Alles wat je moet weten over de Pacific Crest Trail (PCT)

Wil jij meer weten over de Pacific Crest Trail? In deze blog lees je alles van A – Z over de PCT in het Nederlands. Wat wil jij weten over de PCT..

Een droom voor veel wandelaars is toch wel om ooit nog voet te zetten op de PCT. Naast de Camino de Santiago is dit toch wel de holy grail als het gaat om long distance trails. Of hoe wij ze in Nederland noemen lange afstand trektochten. Midden door de Amerikaanse natuur loopt van Noord naar zuid in het westen van Amerika deze tocht. In deze blog lees je alles wat je moet weten over deze magische trektocht.  

Wat is de Pacific Crest Trail? 

De Pacific Crest Trail is een pad dat loopt van en noorden van Amerika op de grens met Canada in Brits-Columbia tot aan de Mexicaanse grens bij het plaatsje Campo in California. Deze route is vooral bekend geworden door boeken die erover zijn verschenen in de afgelopen jaren. In 1968 werd deze route nog de National Scenic Trail genoemd. Sindsdien is dit pad door honderden mensen over de hele wereld bewandeld. Hij is vooral zo bekend omdat hij volledig door de wildernis van Amerika loopt en je fysiek van het pad af moet wanneer je een dorp of stad wil bezoeken. Dat maakt deze trektocht zo uniek. 

Doordat de PCT door veel natuurgebieden loopt is het niet mogelijk om hem zomaar te starten. Voor sommige nationale parken moet je verplichte permits hebben, en wanneer jij de volledige PCT wil gaan lopen is inschrijven verplicht. Hier nog wat extra informatie:

Inschrijven voor de PCT doe je zo

Wanneer jij je wil inschrijven voor de Pacific Crest Trail moet je er echt klaar voor zitten. Het is namelijk zo dat er dagelijks maar beperkte permits beschikbaar komen. Rond de 65 in totaal per dag, dit is voor north- en southbound hikers. Wij vertellen hier later nog meer over. Maar je kan je voorstellen dat dit snel kan gaan. Vanaf een bepaalde datum komen de permits beschikbaar en vanaf dan zijn er in totaal 8.000 permits per jaar die worden vergeven. Wees er op tijd bij: Bekijk hier wanneer je kan inschrijven voor de Pacific Crest Trail.

Losse permits voor de PCT 

Je bent er niet in geslaagd om een permit te krijgen via de Pacific Crest Trail Association, geen nood! Je kan alsnog permits krijgen. Zo kan je losse permits krijgen voor de verschillende nationale parken. Dit vergt natuurlijk wel iets meer werk dan in één keer een permit te ontvangen voor al deze parken. Hier vind je nog meer over het krijgen van losse permits voor de PCT.

Podcast ik Wil Hiken Ingrid

Pacific Crest Trail-basics 

Een lange afstandswandeling zoals de Pacific Crest Trail maak je natuurlijk omdat je volledig in de natuur wil verblijven en wil genieten van het simpele leven. Tijdens zo’n trail ontmoet je geweldige mensen en in de trailcomunity is een hecht gezelschap van langeafstandswandelaars die je maar al te graag helpen. Bekijk bijvoorbeeld deze facebook groep. Ik zet wat basisinformatie over de Pacific Crest Trail voor je op een rij: 

 • De Pacific Crest trail is een nationale trail en dit is officeel sinds 1968, maar pas in 1993 was hij helemaal klaar om te bewandelen 
 • In totaal is de PCT 4265 kilometer lang en loopt hij vanaf Canada naar de grens met Mexico. Van de woestijn tot aan het hooggebergte in Canada. 
 • De smalste paden lopen vaak over privé grond. In totaal loopt 483 kilometer van de trail over privé grond. Daardoor zijn de paden daar een stuk smaller. 
 • Je hebt permits nodig om bepaalde nationale parken te bezoeken. Zomaar een park inlopen is illegaal en hier staan ook hoge boetes op. Er wordt dan ook actief gecontroleerd door de park rangers. 
 • In sommige gevallen kunnen gedeeltes van de trail niet bewandelbaar zijn. Dit wordt vaak optijd aangegeven door de U.S. Forest Service 
 • Je komt tijdens de Pacific Crest Trail over maar liefst 57 verschillende bergpassen. 
 • In totaal kom je langs 1000 verschillende meren gedurende de trail. 
 • Trail family, trailmagic en trail angels komen allemaal voort uit de onder andere de Pacific Crest Trail. 

