Wilde dieren spotten. 6 tips voor het spotten van wilde dieren

Bijna iedereen heeft weleens een reetje gezien tijdens een wandeling. Misschien heb jij zelfs weleens een bever, everzwijnen of verschillende diersporen gezien tijdens je wandeling. Toch zijn er misschien nog veel dingen die jij verkeerd doet, je kan beter leren dieren spotten. Wat doe je dan fout?

Ik hou ontzettend veel van wandelen, maar om dieren te spotten kan je dit beter even niet doen. Want zo door het bos heen struinen brengt veel lawaai met zich mee, zo vind je alleen diersporen en niet de dieren zelf. Ook al ben je stil, bij het breken van een takje kan een ree er al vandoor zijn geglipt. Daarom heb ik een aantal tips gemaakt om ervoor te zorgen dat jij zo veel mogelijk kans maakt dieren te vinden.

#4 Wordt één met je omgeving_1

#1 Dieren spotten? Ga in de ochtend of avond

De beste kans om wild te spotten is tijdens de vroege morgen of later in de avond wanneer het begint te schemeren. Ga dus opzoek naar de perfecte tijden om dieren te vinden. Overdag rusten de dieren uit en is de kans dus het kleinst om iets tegen te komen.

#2 Weet waar je heen gaat

In Nederland zijn er veel verschillende natuurgebieden. Ieder natuurgebied heeft zijn eigen flora en fauna. Trek bijvoorbeeld niet de duinen in om bevers te spotten. Maar voor vogels kan je ook beter niet het bos gaan maar juist naar waterrijke natuurgebieden.

#3 Neem een diersporen gids mee om dieren te spotten

Wil je er alles aan doen wilde dieren te spotten neem dan een gids mee om diersporen te herkennen. Er zijn er taloze op internet te vinden, maar bij Weylin Tracking hebben ze hele goede boekjes beschikbaar waarin alles duidelijk staat uitgelegd.

#4 Wordt één met je omgeving

Denk aan wat je aan doet voordat je wilde dieren gaat spotten. Zo trek je bijvoorbeeld donkere en niet opvallende kleding aan. Let daarnaast op je stemgebruik. Probeer met elkaar te fluisteren en niet te veel lawaai te maken. Zo is de kans op het spotten van wilde dieren het grootst

#5 Wees geduldig om dieren te spotten

Neem lekker een broodje mee voor gedurende de dag. Het hoeft namelijk niet zo te zijn dat je gelijk iets tegenkomt. Bij wildschermen in Nederland kan je heerlijk zitten en echt de tijd nemen.

#6 Periode van het jaar

Kies de beste periode om dieren te gaan spotten. Je kan ze het hele jaar tegen komen, maar er zijn periodes dat je ze nog beter kan tegenkomen. In de periode van september tot aan november en maart tot aan juli maak je de beter kans wilde dieren te ontdekken. Ze gaan dan vaker opzoek naar voedsel, hierdoor laten ze zich meer zien.

1_Wilde dieren spotten, tips om de beste kans te maken dieren te spotten

Wil je meer leren of dieren spotten?

Vond je dit nu een interessante blog en wil je meer leren over het spotten van dieren? In de 12 weken Hike- & Natuurtraining staat in één van de weken het thema wilde dieren op het programma. Hierin leer je de basiselementen voor het ontdekken en leren over wilde dieren en het bestuderen van diersporen.

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!