Je wil voor een bepaalde tijd de bergen of de heuvels in trekken. Het hiken kan pas beginnen wanneer jouw tas goed gevuld is met eten. Nu wil je liever niet met alleen maar gedroogd eten uit de plaatselijke outdoor winkel gaan hiken. Het liefst wil jij gezond de dagen doorkomen. Maar wat eet ik tijdens een meerdaagse trekking? Kan ik gezond of zelfs vegan een trektocht maken? Wat zijn de beste lichtgewicht snacks voor tijdens het hiken? Ik geef jou 8 vegan tips uit eigen ervaring.
Table of Contents
1. Kan je als veganist op trektocht?
Ik eet in het dagelijks leven geen vlees en probeer zo min mogelijk dierlijke producten te eten. Tijdens een meerdaagse trekking eet ik helemaal geen dierlijke producten. Vaak moeten je dierlijke producten namelijk koel bewaren. Dit is nauwelijks een optie tijdens het wandelen. Daarom kies ik vaker voor noten, rozijnen of havermout. Zo krijg je wel de benodigde ijzers en eiwitten binnen. Ik voeg ook bijna aan iedere avondmaaltijd een handje linzen toe. Deze zijn enorm voedzaam en nemen niet zo veel ruimte in je tas in. Je kan er daarnaast voor kiezen om jouw vitamine B12 uit voedingssupplementen als tabletten of poeders te halen. Zelf doe ik dit niet tijdens het hiken. Je lichaam kan heel goed een periode zonder B12.
2. Bespaar en koop in de supermarkt
Misschien ben jij weleens bijna flauwgevallen van de prijzen in de outdoor winkel. Soms kan je tot wel 10 € voor een maaltijd moeten betalen. Ik zelf doe dit daarom bijna nooit. De supermarkt is mijn startpunt voor een meerdaagse trekking. Je kan namelijk heel goed zelf ‘’food preppen’’ (eten klaarmaken) voordat jij op pad gaat. Denk bijvoorbeeld aan pasta, noten, zakje kruidenmix of noedels. De manier waarop de grote vriesdroogfabrikanten hun producten produceren is makkelijk thuis na te maken.
3. Vul aan waar en wanneer het kan
Ondanks dat jij natuurlijk nooit met te veel wil rondlopen is het fijn om verse groente of fruit te eten. Ook tijdens je tocht is dit mogelijk. Zodra jij dus langs een kraampje komt waar bijvoorbeeld appeltjes liggen, grijp dit moment dan aan. Met beide handen wel gezegd, Dat appeltje kan jouw dag maken. Plus een gezonde snack voor tussendoor zorgt voor de juiste energieën.
Insiders tip: Ik heb altijd een herbruikbaar netje mee. Hierdoor kan ik verse producten die ik onderweg tegen kom makkelijk meenemen. Deze koop je tegenwoordig in bijna iedere supermarkt.
4. Verse groente tijdens de eerste dagen
Verse groenten? Ja, je kan ze zeker meenemen wanneer jij van start gaat. Verse groenten bevatten vaak meer dan gedroogde groenten en daarnaast vullen ze vele malen beter. Verse groenten kan jij tijdens de eerste paar dagen nog heel goed eten. Afhankelijk van het weer hang ik soms het fruit aan de buitenkant van mijn tas. Ook hardere groenten die tegen een stootje kunnen, zoals aardappels hang ik aan mijn tas. Voor deze verse groente tijdens het hiken gebruik ik ook een handig netje.
Insiders tip: Als je verse groente al iets opsnijdt verlies je al wat aan gewicht. Hierdoor zullen ze wel sneller verpieteren.