Dit zijn de 5 grote sections van de Pacific Crest Trail 

De volledige Pacific Crest Trail is verdeeld in 30 verschillende sections. Deze lopen door 5 grotere sections. De sections zijn op deze manier verdeeld: 18 sections in California, 7 in Oregon, 5 sections in Washington. Maar er zijn 5 grote sections die vaak worden genoemd. 

Zuid-California 

Dit is misschien wel één van de beroemdste stukken van de Pacific Crest Trail en dat heeft niet te maken met dat het hier zo makkelijk wandelen is. Want in dit gebied loop je in de brandende zon door de woestijn. Veel PCT-hikers kiezen ervoor om deze section vroeg op te staan om te gaan lopen. Want overdag kan het behoorlijk heet zijn en is het vinden van water in deze omgeving moeilijk. In deze regio wordt je dan ook echt aangeraden om de waterpunten goed te bekijken en deze zelf goed in te plannen. 

Pacific Crest Trail Map
@Elizabeth Person Design

Sierra Nevada 

Ben je weleens in de Alpen geweest? Dan zal je dit gebied je misschien wel bekend voorkomen. Het lijkt namelijk in al zijn hoogstes en grillen op de Alpen regio. Zo loop je in de Sierra dan ook bijna constant boven de 2000 meter hoogte. Wat betekent dat je conditie er flink op vooruit zal gaan. Daarnaast is het gemakkelijk om water te vinden met veel bergmeren waar je prachtig kan kamperen. Kennedy Meadows is één van de bekendste bergen in deze sectie en wordt gezien als de meest uitdagende. Hier kan het weer dan ook snel omslaan en wees alert, want je mag hier zeker niet overnachten. 

Noord-California 

Door velen wordt deze sectie van de Pacific Crest Trail gezien als een saai stuk, maar dit is ook een stuk voor berusting. Zo zijn de paden beter te bewandelen en komen veel wandelaars hier juist tot mooie inzichten. Mocht je toch toe zijn aan een flinke top dat kan je kiezen voor een omweg over Mount Shasta, iets wat veel doen! 

Oregon 6

Nu komt Oregon een gebied waar er grote kans is dat je wilde dieren tegenkomt door de dag heen. Zo is dit waarschijnlijk de makkelijkste sectie van de hele Pacific Crest Trail. Dat maakt het voor sommige thru-hikers juist uitdagend. Het wordt dan ook weleens de Oregon uitdaging genoemd. Juist omdat het makkelijker is, is de kans op stoppen en stuk groter in dit gedeelte. Vragen als: ‘waar ben ik aan begonnen en wanneer is het klaar’ komen hier vaak naar voren. 

Pacific Crest Trail_Ik Wil Hiken_Rick Mulder

Washington 

De laatste sectie van de Pacific Crest Trail loopt door de staat Washington. Hier vind je onder andere bekende: Chinook Pass en Stevens Pass. Dit is ook een gedeelte van de trail waar het allemaal wat uitdagender wordt. Zo moet je zeker zijn van je stappen en weten wat je doet. Ook is het vaak een uitdaging om hier op tijd te zijn voordat de winter begint. Want wanneer er veel sneeuw is gevallen zal de trail moeilijker en moeilijker worden. Zo kiezen veel thru-hikers in deze regio voor een icepick en spikes onder hun schoenen. 

Wanneer kan je het beste de Pacific Crest Trail lopen?

De Pacific Crest Trail duurt 4 tot 6 maanden. Er zijn veel die ervoor kiezen om 3 maanden te lopen omdat je Visa 90 dagen geldig is in Amerika. Zo lopen deze vaak Europeanen hem dan ook niet helemaal. Hieronder lees je meer over het lopen vanaf het zuiden of juist vanuit het noorden. 

