10 tips tegen muggenbulten, wat helpt echt tegen muggenbulten?

Het is om gek van te worden. Kan je eindelijk heerlijk buiten zitten in de zomer word je compleet lek gestoken door hordes aan muggen. Er zijn enorm veel feiten en fabels als het gaat om muggenbulten en wat kan helpen tegen de beet van een mug. Daarom is het goed om hiervoor altijd een einde aan te maken.

Voor je 10 bruikbare en goede tips krijgt is het handig om wat te leren over muggen. Niet alle muggen steken namelijk. Vrouwtjes zullen je steken. Dit komt omdat zij met de eiwitten uit ons bloed hun eitjes laten groeien. Wist je ook dat muggen onze geur kunnen waarnemen tot op wel 70 meter afstand. Ze komen vooral af op de zweetluchtjes, maar ook zwangere vrouwen moeten uitkijken. Zij ademen namelijk meer chemische verbindingen uit tijdens hun zwangerschap dan gewoonlijk.

De Do's: Wat helpt wel tegen muggenbulten?_Ik Wil Hiken

De dont’s: Wat moet je juist niet doen om muggen te voorkomen?

Er zijn een hele hoop fabeltjes als het gaat om het voorkomen van muggenbulten. Wij hebben er een paar op een rijtje gezet voor je:

  • De lampen uit

Maak het jezelf niet meer moeilijk. Je kan gewoon de lampen aan houden. Muggen weten je namelijk te vinden door de hun geurreceptoren en niet door het licht dat aan staat.

  • Parfum & after shave

Ook dit is een fabel. Het maskeren van jouw lichaamsgeur helpt niet. Lichaamsgeur komt namelijk van diep uit je poriën, en niet direct op je huid.

  • Citronella kaarsen

Het is nooit bewezen dat citronella kaarsen je gaan helpen tegen muggen. Dus ook zo’n kaarsje of wierook hoef jij niet meer te proberen.

10 Tips tegen muggenbulten, wat helpt echt tegen muggen?_Ik Wil Hiken_3

De Do’s: Wat helpt wel tegen muggenbulten?

Maar als dit niet werkt, wat werkt dan wel? Er zijn verschillende manieren om muggenbulten te voorkomen. Ik heb er 10 voor je op een rijtje gezet.  

#1 Corticosteroïdenzalf

Dit is zal dat ervoor zorgt dat het afweersysteem wordt onderdrukt. Zo zal de normale lichaamsreactie uitblijven. Hierdoor zal het niet jeuken wanneer je gestoken wordt.

#2 Sudocrème 

Een andere goedwerkende zalf is de sudocrème. Normaal smeer je hem op babybilletjes, maar het werkt ook verzachtend tegen muggenbeten. Een goede tip dus als jij kleine kinderen mee hebt tijdens jouw tocht.

#3 Lavendelolie

Eén van de betere oliën. Muggen haten de geur van lavendel, dus je kan ook lavendel plukken en op je huid wrijven. Maar een klein flesje lavendelolie meenemen op je trip naar Schotland of Zweden kan zeker geen kwaad.

#4 Tandpasta

Iets dat je altijd bij je hebt tijdens het hiken is natuurlijk een tube tandpasta. Deze kan je ook inzetten wanneer jij geprikt bent. De menthol of munt in de tandpasta kan de jeuk namelijk behoorlijk verzachten.

#5 Bananenschil

Hike jij graag met vers fruit dan kan jij de bananenschil gebruiken. Smeer de schil over de plek waar jij gestoken bent en je zal zien dat de jeuk minder wordt. Dit komt omdat het suiker vocht onttrekt uit de bult.

#6 Suiker

Heb jij pure suiker bij je? Dan werkt dit hetzelfde als bij een bananenschil. Je kan namelijk de suiker een beetje papperig maken en dit op de plek smeren. Het zal gelijk werken tegen de jeuk.

#7 Thee (theezakje)

Hou je van thee tijdens je hike, gebruik het theezakje dan nadat je hem hebt gebruikt. De jeuk wordt door de thee stukken minder. Daarnaast houdt de geur van thee ook muggen weg. Het gaat hier wel om sterke zwarte thee.

#8 Ijsblokjes

Wist je dat het kan helpen om een muggenbult gelijk te koelen. Heb je een ijskast staan met ijsblokjes? Koel hem dan gelijk. Dit verdooft de huid en gaat de zwelling ook nog eens tegen.

#9 Vitamine B

Slik jij al vitamine B? Vitamine B pillen houden muggen op afstand. Dit komt omdat je hierdoor een andere geur uitstoot waar ze niet gek op zijn. Het kan zelfs helpen tegen de jeuk van een muggenbeet.

#10 Eucalyptusolie

Deze olie is perfect wanneer je een natuurlijke olie wil gebruiken tegen die muggen onderweg. Door de actieve stof citriodiol stoot je muggen wel af voor zes tot acht uur. Daarnaast wordt het niet opgenomen door de huid, dus is het een stuk gezonder voor je dan bijvoorbeeld DEET.

Bonus:

Wist je dat je ook het blad van de weegbree kan helpen tegen de jeuk van een muggenbult. Ook neemt de zwelling er gelijk door af. Dit is de beste tip die ik je kan geven wanneer jij aan het hiken bent. Want weegbree groeit bijna overal.

Word ik nu nooit meer geprikt?

Dit durf ik niet met zekerheid te zeggen. Er is altijd een kans dat je gestoken wordt. Zo is er namelijk nog jouw eigen unieke geur. Bepaalde mensen hebben nu eenmaal een geur die muggen juist aantrekkelijk vinden, je krijgt dan dus sneller last van muggenbulten. Maar als je gelukt hebt stoot juist jij een geur uit die muggen afstoten. Helaas geldt dan niet voor mij.   

Hou jij van hiken of wil je meer leren over kamperen? Blijf Ik Wil Hiken dan volgen voor het laatste nieuws en voor de beste inspiratie. Lees hier de blog: ‘Wilde dieren spotten, tips om de beste kans te maken om wilde dieren te spotten.’

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!