Wandelen in de zomer, wat mag ik niet vergeten?

De dagen worden warmer, en de vakantie komt eraan. Misschien betekent het voor jou wel twee of drie weken strand hangen, wellicht ga je voor een meer sportievere uitdaging. Het maken van een meerdaagse tocht in de zomer vergt alleen wel goed wat voorbereiding. Want er zijn een aantal dingen die je echt niet mag vergeten als jij in de zomer weg gaat.

Peentjes zweten, bakken of braden in de zon en/of opgaan in vlammen allemaal synoniemen voor extreem zonnige dagen. Daarom zorgen thru-hikers ervoor dat ze zich compleet voorbereiden. Dit kan je doen met zonnebrand of zo min mogelijk in de zon lopen. Wandelen in de zomer en de hitte kan tot serieuze complicaties leiden. Met dit artikel zorg jij ervoor dat je altijd de juiste materialen bij je hebt voor een koele en fijne tocht in de zomer.

Waarom kan een hike in de zomer zo gevaarlijk zijn?

We hebben het allemaal weleens gedaan, een wandeling in de zomer. Of het nu was in een bloedhete stad of het nu was richting een mooi natuurgebied. Maar wist jij dat wandelen in de zomer behoorlijk gevaarlijk kan zijn? Zo kan je een zonnesteek oplopen met ernstige gevolgen. Ook kan je huidkanker krijgen door langdurige blootstelling aan de zon.

Een zonnesteek:

Het oplopen van een zonnesteek is reden nummer één dat je altijd goed moet letten op je fysieke gesteldheid wanneer jij aan het wandelen of hiken bent. Een zonnesteek kan een sluipmoordenaar zijn. Je hebt het eerst niet door totdat je het ineens zo heet hebt dat je bijna niet meer terug kan. De volgende symptomen kunnen een zonnesteek betekenen:

  • Veel zweten
  • Rode warme huid
  • Slapheid
  • Hoofdpijn
  • Verkrampte spieren
  • Verwarring
  • Epilepsie (niet altijd)
  • Bewegingsproblemen
  • Bewusteloosheid

Wat je kan doen tegen een zonnesteek is gelijk aan wat jij niet mag vergeten tijdens een hike in de zomer. Daarom is het zo belangrijk dat je jezelf goed voorbereid wanneer je gaat wandelen in de zomer.

Wat mag ik niet vergeten tijdens het wandelen in de zomer?

#1 De Zonnebrand

Natuurlijk nummer één is zonnebrand. Zonnebrand zal je deels helpen om het oplopen van een zonnesteek te voorkomen. Maar het is natuurlijk vooral ontwikkeld om niet te verbranden en voorkomt het oplopen van kanker.

Tijdens het hiken gebruik ik altijd factor 50+. Ik wil de kans niet lopen om toch te verbranden tijdens mijn tocht. Smeer daarnaast om de 2,5 uur (afhankelijk van of je in het water gaat) en ga niet te zuinig om met zonnebrand. Wees niet bang, een bruin huidje krijg je toch wel, want je wordt constant blootgesteld aan de zon.

#2 Genoeg water tijdens je tocht

Niet onbelangrijk is het meebrengen van genoeg water tijdens een wandelen in de zomer. Bij een tekort raak je uitgedroogd en in sommige situaties kan dit leiden tot een zonnesteek. Nu is het zo dat een gemiddelde volwassene zo’n drie liter water nodig heeft per dag. Één liter hiervan haal je uit voeding en twee liter drink je zelf erbij. Nu zal je meer transpireren in de zomer en zal je iets meer moeten drinken.

Let op: te veel water kan zorgen voor een watervergiftiging. Om dit te voorkomen zorg je dat je wanneer je dorst krijgt (droge lippen/mond) je twee flinke slokken water neemt. Op deze manier hou je balans is de hoeveelheid water die je binnenkrijgt.

Toch te weinig water mee? Dan kom je hoe dan ook in een gevarenzone terecht en moet je op een aantal dingen letten. Zorg dat je uit de zon blijft en voorkom zo veel mogelijk dat je gaat transpireren. Ga zuinig met je water om, neem een teug water en laat het voor drie seconden in je mond voor je het doorslikt. Zo wordt het water beter opgenomen in je lichaam.

#3 Een Hoed of pet

Een hoofddeksel ook wel een hoed of een pet genoemd. Er zijn allerlei varianten die je kan kiezen. Maar wanneer jij gaat hiken mag je deze absoluut niet vergeten. Het voorkomt namelijk dat je gezicht verbrand. Je houdt daarnaast beter zicht op je omgeving en wordt niet verblind door de zon.

#4 Een Buff

Ik zelf vergeet mijn buff nooit wanneer ik ga lopen. Er zijn varianten van de buff die ook voor UV-protectie zorgen. Zo draag ik hem vaak ik mijn nek wanneer ik ga hiken. Kom je onderweg een koele rivier tegen maak hem dan nat en draag hem weer in je nek. Zo hou je je hoofd koel tijdens het wandelen in de zomer.

#5 Een goede zonnebril

Je ogen zijn belangrijk, en daarom kan je die het beste beschermen met een goede zonnebril. Een zonnebril beschermd tegen UV-straling en vaak kiezen mensen voor een zonnebril met gepolariseerde glazen. Wil je gaan voor een duurzame zonnebril kijk dan eens bij De Groene Avonturier, hier vind je duurzaam geproduceerde zonnebrillen voor jouw outdoortripjes.   

#6 Een schaduwplek: tarp of tent

Zorg dat je ten alle tijden een schaduwplek kan creëren wanneer je wandelt in de zomer. Ook al gaat het maar om een relatief korte tocht je wil ervoor zorgen dat je in noodgevalleen een schaduwrijke omgeving kan maken. Dit kan je doen door een kleine tarp mee te nemen, maar een regenjas of twee, drie aan elkaar gebonden vesten kunnen ook al helpen.

Meer opties om je goed voor te bereiden op het wandelen in de zomer:

Je zou ook nog kunnen denken aan het dragen van een luchtig lang sleeve shirt. Zelf draag ik er altijd één omdat ik me dan minder hoef in te smeren. Je kan er ook voor zorgen dat je een mooie route plant richting een waterval. Je weet dan dat je jezelf kan afkoelen wanneer je daar aankomt. Restaurants zijn natuurlijk ook een goede optie voor onderweg. Wanneer je een koel drankje kan drinken in de schaduw ben je al gauw de hitte van die dag vergeten.

Meer van dit soort blogs?

Ik ben Rick van Ik Wil Hiken en schrijf wekelijks blogs over wandelen, hiken en de natuur. Zo wil ik iedereen goed voorbereiden op mooie tochten in de bergen of bossen. Daarom heb ik ook de Hike- & Natuurtrainingontwikkeld. Hier leer je in een aantal weken zowel sportieve doelen te bereiken als wat te leren over hiken, natuur en bezinning. Ben je benieuwd of heb je vragen, stuur mij dan een via deze link een berichtje.

 

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!