Dorcas liep als eerste Thru-hike Te Araroa Trail

Dorcas interviewde ik over haar tocht over Te Araroa trail. Zij maakte deze tocht in 2017/2018 en is hierna helemaal lyrisch geraakt van de outdoorwereld. Zo heeft ze inmiddels haar eigen bedrijf opgestart en ook outdoor opleidingen gevolgd. Inmiddels maakt ze haar dromen waar en woont ze in Noord-Macedonië. 

‘Ik wilde in mijn tussenjaar iets doen dat me flink bezig zou houden’

Wie is Dorcas? ‘Goeie vraag, ik moet hier altijd even over nadenken. Ik ben Dorcas, 37 jaar en woon sinds kort in Noord-Macedonië. Ik ben een avontuurlijk type, en ben graag met mensen in de natuur. Ik ben iemand die snel verveeld raakt en altijd opzoek is naar wat nieuws. Zo ben ik gestart met mijn eigen outdoorreisbureau en ben ik bezig met het organiseren van wandeltochten. Maar nu ook met Hike & Fly tochten in Noord-Macedonië. Zelf heb ik nog niet al mijn brevetten, maar ik ben wel helemaal enthousiast geraakt voor paragliden. Dus wilde dit graag combineren in mijn bedrijf.’

Was jij altijd al een outdoorfanaat? ‘Heel vroeger wel. Ik was als kind graag buiten en bouwde hutten met de jongens. In de pubertijd ben ik dit een beetje kwijtgeraakt. Tot ik Te Araroa trail ging lopen, dat ging heel random eigenlijk. Ik wilde in een tussenjaar iets doen wat me zou uitdagen en flink bezig zou houden. Dit idee was toen geboren. Ik had daarvoor nog nooit wild gekampeerd, veel genwandeld of met een backpack op gelopen. 

Te Araroa Trail_Dorcas_Ik Wil Hiken_04

‘Man man, wat heb ik daar een voorbereidingen ingestoken’

Nog nooit? Dan moest jij je vast voorbereiden? ‘Ja, klopt. Ik ben het Pieterpad gaan lopen. Eerst vanaf Vorden, dit is op de helft, omhoog en daarna vanaf Vorden naar het zuiden. Ik leerde daar met bepakking lopen en meerdere kilometers per dag te maken. De tocht naar het zuiden was soms best komisch. Zo dacht ik dat mijn tent lekte bijvoorbeeld, bleek het gewoon mijn eigen condens te zijn. Ik heb veel geleerd in die eerste tochten in Nederland. 

Maar qua materiaal wist je toen ook niet precies wat je nodig had denk ik? ‘Man man, wat heb ik daar een voorbereiding in gestoken. Zo ben ik echt het hele internet over wezen struinen opzoek naar goede materialen en verhalen van anderen. Daar heb ik toch wel de meeste informatie opgedaan. Dat was best wel ideaal moet ik zeggen.’

Er is ook een officiële pagina van Te Araroa trail, Bekijk die hier.

‘Soms stond ik wel tot in mijn knieën in de modder, dat is ook waar de meeste hikers stoppen’

Kan je wat vertellen over je tocht? ‘Ja Te Araroa trail is een tocht over de hele lengte van Nieuw-Zeeland. Je loopt van het Noordereiland naar het zuidelijkste puntje. In totaal is het zo’n 3030 kilometer lang. Ik liep dagelijks met tussen de 14 en 22 kilo op mijn rug. Het noorden begint lange stukken over het strand en vervolgt zich door modderige bossen. Soms stond ik wel tot op mijn knieën in de modder. Dat is ook waar de meeste mensen ermee stoppen. Maar wanneer je door de viezigheid heen komt dan ga je echt genieten. Ik merkte toch ook dat ik het zuiden mooier vond dan het noorden. In het zuidereiland liep je echt door de bergen of had je er constant zicht op. Dat was geweldig’ 

Kan je zo’n geweldig moment met ons delen? ‘Voor mij was het best een emotionele reis. Zo heb ik erg gestreden met mijn motivatie. Het is best een zware tocht namelijk. En ik liep hem solo dat was ook wel pittig. Maar toen ik eenmaal aankwam bij het einde van het Noordereiland heb ik wel een traantje gelaten. Ik was zo trots op mezelf dat ik dit allemaal had doorstaan. Al die momenten dat ik wou opgeven had ik overwonnen.’

Te Araroa Trail_Dorcas_Ik Wil Hiken_02

‘Doorbreek je grenzen je kan altijd meer dan je zelf denkt’

Mensen vertellen veel over trailangels, kan jij daar iets over delen op je trail? ‘Aaah, daarover heb ik wel wat moois te vertellen. Ik was op het zuidereiland een keeer klaar met de trail. Ik besloot om even ergens anders te gaan hiken. Een vrouw zag me lopen door de regen en vroeg of ik een lift nodig had. Ze nam me mee naar haar huis en bleek toen de zus van de oprichter van de trail te zijn. Ik mocht bij haar blijven slapen en heb uiteindelijk ook nog de oprichter Geoff Chapple aan de telefoon gesproken. Dat was echt te gek, echt een *trailangelmomentje*.’

Heb je een tip voor mensen die willen starten met een trektocht? ‘Doorbreek je grenzen. Je kan altijd meer dan dat je zelf denkt. Je mag best wel geloven in jezelf. Maar, je hoeft ook zeker je grenzen niet te overschrijden. Doe het op je eigen tempo en dan weet ik zeker dat iedereen het kan.’

Dorcas organiseert ook reizen via haar outdoorondermening, Outdoora.nl . Neem eens een kijkje of er iets voor jou tussen zit voor komend jaar. Wil je meer verhalen lezen? Ik interviewde ook al een Tim Voors over zijn tocht over Te Araroa Trail. 

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!