5. Gebruik van Siliconen zakken
Waarschijnlijk weet je niet wat ik bedoel. Op de foto hieronder zie je onze silicone vrienden. Wij gebruiken ze inmiddels meer dan een jaar en zijn er heel blij mee. Mochten wij eten overhebben van de dag ervoor kunnen wij het hierin doen. Ze lekken niet en je kan ze keer op keer gebruiken. Ook gebruiken wij ze voor bijvoorbeeld al opgesneden verse groente voor de dag erna. Ze zijn wel wat zwaarder in gewicht, daarom neem ik er tijdens een hike vaak maar één of twee mee. Ik krijg altijd positieve opmerkingen over dit product.
6. Noten, zaden, gedroogd fruit
Ik eet dagelijks noten. Ze zijn voedzaam, gezond en vervangen veel voedingsstoffen die in vlees of dierlijke producten zitten. Onderzoeken zijn dan ook eenduidig: noten en zaden helpen de kans op hart- en vaatziekten te verminderen. Noten zijn dus de vetten die jij nodig hebt. Ook tijdens een hike of meerdaagse trekking neem ik dus noten mee. Ze zijn lichtgewicht en zitten boordevol energie. Ik mix ze vaak met wat zoetigheid. Denk hierbij aan rozijnen, vijgen, dadels of gedroogd fruit. Je kan ook kiezen voor repen uit de winkel. Ik raad dan aan om te gaan voor de Clif Bar Energy Bar of PowerBar Vegan Energy Bar. In deze repen zitten bijna altijd noten en zaden verwerkt.
Insiders tip: Maak je reep gewoon zelf. Dit is goedkoper en je weet precies wat de ingredienten zijn. Klik hier voor een makkelijk recept.
7. Pluk je eigen avondeten
Wildplukken is heel up coming, en eigenlijk is het iets heel natuurlijks. Duizenden jaren geleden deden we het dagelijks. Onze groentes gewoon in het bos plukken. Nu is het nog steeds mogelijk, maar moet je wel een bepaalde basiskennis hebben. Tijdens het hiken scheelt het je een hoop zeulen en er zijn veel wilde planten te vinden die rijk zijn aan vitamines en mineralen. Slim ook want zo maak jij een volledige vegan trektocht. In de loop van de tijd heb ik ook meer en meer kennis verzameld over wildplukken. De basiskennis over het wildplukken heb ik verwerkt in mijn cursus: de online Step by Step, Hike- & Natuurtraining. Wist jij bijvoorbeeld dat jij paardenbloemblad kan gebruiken als spinazie?
8. Eet gevarieerd
Neem niet alleen maar aardappels mee als jij gaat hiken. Kies voor verschillende basissen. Denk dan aan rijst en pasta. Maar kies ook voor verschillende groentes. Door een de ene dag broccoli te eten en de andere dag sperziebonen geniet je meer van je maaltijden. Ook wordt het maken van eten er gewoon zo veel leuker door. Dit is ook beter wanneer je een vegan trektocht maakt. Je wil namelijk zorgen voor de juiste eiwitten en proteïnes.
Conclusie over voorbereiding voor een gezonde en vegan trektocht
Vers eten is gewoon mogelijk. Als je alle tips hierboven ter harte neemt kan jij iedere dag een gezonde maaltijd op tafel zetten. Een vegan trektocht brengt jou daarnaast nog dichter bij de natuur. Door te kiezen voor het behoud van dieren en het klimaat neem jij deel aan een betere wereld. Ook kom jij door zelf te gaan plukken dichter bij de natuur. Denk jij dat je misschien toch veel zwaarder uit bent, denk dan in gezonde oplossingen. Gebruik zip-lock zakjes die je kan hergebruiken. Ook de netjes zijn enorm licht en handig om verse groenten en fruit aan jouw tas te hangen. Iedereen kan hiken, maar soms heb je even de middelen en de kennis nodig om op stap te gaan.
Wil jij meer leren over het maken van trektochten? Bij de Ik Wil Hiken Academy leer je alles op het maken van een trektocht. Ook train je in 12 weken je conditie en je looptechniek voor in de bergen.