Inside the Hunt | Wat zit er in onze rugzak, onze uitrusting

Hunted into the Wild was echt een avontuur. Maar ook de voorbereiding was ook leuk, bekijk hier wat de uitrusting was tijdens onze vlucht. 

Voordat wij afreisden naar Bulgarije om te vluchten voor de Hunters hebben wij over dit onderwerp uitvoerig gekozen. Want wat neem je nu mee, maar vooral, wat neem je niet mee? Omdat je tijdens je vlucht niet meer kan wisselen van spullen is het belangrijk dat we precies wisten wat we nodig zouden hebben. Nu gaan wij vaker samen op pad en weten we dus ongeveer welke spullen wij tijdens een trektocht meenemen. Maar wat neem je nu mee tijdens een Hunt? 

Benieuwd naar onze vlucht? Bekijk hier de afleveringen van Hunted into the Wild terug.

Op basis waarvan kozen wij voor deze uitrusting? 

Wij zijn redelijk ervaren hikers. Zo gaan we regelmatig samen op pad de bossen in voor een meerdaagse tocht. Al de keren dat wij op pad zijn geweest werd het iedere tocht weer lichter en lichter. Zo verzamel je een steeds lichtere uitrusting tot je uiteindelijk een ultieme set van materialen bij elkaar hebt gevonden. 

In onze rugzak ging dus zo min mogelijk om plaats te maken voor genoeg water. Want tijdens Hunted into the Wild was het enorm warm. Dit betekent dat we ons moesten voorbereiden op minimaal 2,5 liter water per persoon per dag. Dan wil je op de rest van je bepakking zo veel mogelijk besparen. 

Wat namen wij mee tijdens Hunted into the Wild? 

In deze editie van inside the hunt benoem ik eerst welke materialen wij wel mee hadden tijdens onze vlucht. Verder op in het artikel vind je nog uitleg over waarom we bepaalde dingen niet mee hadden genomen. 

De rugzakken 

Laura: Al jaren loopt Laura met dezelfde rugzak, zo was voor haar de keuze snel gemaakt. Want haar Osprey Aura 65L, is groen van kleur en daarmee gelijk goed beschut. Haar rugzak is daarnaast voorzien van genoeg vakken om vanalles mee te kunnen nemen. Ook kan je de topcontainer van de bovenkant afhalen. Zo kan je dus nog lichter op pad. Dit deed Laura dan ook tijdens Hunted in to the Wild. 

Rick: Speciaal voor Hunted in to the wild droeg ik een nieuwe lichtgewicht rugzak. Namelijk de Herder Gear Zaino. Deze rugzak is gemaakt van pet-flessen en daarmee super duurzaam. Ook is hij zo’n 3x lichter dan een gewone rugzak. Voor mij was de keuze dus snel gemaakt. Want tijdens onze vlucht wilden wij zo licht mogelijk op pad. 

hunted in to the wild_rick en Laura
Rick en Laura – Hunted in to the Wild – uitrusting

De tent 

Waarom wij niet gekozen hebben voor een hangmat, tarp of bivaktentje vertel ik hieronder. Wij hebben gekozen voor een MSR Mutha Hubba 3-person tent. Je ziet op één van de beelden in aflevering twee dat wij heerlijk de ruimte hebben in onze tent. Dit was dan ook niet gelogen. We hebben alles minitues met elkaar vergeleken, maar kwamen toch uit bij de tent die we al hadden. Deze tent weegt 2,1 kilo dus valt nog in de lichtgewicht categorie. Daarnaast zijn wij hiermee op reis geweest en hebben we hier al verschillende trektochten mee gemaakt. Het voelt dus als ons huisje en wij slapen er altijd heerlijk in. Waarom zouden we dan voor Hunted into the Wild ineens veranderen?

