Traditionele rugzak vs lichtgewicht rugzak

We willen steeds lichter en lichter wanneer we gaan hiken. Dit zorgt ervoor dat we steeds vaker kijken naar lichtgewicht oplossing. Steeds vaker hoor je over de lichtgewicht rugzak. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van een lichtgewicht rugzak ten opzichte van een traditionele rugzak? Lees het in dit artikel. 

Zelf heb ik recent nog gekozen voor een lichtgewicht rugzak van Herder Gear. Ik heb veel lichtgewicht materialen die ik meeneem wanneer ik een meerdaagse hike maak. Het ontbrak alleen nog aan een echte lichte rugzak. Nu wilde ik een duurzaam geproduceerde en het liefst een Nederlands merk. Tot voor kort bestond dit nog niet, tot ik in contact kwam met de heren van Herder Gear. Nu heb ik een lichtgewicht rugzak en ik wil niet anders meer. Maar wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van zo’n lichtgewicht rugzak? 

Voordelen van een lichtgewicht rugzak 

Het is natuurlijk afhankelijk van de duur van je eigen reis, maar het is om veel redenen gunstig om te kiezen voor een lichtere rugzak. Zo kan je veel verder wandelen en krijg je minder snel last van je gewrichten en spieren. Omdat je meer bewegingsvrijheid hebt kan je gaan voor langere en uitdagendere hikes. Aan het einde van de dag zal je ook minder moe zijn.

Voordelen op een rijtje: 

  • Minder snel last van spieren en gewrichten 
  • Je kan langere afstanden afleggen 
  • Je zal minder moe zijn aan het einde van de dag.
  • Een lichtgewicht rugzak zorgt voor meer bewegingsvrijheid 

Nadelen van een lichtgewicht rugzak 

Een lichtgewicht rugzak moet wel werken voor jou. Wanneer jij veel waarde hecht aan bepaalde spullen en materailen tijdens een trektocht of hike kan het je plezier verminderen. Voor de één gaat een hike om de afstand die je maakt. Voor de ander zal het meer gaan om het plezier op je basecamp aan het einde van de dag. Meer spullen betekent een zwaardere rugzak en dan kan je vaak beter kiezen voor een traditionele rugzak. Een traditionele rugzak is namelijk gebouwd op meer gewicht in je rugzak. Zo heeft een lichtere rugzak vaak geen frame die je rug ondersteund, dit wordt door veel mensen als nadeel gezien.  

Ik adviseer ook om een lightweight backpack pas aan te schaffen wanneer je verder ook al een aantal lichtgewicht materialen in huis hebt. Denk aan een licht matje (Therma-rest X-lite) een lichte tent (Msr Mutha Hubba). 

Nadelen op een rijtje: 

  • Je kan minder mee tijdens een hike 
  • Je hebt (vaak) geen frame op de rugzak
  • Geen optie als je nog geen lichtgewicht materialen in huis hebt. 
Lichtgewicht rugzak_ Ik Wil Hiken_03

Traditionele rugzak versus een lichtgewicht rugzak 

Er zijn dus een aantal voor- en nadelen te noemen. Ook zijn er veel verschillen tussen deze twee rugzakken. Maar het belangrijkste verschil is toch wel het gewicht van je basisuitrusting. Jouw basisuitrusting zijn niet de kleren die je draagt of je eigen gewicht. Het gaat om je slaapmaterialen, tent, extra kleding en toebehoren zoals camera’s, opladers, etc. Een lichtgewicht hiker wil een maximaal gewicht van 10 kilo in zijn basis gewicht hebben. Loop jij met een traditionele rugzak dan kan dit gewicht zelfs oplopen tot 20 kilo. Je snapt het verschil. 

Hoe maak ik mijn basisuitrusting lichter?

Wil jij toch liever met een lichtere rugzak lopen dan de traditionele waarmee je het nu doet? Dan is het slim om je basisuitrusting lichter te maken dan hij op dit moment is. Dit betekent dat je je moet concentreren op drie belangrijke onderdelen van je rugzak. Dit zijn je slaapuitrusting, je onderdak (tent/tarp) en je rugzak. 

Ikzelf maak gebruik van de volgende materialen tijdens een meerdaagse trektocht. 

Dit is een zeer prettige en lichtgewicht tent die gemakkelijk in je tas past. Ook wanneer je hem liever buiten je tas draagt is dit een ideaal formaat.

Ik maak sinds kort gebruik van dit slaapmatje en ben overgestapt van Exped. Het scheelde alweer 100 gram op de slaapmat die ik had. Omdat ik groot ben heb ik een het grootste matje, deze weegt zo’n 380 gram incl. pompzak. 

  • Vaude Cheyenne 500 slaapzak

Deze slaapzak wordt inmiddels niet meer gemaakt. Hij weegt zo’n 1.300 gram en hij kan dus nog wel een stukje lichter. Dit is wel een dons slaapzak perfect voor wat koudere weersomstandigheden. 

Als laatste de rugzak die maar 700 gram weegt. In totaal het deze mijn basisgewicht flink naar beneden geholpen. Voor mij was dit een ideale keuze. 

Mijn reis traditioneel naar lichtgewicht backpacken 

Nu denk je, wauw toffe spullen heb je. Maar ik heb dit niet allemaal op één dag gekocht. Ik heb hiervoor gespaard en door de jaren heen steeds meer lichtgewicht materialen verzameld. Inmiddels heb ik een basisuitrusting waar ik tevreden mee ben, maar ook ik wil altijd lichter. 

Wel heb ik altijd gekozen voor goede merkspullen. Mij zie je niet vaak in de Decathlon. Tuurlijk is het af en toe handig om bij de Decathlon lang te gaan voor wat kleins, maar in een rugzak of slaapmatje wil ik duurzaam investeren. Dit betekent dat ik kies voor materialen die langere tijd meegaan. Dan investeer je uiteindelijk ook in de lengte van jouw trektocht. 

Waar kies jij voor? 

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met lichtgewicht bepakking. Waarom kies je voor een traditionele rugzak of waarom juist voor een lichtgewicht rugzak. Laat het mij weten via Instagram: @ik.wil.hiken. Ik ben benieuwd wat jij vindt van dit onderwerp. Check ook de webinar over lichtgewicht bepakking als je nog meer wil weten over dit onderwerp. 

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!