April is de tijd voor velen om vanuit het zuiden te starten. Zo is het dan vaak het minst heet in de woestijn en zijn de nachten ook nog goed uit te houden. 

Wanneer jij in het noorden start wordt er vaak gekozen om in juli te starten met de trail omdat de meeste sneeuw dan gesmolten is. 

Northbound hiker of southbound hiker 

Op de PCT heb je het dus over Northbound en southbound hikers. In de afkorting is dit een NOBO en een SOBO. In de totaal 8000 mensen die de trail mogen starten zal maar 10% kiezen om in het noorden te starten. Dit omdat het qua temperatuur vaak niet goed uitkomt in het zuiden. Het is dan te heet om te lopen. Maar SOBO’s 90% van de thru-hikers loopt vaak tegen het probleem aan dat de eerste winter alweer komt wanneer ze in Washington aankomen. Dus voor beide valt wat te zeggen. Zo start Ingrid van Chapter You haar tocht vanaf het noorden en zijn stopt na 3 maanden lopen. Tim Voors liep hem helemaal vanuit het zuiden. Verschillende mensen maken verschillende keuzes. 

Pacific Crest Trail_Ik Wil Hiken_Rick Mulder

Bepakking tijdens de PCT 

Tijdens een tocht als de Pacific Crest Trail loop je constant met een rugzak op je rug. Daarom is het belangrijk dat je de juiste materialen meeneemt en weet wat je aan die materialen hebt. Zo hoor ik weleens dat mensen een lange trektocht starten voordat je ooit hun nieuwe tentje hebben uitgeprobeerd. Test altijd je materialen goed voordat je er mee op pad gaat voor langere tijd! 

Download hier vanaf 7 maart de gratis paklijst voor trektochten. Zo vergeet jij nooit meer spullen wanneer je onderweg bent. 

De grote 3: 

Wanneer we het hebben over trektochten zoals de Pacific Crest Trail beginnen we bij de grote drie. Dit zijn de tent, slaapmaterialen en jouw rugzak. Dit is onderdeel van je basisgewicht en deze wil je zo licht, maar ook zo comfortabel mogelijk hebben.

Lichtgewicht rugzak_ Ik Wil Hiken_03

Tent 

Dit is iets waar de meningen over verschillen en waar je eindeloos over kan discussiëren. Maar je kiest het beste een tent die past bij jou. Zo kan je kiezen voor een freestanding tent of een niet vrijstaande tent. In sommige gevallen kiezen de Pacific Crest Trail hikers er zelfs voor om een tarp mee te nemen onderweg. Bekijk hier binnenkort een blog over freestanding tenten of niet vrijstaande tenten.   

Slaapmaterialen 

We hebben het nu over een slaapmatje en luchtbed. Vaak denk ik er ook nog mijn slaapkleding bij omdat die in mijn rugzak allemaal bij elkaar in eenzelfde zak gaan. Je hebt verschillende luchtbedjes en er zijn hikers die kiezen voor halve matjes om gewicht te besparen. Ik zelf heb een Sea-to-Summit slaapmat en eerder had ik een Exped slaapmat. Er zijn verschillende slaapmatten verkrijgbaar die comfortabel en licht van gewicht zijn. 

Slaapzakken heb je ook in alle vormen en maten. Zo heb je quilts die steeds populairder worden die is eigenlijk gewoon een deken. Hiermee bespaar je weer extra op materiaal wat dus uiteindelijk weer licht in je backpack is. 

Rugzak 

In de wereld van de Pacific Crest Trail en andere long distance trails zijn de gewone rugzakken een beetje verleden tijd. Zo is een normale Osprey rugzak vaak tussen de 1,5 tot zelfs 2,5 kilogram. Dit wil je natuurlijk niet meer dan 4000 kilometer mee op je rug meenemen. Daarom zijn er de laatste jaren lightweight backpack gekomen. Deze rugzakken zijn vaak heel simplistisch, maar geven voldoende ondersteuning en zijn daarnaast heel erg licht. 

In de podcast met Ingrid van Chapter You hebben we het over haar lichtgewicht rugzak die ik toevallig zelf ook gebruik. Het gaat hier om een rugzak van Herder Gear. Dit is een duurzaam geproduceerde rugzak van Nederlandse bodem. 