De slaapzakken en sleepliners 

Tijdens Hunted into the Wild hadden wij dezelfde slaapzakken en sleepliners mee. Zo maakten we gebruik van een warme slaapzak met een comforttemperatuur van 2 graden. De slaapzakken hebben wij al zeven jaar, dus deze kwam het meest in de buurt: Vaude Navajo 900. Dit is een deken en wij sliepen in een mummy slaapzak. 

Om de comforttemperatuur nog iets comfortabeler te maken gebruikten wij sleepliners. Dit zijn extra slaaphoezen die je in de slaapzak draagt. Deze zorgen ervoor dat je het nog net een tikkeltje warmer hebt. Deze zijn klein en licht van gewicht. Door de grote temperatuurverschillen overdag en in de nacht was dit zeker een dikke plus. Dit is de Sea to Summit Reactor

Wil je meer weten over comforttemperaturen? Lees dan deze blog die ik daar eerder over schreef. 

R-waarde slaapmatje_Ik Wil Hiken_2

De slaapmatjes 

Onze uitrusting voor het slapen bestond met de bovenstaande materialen uit zo’n 2,7 kilo. Daar kwamen nog de slaapmatjes bij. Laura nam voor Hunted een andere slaapmat mee dan ik. 

Laura: In de jaren hebben we al op verschillende slaapmatjes geslapen, maar Laura heeft het van nature kouder in de nacht dan ik. Daarom hebben we gezocht naar een goede slaapmat die goed de grondtemperatuur kan tegenhouden. Bij slaapmatjes kijk je hiervoor naar R-waarde. Laura heeft tijdens Hunted into the Wild mijn oude slaapmat gebruikt. Dit is een Exped Synmat LW. De r-waarde hiervan is 2,9, wat voor een normale slaapmat behoorlijk goed is. 

Rick: Iets voor Hunted into the Wild heb ik besloten om een nieuwe slaapmat te halen. Dit is na veel afwegen de Thermarest Neoair Xlite geworden. Ik heb lang getwijfeld tussen deze mat die zo’n 420 gram weegt en een lichter broertje de Neoair Uberlite die zo’n 170 gram weegt. Maar op basis van een r-waarde van 4,2 heb ik gekozen voor deze slaapmat. En hij bevalt me tot nu toe uitstekend. 

Lees hier meer over wat R-waarde precies betekent. 

Uitrusting_Hunted in to the wild_Rick en Laura_Ik Wil Hiken_04

Drinkflessen 

Ook hier hebben we lang over nagedacht. Want vroeger liepen wij onze hikes altijd met waterzakken. Maar de laatste jaren merkte ik dat zo’n waterzak enorm snel leeg gaat. Als die lek gaat zoals bij Bart en Sem gebeurde dan ben je behoorlijk de sjaak. Bij ons heb ik een keer per ongeluk de slang eruit getrokken bij Laura waardoor er allemaal water in haar tas kwam terwijl ze een laptop mee had in haar tas. Onhandig dus. Dit samen met dat je niet kan zien hoe vol hij nog is omdat hij altijd achter in je tas zit was voor ons de reden om verder te kijken. 

Dan kom je al snel uit bij waterflessen. Maar de meeste zijn opvallend qua kleuren of zijn behoorlijk zwaar. Na veel zoeken stuiten wij ineens op de waterflessen bij de Decathlon. Helaas kan ik de drinkflessen die wij hadden niet meer vinden bij de Decathlon.

Packing Cubes

Wellicht zegt het je niks. Maar deze dingen zijn goud waard als jij je tas zorgvuldig en netjes wil inpakken. De Osprey Packing Cubes gebruiken wij voor zowel onze kleding netjes bij elkaar te houden als het eten allemaal in één zak te doen. Een ideale organiseren niet alleen voor tijdens je hikes maar ook als jij gewoon op een stedentrip gaat. Tijdens Hunted into the Wild was dit een perfect onderdeel van onze uitrusting. 

