Yvo’s Illegale tocht door Chernobyle

Na de eerste week over lange afstandswandelingen sprak ik met Yvo. Hij vertelde mij over zijn illegale gemaakte hike in Chernobyle, dit was in de zomer van 2019. Hij en zijn maten houden van Urban Exploren en maakten ook al een tocht door de catacomben van Parijs. Met hun account: Smoare hebben ze 500.000 volgers. Inmiddels zijn ze gestopt, maar de tocht naar Chernobyle is één van de tofste dingen die Yvo heeft mogen doen in zijn leven.

Yvo verteld graag over zijn avonturen, en ik hoefde zelf niet veel vragen te stellen. Hij vertelt in dit verhaal over zijn eigen ervaringen en hoe het mogelijk was om illegaal op dit terrein aan te komen. Hij adviseert om eens de serie: Chernobyle te kijken zodat je een goed beeld krijgt van hoe het daar eraan toe ging en hoe het er nu op dit moment uitziet.

Chernobyle_Tocht_Smoare_5_Ik Wil Hiken

‘De winkels zijn niet open in Chernobyle’

Hoe kwamen jullie op dit verboden terrein? ‘We vlogen op Kiev, vanaf daar was er een pick-up geregeld. Het bleek een nogal louche figuur te zijn die ons naar de side bracht. Natuurlijk waren we ook al van alles vergeten en kochten we hier en daar nog snel wat spullen. Eten en water hadden we van tevoren ingeslagen, want de winkels zijn niet open in Chernobyle.’

Hoe kwam je aan deze tourguide? ‘Na een lange zoektocht op internet en contacten via via kwamen we terecht bij deze man. Hij kon ons meenemen richting Chernobyle en ons alle highlights laten zien. Je moet je voorstellen dat een onofficiële toergids niet via de hoofdwegen het gebied kan betreden. Dus de weg erheen was niet altijd even makkelijk.’

‘Ik had geen blaren, maar mijn enkel was er slecht aan toe’

‘Hierna begon onze meerdaagse tocht van 3 dagen. We begonnen aan het begin van de avond met onze gids en liepen de hele nacht door. Ik ben niet per se top fit, en had een tocht van 40 kilometer misschien toch wat onderschat. We liepen dan ook niet over paden, maar dwars door bossen, brandnetelstruiken van anderhalf meter hoog en drassige heidegebieden. Ook moesten we nog dwars door een rivier oversteken, ik weet dat mijn uithoudingsvermogen flink op de proef werd gesteld.’

‘In de ochtend kwamen we aan in Pripyat, de enorme verlaten stad waar dus in 1986 de kernreactor is ontploft. Onze gids kende de weg en leidde ons door de verlaten straten richting een appartement waar nog een bank en wat andere spullen stonden.’

‘Pas toen kwam ik erachter dat mijn enkel flink was gaan zwellen, ik had geen blaren maar mijn enkel was er slecht aan toe. Achteraf heb ik twee weken thuisgezeten voordat mijn enkel weer hersteld was. Gelukkig heb ik hier nu geen last meer van.’

‘Zo hebben we ook gewoon water gedronken in Chernobyle’

Konden jullie een beetje slapen? ‘We konden een paar uurtjes slapen toen we aankwamen, we vertrokken aan het einde van de middag om de stad te verkennen. Zo kwamen we heel dicht bij de ontplofte kernreactor en ook bij alle andere highlights zoals het reuzenrad zijn we geweest. Het was bizar om te zien hoe groot de stad was. Dat had ik dus echt onderschat van tevoren.’

Is er geen radioactieve straling in het gebied? ‘Dit is er zeker wel. Maar over het algemeen valt deze straling wel mee. Zo hebben we ook gewoon water uit het gebied gedronken zonder dat het straling bevatte. Waar vooral nog veel straling in blijft zitten zijn grote metalen oppervlaktes. Ook waren er rode zones waar je beter niet kon komen omdat er in die gebieden het stralingsgehalte nog vele malen hoger lag.’

Ging je na die dag weer terug? ‘We sliepen nog een nacht in Pripyat en vervolgens hebben we de hele dag nog door de stad gelopen. In totaal zijn we er dus twee dagen geweest. Hierna liepen we met een omweg weer terug. Zo liepen we naar raketbasis een stuk buiten Pripyat. Daar stond een radiotoren die ooit is ingezet in de koude oorlog om raketten uit de VS te kunnen spotten.’

‘Ik heb de lengte van de tocht naar Chernobyle flink onderschat’

Vond je het niet bizar om in dit gebied te zijn? ‘Natuurlijk, je zag bijvoorbeeld kindergasmaskers en papieren over het ontwerpen van geheimen en allerlei attributen die superraar waren om te zien. Maar er is misschien nog iets vreemders wat ik heb gezien. Ik geloof helemaal niet in geesten, maar midden in de nacht zag ik iets dat ik echt niet kon verklaren. Iedereen zag het hangen in de lucht. Het was een licht dat zich heel snel verplaatste boven ons. Dit was bizar en misschien wel één van de raarste dingen die ik ooit heb gezien. Later ben ik me erin gaan verdiepen en dan kom je toch uit bij de ufo’s. Echt heel bizar en bijzonder tegelijk.’

Zou jij je achteraf beter voorbereiden op de tocht? ‘Zeker weten. Ik heb genoeg fouten gemaakt. Ook heb ik de lengte van de tocht behoorlijk onderschat. Het lopen op goedkope Decathlon schoenen was achteraf niet handig.

Mocht jij geïnteresseerd zijn in zelf een tocht door Chernobyle neem dan contact op met mij en ik zal proberen je van de juiste gegevens te voorzien. Daarnaast heeft Yvo nog veel meer toffe dingen gedaan. Hij is onder andere naar Hawaï geweest waar hij te gekke avonturen heeft beleefd en heeft in Guatemala de vulcano trekking gelopen. Wil je zijn avonturen bekijken dan kan dat via het YouTube kanaal van hem en zijn vrienden: Smoare.  

Benieuwd naar meer te gekke verhalen? Lees dan eens het verhaal van Tessie die de Camino de Santiago al keer heeft gelopen. 

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!