Wat neem je nog meer mee tijdens een PCT? 

Natuurlijk is dit niet het enige wat je meeneemt op de trail. Zo vind je hier nog een extra lijstje met materialen voor tijdens jouw PCT: 

 • Kookmaterialen: Dit kan groot of klein. Zo maak ik tijdens hikes gebruik van een Jetboil, maar je kan ook van een los brandertje plus pannetje gebruik maken. 
 • Electronica: Iedereen neemt weer wat anders mee tijdens een PCT. Maar mijn essentials voor een hike zijn toch wel een kabeltje, mijn telefoon en een 20.000 Amh powerbank. 
 • Toiletspullen: Ook tijdens een Pacific Crest Trail moet je af en toe een behoefte doen. Dus zorg voor Wc-papier, alcoholdoekjes of ontsmettingsmiddel 
 • Kleding: Lichtgewicht is natuurlijk het keywoord ook wanneer het gaat om kleding voor de Pacific Crest Trail. Dus kijk naar een setje waar jij je prettig in voelt en wat niet te veel weegt. 
 • Vermaak: Waarschijnlijk zal je na een lange dag moe zijn, maar wanneer je toch wat energie over hebt is het lezen van een boek of misschien het spelen van een spelletje heerlijk. Kijk dus naar een E-reader of een pak met kaarten voor je hikes. 
 • Goeie schoenen: Als laatste zijn schoenen op een trail zo belangrijk. Steeds meer mensen kiezen ervoor om trailrunners te dragen in plaats van zware bergschoenen. Bekijk wat bij jou past en wat jou het lekkerst zit. Bij een PCT moet je wel rekening houden met warme temperaturen. Hou je dat vol in jouw zware bergschoenen? 

Meer over de PCT 

In deze blog lees je van alles over de Pacific Crest Trail. Om je nog wat extra’s te geven beschrijven we hier nog meer over de PCT. 

Leave no trace _ 2

Leave no Trace

Als jij de PCT wil gaan lopen dan ben jij een liefhebber van natuur. De natuur moet puur blijven en zo min mogelijk worden aangetast. Hiervoor hebben ze het Leave no Trace principe voor gemaakt. Dit zijn zeven basisregels waar jij als hiker je aan kan houden. Hierdoor behoud je de natuur en zorg je ervoor dat ook voor andere thru-hikers het fijn is om zich te verplaatsen over de trail. Wat bedoelen ze precies met Leave no Trace? 

De zeven leave no trace regels: 

 • Plan je route

Dit betekent dat je niet zomaar naar een trail gaat. Maar je gaat kijken naar waar je moet overnachten. Dit geldt niet alleen voor een Pacific Crest Trail, maar eigenlijk overal. Want wanneer je weet waar je heen gaat, weet je ook waar je kan overnachten. Wanneer je weet waar je kan overnachten maak je niet onnodig vuurtjes op allerlei wilde plekken. Ook kan je op deze manier ervoor zorgen dat je minder voeding mee hoeft. Zelfs voor je veiligheid is het goed om je tocht te plannen. Want jij weet precies wanneer er een storm wordt verwacht en hoe je daarop moet anticiperen. 

online academy ik Wil Hiken
 • Kampeer op kampeerplaatsen

Het klinkt misschien logisch, maar als een thru-hiker kan je natuurlijk overal kamperen. Je zet je tentje op en klaar. Maar wanneer iedereen dat zou doen, zou je na verloop van tijd overal kampeerplaatsen hebben. Dit gaat vaak gepaard met kampvuurplekken en ook met afval. Kijk dus goed waar anderen hebben gekampeerd en kampeer alleen waar je denkt dat het mag. Zo hou je de natuur mooi en goed. 

 • In is out

Dit betekent dat alles wat jij meeneemt ook weer mee terug gaat. We hebben het over snippertjes en alle vormen van afval. Ook wil je geen spullen verbranden in de bossen. Dit geldt trouwens ook voor je behoefte. Deze kan je natuurlijk gewoon in het bos doen, maar wanneer jij hygiënische doekjes hebt, neem deze dan gewoon weer met je mee in een zakje. Deze worden minder snel door de natuur afgebroken dan wc-papier.

