding dat je kan toepassen tijdens het hiken. 

Snel schakelen 

De knop om, dat is een gezegde die vaak bij defensie wordt gebruikt. Als militair moet je snel kunnen schakelen. Zo kan je op het ene moment nog aan je lunch zitten en op het andere moment ineens in een vuurgevecht terecht komen. Dat schakelen is dus belangrijk. Nu is het niet zo dat jij dagelijks oog in oog staat met een beer bijvoorbeeld, maar het kan zomaar gebeuren. Hoe tof is het dan als jij dit hebt kunnen leren bij defensie. 

Eerste hulp bij ongelukken 

Wat nu als jij midden in de wildernis bent en je gaat onderuit waarbij je jou enkel verzwikt of misschien wel erger. Weet jij dan wat je kan doen? Bij defensie leer je al in een beginstadium hoe jij jezelf kan redden in noodsituaties en hoe je op een veilige manier Eerste hulp kan toepassen. Dit zijn skills die je meeneemt voor de rest van je leven.  

Spoorherkenning

Tijdens Hunted in to the Wild zie je dat er hunters mee zijn die sporen kunnen herkennen. Zo kunnen zij voetsporen koppelen aan een mens, maar ook weten wanneer diegene daar ongeveer geweest is. ‘’Hot sign’’, heb je ze misschien wel horen zeggen: ‘’een heet spoor’’. Maar juist doordat je tijdens defensie veel in de natuur bent leer je ook sporen herkennen van dieren. Dit is natuurlijk heel nuttig wanneer jij gaat hiken. Zo weet je welke sporen bij welke dieren horen en ook of er misschien nog dieren in de buurt zijn. 

Wil jij het zelf een keer ervaren?

Er zijn verschillende manieren om zonder dat jij bij defensie moet gaan toch wat kan meekrijgen van zo’n ervaring. Zo kan je met mij mee naar Bulgarije voor een hike- & survival. Tijdens een Hike- & Survival leer je een aantal van de bovenstaande skills zoals vuur maken, mentale weerbaarheid en meer. Er zijn nog maar weinig landen in de wereld met zo’n wilde natuur als in Bulgarije. Dat proberen wij je te laten zien tijdens deze reis. 

Wil jij meer leren uit defensie dat je kan meenemen in het dagelijks leven? Ga dan mee met een reis van Ingrid. Ze organiseert Camp You. Tijdens een weekend in de Ardennen leer je van een echte militair meer over mentale weerbaarheid en omgaan met stress. Een waardevol en leerzaam weekend. Jij kan aankomende maandag zo’n weekend winnen door te kijken naar Hunted in to the Wild. Hou mijn instagram in de gaten voor deze winactie.  

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!