Wat neem ik mee? Een nacht tijdens een trektocht

Het is lastig om te kiezen wat je meeneemt om te slapen onderweg. De eerste vraag is al: ga je in je tent slapen of onder een tarp. Als je die drempel over bent dan komt de volgende vraag: waar slaap ik op en in? Het kiezen van een slaapmatje kan behoorlijk moeilijk zijn. Maar ook het kiezen voor een slaapzak, er zijn zo veel keuzes. Welk slaapmatje koop ik voor mijn trekking? En welke slaapzak koop in voor mijn hike? Wil je weten wat ik gebruik een nacht tijdens een tocht?

Misschien wel regel nummer één tijdens een meerdaagse trekking is: ‘’neem je rust’’. Ik heb goede materialen aangeschaft zodat ik iedere nacht comfortabel slaap. Ik adviseer je dan ook niet om te gaan voor goedkope slaapspullen. Zelf heb ik ondervonden dat goedkoop vaak duurkoop blijkt te zijn. Na jaren van investeren heb ik de materialen die ik nodig heb voor een lekker dutje. A-klasse slaapspullen zijn duurder, maar gaan langer mee en dit betekent soms een leven lang plezier. Ik heb een top 5 gemaakt waar ik gebruik van maak tijdens een overnachting. Ook laat ik zien waar je op moet letten bij de aanschaf van dit product.

R-waarde slaapmatje_Ik Wil Hiken_4

Nacht tijdens een tocht: Exped

Sinds een jaar of zeven slaap ik op de slaapmatjes van Exped. Ze zijn krachtig en geven veel comfort in de nacht tijdens een tocht. Ik heb heerlijk geslapen langs het strand op de rotsen, maar ook hoog in de bergen in mijn tent was dit matje niet koud. Bij elk matje wordt een pompzak geleverd. Deze gebruik je om jouw matje op te pompen en is licht van gewicht. Zelf heb ik een extra hoes aangeschaft om grote beschadiging te voorkomen. Ik raad aan deze er gelijk bij te kopen. Om er zo voor te zorgen dat jouw matje nog jaren meegaat.

Om op te letten: Bij het oude model kon de lijm van binnenuit loslaten als hij te warm werd. Hierdoor konden banen springen waardoor je een groot opblaaskussen kreeg. Bij mij viel dit onder de fabriekgarantie van twee jaar. Maar om dit te voorkomen is mij geadviseerd het matje altijd iets leeg te laten lopen in de ochtend en in de avond weer op te pompen. Tijdens een meerdaagse tocht geen probleem, maar wel als jij ermee langdurig op één plek verblijft.

Vaude Down slaapzak

Deze slaapzak gebruik ik inmiddels vier jaar. Hij heeft overnachtingen in onder andere de Himalaya, de Alpen en India overleeft. De dons zorgt ervoor dat er niet veel koude lucht door de slaapzak heen komt. De Vaude Marwees is gemaakt voor de koudere nachten. Deze slaapzak hoef je dus zeker niet mee te nemen als jij in de zomer naar het zuiden trekt. Vaude is ook een merk dat zich richt op duurzame productie. Dus zowel het dons als de polyester slaapzak zijn duurzaam ontwikkeld.

Om op te letten: Het kan zijn dat hij in de nacht wat aan je huid gaat plakken. Ik slaap daarom vaak in een pyjama of in mijn sleepliner. Dit is een extra hoes die je gebruikt in je slaapzak. Hieronder vertel ik meer over onze sleepliner’s.

Wat neem ik mee? Een nacht tijdens een trektocht

Vaude zomer slaapzak

In de zomer neem ik altijd deze slaapzak van Vaude mee. Hij is bijna hetzelfde als zijn grote warme broer hierboven. Er is wel één verschil. Deze slaapzak heb ik gekocht in een linker en een rechter variant. Ik hoor je vragen: ‘’Zit daar verschil in?’’ Ja, want zo kan jij de slaapzakken aan elkaar ritsen. Mocht het dan toch ineens koud worden op jouw normaal zo mooie bestemming kan je lekker strak tegen jouw partner (als die er is) aankruipen.  

Om op te letten: Ook bij deze slaapzak kan het zijn dat hij aan je huid plakt. Dan is het fijn om nog een extra slaaphoes bij de hand te hebben. Daarom hebben wij ook een sleepliner, lees verder hieronder.

Sea-to-Summit sleepliner

Een slaaphoes of sleepliner is om verschillende redenen gemaakt. Als jij een huttentocht gaat doen dan hoef je vaak niet een slaapzak mee, want ze hebben dekens in de hut. Mocht jij wel hygiënisch en comfortabel willen slapen dan kies je Sea to Summit Reactor. In de meeste gevallen verplichten hutten zelfs het gebruik van een slaaphoes. De fijnste die gemaakt zijn, zijn van katoen of zijde. Dit plakt niet aan de huid en hierdoor heb je een comfortabele nachtrust. Ik heb gekozen voor een sleepliner die + warmte geeft in de slaapzak die je al hebt. Om zo niks van de kou te hoeven voelen.

Om op te letten: Mocht jij allergisch zijn, dan kan je ook kiezen voor een hypoallergene slaaphoes. Deze zorgt er bijvoorbeeld voor dat jij geen bedwants of ander ongedierte meeneemt op reis.

Sea-to-Summit air-pillow

Een kussen is zeker geen vereiste. Maar sinds ik dit kussentje heb geniet ik nog meer van mijn nachtrust. Geen last van mijn nek dus na een nacht tijdens een tocht. Het is een kussentje waar je lucht in blaast. Door het materiaal dat ze hebben gebruikt voelt hij zacht aan en geeft hij je een kussenachtig gevoel. Ik blaas hem vaak niet helemaal strak voor een nog optimaler gevoel. Oja, ingepakt is de Sea to Summit Aeros even groot als een kleine koffiebeker.

Om op te letten: Je hoeft zeker geen kussen mee te nemen tijdens jouw reis. Je kan ook kiezen om kleding in de hoes van bijvoorbeeld jouw slaapzak te doen. Zo heb je een kussen en bespaar jij weer op ruimte en gewicht.

Wat neem ik mee? Een nacht tijdens een trektocht

Investeer in je outdoor-leven

Ik adviseer je dus om niet te gaan voor goedkope slaapspullen. Na jaren van investeren heb ik de materialen die ik nodig heb voor een lekker dutje. A-klasse slaapspullen zijn duurder, maar gaan langer mee en dit betekent soms een leven lang plezier. Ook zorgt het voor een beter nacht tijdens een tocht.  Mocht het nu zo zijn dat jij het geld niet hebt maar wel weg wil. Ik schaf nog steeds veel materialen aan via Marktplaats. Mocht jij het hier niet vinden dan kan je goedkoop nieuwe slaapspullen vaak ook bij de Decathlon krijgen. Wil jij meer weten over mijn materialen of wat ik doe, neem gerust contact met mij op.

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!