 • Laat de natuur zoals hij is

Laat alles achter zoals je het vindt. Dat betekent dat je geen planten of bomen stuk wil maken. Het kan zijn dat zelfs in oude bomen dieren leven. Ga hier dus met respect mee om. Ook geldt dit voor het meebrengen van dingen uit het bos. Van stenen tot misschien bordjes etc. Wanneer je deze meeneemt schend je een belangrijke regel en dat is de natuur laten zoals je die vond. Neem gewoon een foto als herinnering.   

 • Minimaliseer je kampvuur 

Maak geen grote kampvuren wanneer dit niet nodig is. Het kan heerlijk zijn om in de avond nog een kampvuurtje te maken, maar in veel gevallen is een klein kampvuur voldoende. Ook wil je proberen zo veel mogelijk vuur te maken met al gevallen takken en bomen. Als laatste gooi je geen spullen in het vuur en maak je geen extra vuurplekken als deze al op de kampeerplaats zijn. Dit allemaal op de impact te verminderen. 

 • Respecteer wilde dieren 

Iets waar wij misschien niet gelijk over nadenken omdat je ze niet altijd ziet, zijn de wilde dieren. Maar het bos zit vol met wilde dieren. Het is hun huis en jij bent er te gast. Gedraag je dus ook als gast. Dat betekent dat je stil probeert te zijn en niet te dicht bij ze in de buurt komt. Probeer daarom altijd op de paden te blijven. Zo betreed je geen onnodige rustgebieden van wilde dieren. 

 • Respecteer anderen 

Misschien wil jij de PCT gaan lopen voor jezelf, of je hebt een bepaald doel waarmee je het wil gaan lopen. Waarom en wanneer je de PCT ook gaat lopen, wees je ervan bewust dat je niet alleen bent. Zo is het fijn om stil met elkaar te spreken wanneer de avond is aangebroken en anderen misschien willen slapen. Ook probeer je om je leefomgeving klein te houden. Zet niet je tent op precies voor het uitzicht van anderen. Daar wordt niemand vrolijk van. 

Als deze regels gelden natuurlijk ook wanneer jij een andere trekking gaat maken. Op deze manier houden wij als wandelaars de wereld een beetje zoals die is.  

Trailmagic, Trail angels & Trailnames 

Een bekend fenomeen van de Pacific Crest Trail is trailmagic. Dit zijn bijzondere gebeurtenissen o de trail. Zoals dat je ineens van iemand een koude cola krijgt. Vaak liggen er dunne lijntjes tussen trail angels en trailmagic. Zo is een trailangel iemand die een thru-hiker helpt. Dit kan zijn met onderdak of met voedsel. Op de PCT is dit een heel bekend en komt dit vaker voor.

Ook in Europa kan dit gewoon voorkomen. Zo kregen wij een keer ontbijt om 7:00 in de ochtend tijdens een hike in het zwarte woud. We vonden een koude Fanta midden in de bossen toen we hem echt nodig hadden en werden uitgenodigd om bij iemand te blijven slapen toen we er helemaal doorheen zaten. Trailangels en Trailmagic bestaat op alle trails! 

Wat ook bekend is zijn de trailnames. Dit is een naam die je wordt gegeven tijdens de trail. Vaak is dit een grappige of gekscherende naam die past bij jouw persoonlijkheid. Wil jij zien wat voor trailnames er zijn bedacht op de PCT? Bekijk hier de 2,600 miler list. Dit is de lijst van iedereen die de PCT volledig heeft uitgelopen. Hier staat iedereen met naam en trailname op. 

De PCT en het corona virus

Tijdens het Corona virus werd de Pacific Crest Trail minder bewandeld dan normaal. In 2020 waren er zelfs minder dan 20 die hem uitliepen. Maar nu de trail weer wat meer aantrekt zijn er toch wat maatregelen die getroffen worden tijdens de trail. 

