Mooiste dagtocht van het Poolse Tatra gebergte

Ik liep de Chuda Przelaczka Loop en in dit artikel vertel ik je alles over wat je moet weten over deze tocht naar één van de hoogste toppen van de Poolse Tatra. Ook heb ik linkjes naar GPX-bestanden toegevoegd zodat jij gemakkelijk zonder problemen op pad kan gaan. Volgens velen is dit de mooiste dagtocht van het Poolse Tatra gebergte.

Na een zoektocht naar mooie routes in de Poolse Tatra kwam ik terecht bij deze tocht. Hij staat bekend als één van de mooiste routes in dit gebied en hij is niet voor de beginnend bergwandelaar. Dit door een fysieke uitdaging bij de beklimming van maar liefst 1200 hoogtemeters. Daarnaast raad ik deze route niet aan wanneer je vrees hebt voor hoogtes.

Chuda Przelaczka Loop

De start begint bij Kiry waar je de auto goed kan parkeren voor zo’n 3€ ( 15 zloty) per dag. In de zomer is het een vrij drukbezochte route en heb je er veel dagjes mensen. De kosten voor het betreden van het natuurgebied zijn 7 zloty p/p (omgerekend zo’n € 1,5). Zodra je de kassa bent gepasseerd loop je eerst een stuk over een vlakke grond waarvan je de bergtop al kan zien liggen.

Na zo’n 5 minuten sla je af naar links en steek je een bruggetje over vanaf waar de klim naar de top begint. Vanaf hier zal je zo’n 3 uur omhoog moeten lopen. Je loopt veel door het bos, maar je komt ook zeker op een paar mooie uitkijkpunten. Na zo’n twee uur bereik je de eerste top (Chuda Turnia, 1858m). Vanaf hier kan je ervoor kiezen om verder te klimmen naar de hoogste top (Kresanica 2122m). Maar ook kan je de lus maken er door lopen via de groene wegbewijzering richting Ornak.

Ik zelf heb gekozen voor het eerste en klom naar de top van de Kresanica. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de Poolse en Slowaakse Alpen. Zeker weten is dit de mooiste dagtocht van het Tatra gebergte. Aan het aan het einde van dit artikel geef ik je nog wat opties voor mooie de-tours van deze route.

Tijd voor een pauze

Boven op de berg is ruimte en tijd om te genieten en even helemaal te ontspannen. Zo at ik hier mijn Real Turmat maaltijd van StartHiking. Hierna zal je weer de afdaling gaan maken richting de bordjes Chuda Turnia Hier ga je links af en volg je de groene route weer het dal in. Je gaat nu met een grote cirkel weer terug richting Kiry.

Na een dik uur kom je uit bij Ornak. Hier is ook een restaurant en hotel waar je kan verblijven of even kan uitrusten. Hou er rekening mee dat het druk kan zijn. Vanaf hier is het nog ongeveer een uur tussen de rotsen door en langs een heerlijke rivier. Neem gerust even een duik of ontspan op de vele plekjes langs dit pad. Hier zal het overwegend vlak zijn dus geen zware inspanningen meer tot het einde. Je ziet hier overigens wel dat de tocht één van de mooiste dagtochten van het Poolse Tatra gebergte is door de vele dagjes mensen en toeristen. Deze lopen gelukkig alleen langs de rivier en voor extreme druktes de berg op hoef je niet te vrezen.

Mooiste dagtocht van het Poolse Tatra gebergte_ikwilhiken_4

Tips voor deze dagtocht

Er zijn meerdere mogelijkheden om deze route te lopen. Zo kan je ervoor kiezen om vanaf de top van de Kresanica over de kammen richting Kasprowy Wierch te lopen. Hier bevind zich het hoogst gelegen gebouw van de Tatra’s namelijk het observatorium. Vanaf hier gaat er ook een kabelbaan naar beneden richting Zakopane.

Kies je voor deze optie dan kan je de bus terugpakken richting de start in Kiry. De kosten voor de kabelbaan zijn 65 zloty p/p ( zo’n 13 euro). Je hebt dan dus niet de pijn van het afdalen, maar wel de uitdagende beklimming plus een geweldige uitzichten gehad. 

Hier de link naar een GPX-bestand van deze route. Wil je meer weten over het gebruiken van een GPX-bestand check dan dit artikel dat er ik over schreef. 

Mooiste dagtocht van het Poolse Tatra gebergte_ikwilhiken_3

Kosten:

> Parkeren Kiry (15 zloty)

> Park entree Kiry (7 zloty)

> Kabelbaan Kasprowy Wierch (65 zloty)

Vond je deze blog leuk en ben je benieuwd naar meer? Ik schrijf wekelijks informatieve blogs, maar ook blogs over de hiken die ik maak. Lees hier bijvoorbeeld over mijn 7-daagse tocht door de Poolse Jura

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!