Trailrunners, deze schoenen droegen wij tijdens onze vlucht | Inside the hunt

Tijdens Hunted into the Wild droegen wij andere schoenen dan anderen. Waarom deden we dit en wat voor soort schoenen zijn het? In deze blog lees je alles over de keuze voor trailrunners tijdens onze vlucht. 

Ik krijg dagelijks vragen over de schoenen die wij droegen tijdens Hunted in to the Wild. En dat is niet gek, want het ziet er nogal opvallend uit. Iedereen loopt op dikke bergschoenen en wij lopen beiden op trailrunners. Veel mensen zeggen ook gelijk: ‘jij zal het wel weten, want je bent een hike-expert’. Maar ik heb gekozen voor de schoenen die mij het beste leken voor onze vluchttactieken. In deze blog leg ik je uit waarom en waarom jij in eerste instantie zo verbaasd bent over onze keuze. 

Wat marketing met je kan doen 

Jij kent misschien wel de schema’s in een bergsportwinkel als de Bever. Bij een redelijk vlakke wandeling wordt een lage wandelschoen aangeraden. Ga je hoger de bergen in dan kom je terecht bij een Categorie-B bergschoen. En alles nog hoger tot Alpine wordt een categorie-C/D bergschoen. Dit hebben ze bij de bergwandelaar er zo door heen weten te drukken dat jij nu niet anders weet: ‘ik ga de bergen in, dus ik koop een bergwandelschoen’. 

Maar waarom kozen wij dan voor ander soort schoenen terwijl we ons door enorm bergachtigterrein moesten verplaatsen? Hiervoor moet je eerst wat begrijpen over hoe je voeten werken. 

Trailrunners_Ik wil hiken_hunted in to the wild_2

Je voeten mogen niet slapen 

Ik heb het niet over slapende voeten die je hebt wanneer er geen bloed door stroomt. We praten nu over voeten die niet genoeg in beweging komen. Wanneer jij een hoge bergwandelschoen draagt zitten je voeten ingebonden in een dikke schoen. Dit is fijn voor de ondersteuning van je enkels, ze zijn waterdicht en er komen geen steentjes bij. Plus de zool is lekker stug waardoor je niet de rotsen onder je voeten voelt. 

Maar juist die ondersteuning van de enkels en die stugge zool zijn de reden dat jij slapende voeten krijgt. Je voeten hoeven niet meer te werken en je voeten zullen dus ook niet sterker worden. Je pezen bouwen maar weinig extra kracht op en je enkels blijven even zo instabiel. 

Barefeet en trailrunners de nieuwe generatie 

Er is hierdoor een nieuwe movement gekomen die zweren bij andere schoenen. Zo heb je mensen die letterlijk op hun blote voeten gaan lopen door de bergen. Voor de mensen die een stapje minder drastisch willen heb je de barefeet wandelschoenen. Maar ook heb je trailrunners. Dit zijn hardloopschoenen voor in de bergen. De zool is flexibel en dit zijn lage schoenen dus hebben geen enkel ondersteuning. Dit was voor ons natuurlijk een risico in een berggebied want met veel oneffen grond kan ook snel je enkel dubbel klappen. Dus waarom namen wij dan toch deze beslissing. 

Waarom wij voor trailrunners kozen tijdens Hunted in to the Wild 

Wij hebben veel ervaring in het wandelen en hebben goed getraind voordat we meededen. Zo hebben we verschillende meerdaagse tochten gemaakt, maar ook wandelen wij 10.000 stappen per dag. Wij kenden onze voeten hierdoor goed en weten tot hoever we ze kunnen pushen. 

Laura heeft schoenen nodig die ademen en die ervoor zorgen dat ze vrij kan bewegen. Ze heet op B-categorie bergschoenen gelopen en dat ging altijd gepaard met flinke blaren. Zodra zij begon op het lopen van trailrunners waren de blaren verleden tijd. Hierover vertelt ze uitgebreid in de podcast hieronder. Voor mij geldt het dat ik sterke voeten heb en eigenlijk nooit blaren loop. De keuze voor een trailrunner maakte ik zodat ik me snel zou kunnen verplaatsen wanneer dat zou moeten tijdens Hunted in to the Wild. 

Deze trailrunners droegen wij tijdens Hunted in to the Wild 

Laura: 

Tijdens Hunted into the Wild koos Laura voor de Nike Pegasus Trail 2. Dit was voor haar een ideale schoen en ik heb meer hikers gehoord over deze gouden schoen voor in de bergen. 

Rick: 

Ik had geen zin om nieuwe schoenen aan te schaffen voor een relatief korte periode. Dus ik ben op marktplaats gaan zoeken en kwam uit bij de Reebok Training. Op deze schoenen heb ik gelopen tijdens onze vlucht. 

Ik wil niet zeggen dat dit de perfecte schoenen zijn. Maar voor ons werkten ze perfect tijdens Hunted into the Wild. 

Trailrunners_Ik wil hiken_hunted in to the wild_01

Moet ik dan geen bergschoenen meer dragen? 

Begrijp me niet verkeerd. Iedereen moet dragen wat voor hem of voor haar goed voelt. Dus wanneer jij altijd heerlijk loopt op hoge bergschoenen dan zal ik de laatste zijn die zou zeggen dat je een andere schoen moet proberen. Ook in bepaalde gebieden zal ik sneller bergschoenen dragen dan trailrunners. Vooral wanneer het kouder is of wanneer je ver boven de boomgrens uit loopt is een goede bergschoen essentieel.

Ik wil je doormiddel van deze blog er wel bewust van maken dat je niet altijd moet geloven wat er gezegd wordt. En wanneer je Hunted into the Wild goed hebt bekeken zie je dat een ervaren Hunter Boris (o.a. korps commando en opleider van rangers in Kenia) ook trailrunners aan heeft. Zo zie je maar dat de keuze niet zo gek was.

Heb jij meer vragen over Hunted of wil je meer volgen over onze Hunt? Kijk dan op mijn instagram pagina of lees deze blog die ik eerder schreef: Navigeren met telefoon of kompas?

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!