Kook uitrusting 

Tijdens normale hikes nemen wij eigenlijk altijd een Jetboil mee om ons water in te koken en ons eten mee klaar te maken. Maar voor Hunted into the Wild moesten we andere denken. Dit omdat we geen aansteker en geen gas mee mochten nemen. De Jetboil viel dus af. We zijn opzoek gegaan naar een pannetje dat we eventueel ook boven het vuur zou kunnen. Ook wisten we nog niet dat we bij het eerste safecamp een aansteker en een gasblikje + brandertje zouden krijgen. Anders hadden we het wel anders aangepakt en misschien de jetboil wel meegenomen. Het pannetje dat wij meehadden was deze: Forclaz MT500 pannenset 2-personen

Nu hebben we tussen de eerste safecamps in vooral koud gegeten.  

Survival uitrusting

Tijdens Hunted into the wild mochten wij ook tot op bepaalde hoogte een survival uitrusting meenemen. Hierbij moet je denken aan touw, een mes en een fire steel. Er waren ook materialen die we niet mee mochten nemen zoals een gasblikje en een aansteker. Bij het eerste safecamp lagen deze op ons te wachten. Je mocht wel een machete meenemen tijdens je vlucht. Dit vond ik echter te groot plus ik heb nooit gewerkt met een machete. Wij gebruikten enkel materialen waar we bekend mee waren en waar en ons veilig mee voelden. 

Fire steel: Deze hadden we mee van Light My Fire

Touw: Dit was simpel touw van de Action, niet zo veel bijzonders dus. 

Mes: Ik had een mes mee van Gerber mes van de Bear Grylls lijn mee. 

Meer over onze kleding /voeding

In deze editie van inside the hunt helaas geen extra info over onze kleding of voeding. Misschien dat ik hier volgende week verder op in ga. Voor nu hou ik het bij de materialen die wij gebruikten tijdens onze vlucht. 

Trailrunners_Ik wil hiken_hunted in to the wild_2

Dit namen wij niet mee tijdens onze vlucht 

Zoals gezegd hebben we alles wat we hebben meegenomen minutieus overwogen. Van de tent tot aan de slaapmatjes en ook de extra materialen. Maar we hebben dus ook bepaalde materialen niet meegenomen. Zo hadden we een extreem lichte rugzak. 

Waarom we geen hangmat mee hadden? 

We hadden bijvoorbeeld geen hangmat mee tijdens Hunted into the Wild. Waar onze cameraman in een hangmat sliep, en ook andere kandidaten hiervoor hadden gekozen hebben wij dit niet gedaan. Een hangmat is lichter in de bepakking, maar de hangmat slaapt op een andere manier en is vaak even wennen. Wij slapen eigenlijk nooit in een hangmat en ons tentje in ons huisje. Daarom hebben wij ondanks dat een hangmat lichter is niet voor een hangmat gekozen 

Waarom we geen bivitentje mee hadden? 

Ook een bivitentje is nog voorbijgekomen. We hebben hier lang over getwijfeld, want een goede bivitent maakt wel degelijk een verschil in gewicht en in formaat. Maar de kosten kunnen ook flink oplopen voor een goed bivitentje. Daarom hebben wij de tent achterwege gelaten. Het is daarnaast ook niet zo gezellig om los van elkaar in een klein tentje te liggen. Misschien versterkte dat de keuze voor een tent ook wel. 

Onze tactiek om zo licht mogelijke uitrusting te hebben

Je hebt al gelezen dat we wat ervaring hebben op gebied van hiken en overleven in de wildernis. Zo was voor ons de keuze om zo licht mogelijk onderweg te gaan makkelijk gemaakt. We hadden een relatief kleine rugzak in gepakt omdat we op deze manier ook sneller waren. Eén van onze tactieken: ‘’beweeg sneller dan dat ze verwachten’’. Dit kan alleen wanneer je een lichte uitrusting meeneemt. 

Het lijkt me leuk om hier nog een keer verder op in te gaan. Wil je in de tussentijd meer lezen over onze deelname aan Hunted into the Wild? Bekijk dan dit artikel die ik er eerder over schreef.

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!