15 tips voor winterkamperen in Nederland (in de tent)

Wil jij meer leren over winterkamperen? Of ben je benieuwd hoe het zou zijn om een keer in je tentje in de winter buiten te slapen? Lees dan deze 15 tips om de winter door te komen. 

#1 Drink niet te veel in de avond

Voordat je gaat slapen kan je het beste niet te veel meer drinken. Dit zorgt er namelijk voor dat je misschien uit je tent moet midden in de nacht. En tijdens een koude nacht je warme bedje uit is geen slim idee. 

#2 Ga met de juiste mensen op pad 

Mindset is tijdens de winter enorm belangrijk. Goed gezelschap is belangrijker dan een goede uitrusting. 

#3 Gebruik een sleepliner 

Het slapen in een slaapzak kan soms plakkerig aanvoelen vooral wanneer je gaat zweten. Kies daarom voor een sleepliner. Deze houd je ook nog eens extra warm. 

Wintercamp_winterkampen in Nederland_01_Ik Wil Hiken_02

#4 Dons isoleert beter

Kies voor gecertificeerd dons (RDS-keurmerk). Dit isoleert namelijk beter dan synthetische materialen die worden gebruikt in slaapzakken. 

#5 Hou je hoofd, handen en voeten warm 

De uiteindes van je lichaam verliezen het snelst hun warmte. Zorg er dus voor dat je hoofd, handen en voeten goed aangekleed zijn. Ook wanneer je gaat slapen. 

#6 Comforttemperatuur op je slaapzak 

Zorg ervoor dat je als vrouw 5 graden bij de comforttemperatuur optelt. Mannen zijn biologisch gezien warmbloediger. Anders ga je het alsnog koud krijgen in de nacht. 

#7 Antivriesscherm van de auto gebruiken 

Voor het kamperen in de winter hoef je niet veel geld uit te geven. Gebruik bijvoorbeeld het antivriesscherm van je auto. Deze kan je onder je slaapmatje leggen over over je heen tijdens het slapen om je warmer te houden. 

Ga mee winterkamperen in Nederland 

Ik Wil Hiken organiseert samen met de Wildbroeders van 13 op 14 januari een winterkampeerweekend. We gaan een winterwandeling maken, je leert alles over slapen in de winter in je eigen tent. En we gaan allerlei prachtige outdoor cooking gerechten maken. Wil jij dus mee met dit bijzondere weekend? Schrijf je dan voor € 75,- in via de link hieronder. 

Schrijf je in: Wintercamp: 13-14 januari

#8 Kies een slaapmat met de juiste R-waarde

R-waarde is de waarde die jouw slaapmat isoleert. Kijk dus goed welke R-waarde past bij de condities waarin jij gaat overnachten. Hoe hoger de R-waarde hoe beter hij kan tegen koudere weersomstandigheden. 

#9 Stop batterijen en accu’s in je slaapzak 

In de kou zal je telefoon snel leeg zijn. Stop dus de batterijen en accu’s die je mee hebt altijd in je slaapzak. Dan blijven ze langer vol. 

#10 Neem een tarp mee in de winter 

Een tarp kan helpen als windblokker tijdens echte barre omstandigheden. Neem dus een tarp mee en zet deze op wanneer je aankomt. Dan heb je ook extra bescherming tegen de wind. 

#11 Waterkolom en dichtheid van je tent is belangrijk 

In de winter wil je niet met lichtgewicht tentje staan. Het liefst wil je met een tent met een dik tentdoek. Misschien zelfs met een canvas tentdoek. Deze zal meer wind en kou tegenhouden dan een lichtgewicht trekkerstentje. 

#12 Beweeg je vingers en tenen 

In de winter kan de kou je snel de baas worden. Het bevriezen van tenen is een veel voorkomend punt bij o.a. bergbeklimmers. Beweeg daarom je tenen constant en laat het bloed er doorheen stromen door ze warm te houden. 

#13 Kies voor een 3-lagen systeem (kleding)

Ik doe altijd 3 lagen aan in de winter. Een basislaag zoals thermokleding, een isolatielaag zoals een donsjas of vest en een beschermlaag zoals een regenjas of windstopper. 

#14 Warm water in een drinkfles als kruik 

Een goede tip is om voor je gaat slapen warm water klaar te maken. Doe dit in een drinkfles met een sok erom. Deze kan je gebruiken als kruik om lekker warmpjes in slaap te vallen. 

#15 Leer vuur maken vanuit je slaapzak 

In de ochtend moet je weer een vuurtje maken om je warm te houden. Maar kan jij vuur maken? En kan je vuur maken vanuit je slaapzak? Dat kan een echte lifesaver zijn in de winter. 

Winterkampeergids_banner_ikwilhiken_02

Meer tips over winterkamperen? 

Dit zijn allerlei tips die staan beschreven in de winterkampeergids. Download de winterkampeergids en ontdek nog veel meer handige tips over winterkamperen. De juiste kleding en nog veel meer. 

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!