#18 Govert Sweep, Overleven in de wildernis bij -23 graden

In deze aflevering van de Ik Wil Hiken podcast ga ik in gesprek met Govert Sweep. Een Youtuber die zijn zinnen zet op de outdoorwereld. Van overleven in het wild tot een trektocht door Afrika. Govert doet het allemaal met een camera in de aanslag. 

Ik kwam binnen in de woning van Govert en het viel mij gelijk op dat Govert een echte avonturier is. Een woonkamer met een hoog plafond vol met schilderijen. Zijn huis staat vol met planten en op de bank liggen kussens met Aziatische patronen en kleuren. Voor we de podcast gingen starten kreeg ik een bakje koffie en liep in door zijn keuken. Een verzameling aan gebeurtenissen heeft hij gedocumenteerd aan de muren. Foto’s met vrienden, van avonturen en zijn youtubeseries zijn beplakt tot aan zijn plafond. Eén ding is zeker: ‘Govert is one of us’. 

Govert Sweep is Pro-actief opzoek naar discomfort 

Tijdens de podcast stelt Govert zichzelf voor. Hij vertelt over zijn drang naar avontuur. Zijn passie voor de natuur, maar vooral het opzoek zijn naar iets nieuws. Zo ging hij naar Syrië om verslag te doen van de gebeurtenissen na de oorlog. Hij ging naar Oekraïne om in gesprek te gaan met slachtoffers. Hij noemt dit zelf een constante zoektocht naar discomfort. Eén van zijn grote idolen op Youtube: Yestheorie. Een Youtubekanaal uit Amerika waarvan de maker ook constant bizarre avonturen aangaat over de hele wereld. 

Niet studeren maar Youtube

Nadat Govert Sweep zijn middelbare school had afgerond was het een logische stap geweest om te gaan studeren. Maar Govert koos een ander pad, want hij had inmiddels al een redelijke groep met volgers opgebouwd. Dus ging hij in plaats van plannen te maken voor een nieuwe studie, doelbewust plannen maken voor zijn YouTube kanaal. Intro schieten, eerste investeringen, bij de KVK langs om zich in te schrijven. Het lag niet in de lijn der verwachtingen, maar in mijn gesprek met Govert merkte ik één ding: ‘’Govert kiest niet snel de makkelijke weg’’. 

Waarom Govert ‘’Overleven in het wild’’ maakte 

‘Als oermensen konden wij alles om onszelf in leven te houden, vuur maken, wild bereiden, houthakken, shelters bouwen, water zuiveren. Maar door modernisatie in onze samenleving zijn wij dit allemaal verloren.’ 

Voor Govert was dit de reden om zijn nieuwe serie te starten: ‘’Overleven in het wild’’. Tijdens zijn eerste afleveringen gaat hij de bossen in en leert hij wat over planten, insecten en bouwt hij zijn eigen shelter. Dit doet hij samen met Tom Outdoor inmiddels ook bekend van Youtube. Zijn doel met deze serie is om mensen te inspireren om weer meer connectie te krijgen met de natuur. Maar ook om zelf die connectie weer op te zoeken. 

Luister de podcast met Govert Sweep 

Voordat ik te veel ga vertellen wil ik je natuurlijk motiveren om de podcast met Govert Sweep te gaan luisteren. Super toegankelijk, dat is hoe ik Govert zou omschrijven. Een gesprek van mens tot mens zonder hooghartig gedoe. Je merkt dan ook dat we bijna als twee vrienden met elkaar praten over onze passe: ‘the outdoors’. Het is niet voor niets dat ik zeg: ‘Govert is one of us’. Een outdoorfanatiekeling in hart en nieren. Luister vooral de podcast en vertel me via Instagram wat je van de podcast vond!  Benieuwd naar andere podcasts die ik al maakte? Hier vind je een overzicht.

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!