Het is niet verplicht om je te vaccineren om de trail op te gaan. Echter zijn er wel maatregelen voor het reizen naar de VS, de kans dat jij dus volledig gevaccineerd bent of je PCR-testen hebt gedaan gedurende deze periode is dus vrij logisch. Daarnaast wordt er veel extra informatie gegeven rondom restricties op deze officiele website van de Pacific Crest Trail. 

Reizen ik Wil Hiken

Hoeveel kost de PCT? 

Een volledige Pacific Crest Trail van 5-6 maanden met vliegtickets, visa, eten, verblijf en gear kost tussen de €5000,- en €12.000,-. Dit kan natuurlijk altijd minder wanneer jij bijvoorbeeld al bepakking in huis hebt. 

Maar je kan ook kosten nog extra besparen. Zo is het onder de mensen die een Pacific Crest Trail lopen heel gebruikelijk om een kamer te delen tijdens een overnachting in een dorp of stad. Dit is natuurlijk wanneer jij een trailfamily hebt supermakkelijk. Ook word je soms door trailangels gevraagd om te overnachten wat natuurlijk ook flink scheelt in de kosten. In sommige trailhostels hebben ze ook bakken staan met left-overs van PCT’ers die zijn gestopt met lopen. Zo zijn er mensen die bijna met 0 budget op pad gaan.  

Maar wat het grootste verschil toch wel maakt is de kosten die je maakt aan de materialen die je koopt. De kosten bedragen vaak tussen de €500,- en tot wel €5000,-. Het is helemaal afhankelijk met wat voor soort gear jij de trail gaat lopen. Wat voor tent neem je mee, op welk matje slaap je en wat voor rugzak heb je op. De prijzen voor bepaalde producten verschillen enorm. 

Bekende boeken en wandelaars van de Pacific Crest Trail

Eerder in dit artikel noemden wij het al even, maar deze tocht is wereldwijd bekend geworden door het Boek Wild van Cheryl Strayed. Zij liep de Pacific Crest Trail in 1995 en meer dan 25 jaar later vliegt haar boek nog steeds wereldwijd over de toonbank. Maar zij is niet de enige die bekend is geworden door het schrijven van een boek over de trail. Wij hebben nog een paar Nederlandse bekendheden die deze trail hebben gelopen (of nog gaan lopen) en er maar al te graag wat over vertellen: 

Tim Voors 

Als je mij al een tijdje volgt dan ken je Tim Voors ook wel. Een tijd geleden sprak ik met hem over de Pacific Crest Trail en over zijn nieuwe boek over Te Araroa Trail. Hij liep verschillende lange afstandswandelingen en weet hier prachtig over te vertellen. Inmiddels is zijn boek vertaald naar het Engels en het Duits en wie weet wat er nog meer gaat komen. 

Anne Mathot 

Ken jij Anne al? Zij liep als vrouw een paar jaar geleden de Pacific Crest Trail en verteld hier prachtig over in haar eigen podcast. Iedere aflevering neemt ze je me in haar hoofd en vertelt ze hoe de trail haar heeft veranderd. Anne heeft haar eigen bedrijf gestart: Ongebaande Paden waar ze idealisten hun dromen wil laten uitkomen doormiddel van coaching. 

Ingrid Romme 

Als laatste heb ik een podcast opgenomen met Ingrid van Chapter You. Zij gaat aankomend jaar voor drie maanden de Pacific Crest Trail lopen en verteld hierover in de podcast. Wat moet je voorbereiden en hoeveel kost het nu eigenlijk om op pad te gaan? Met Chapter You wil ze anderen helpen doormiddel van wandelcoaching. Ingrid is een motivatie voor veel vrouwen die ook graag een keer alleen op pad willen. 

Josien van She Hikes Alone 

Eerder interviewed ik ook al Josien. Zij liep de Pacific Crest Trail in hetzelfde jaar als Tim Voors. Josien liep hem echt met een doel. Ze wilde weer dichter bij haar vader komen. Haar vader is overleden, maar wanneer ze in de natuur is voelt ze zich altijd verbonden met hem. Benieuwd naar haar blogs over de PCT, kijk dan hier. Lees ook het verhaal van Josien op Ik Wil Hiken: ‘Josien verwerkte haar verdriet op de PCT’

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!