Een wildernis trekking in Bulgarije, dit kan je verwachten 

De wildernis in, weg van alles. Een wildernis trekking in Bulgarije kan je echt het gevoel geven dat je op een andere planeet bent. In dit artikel lees je wat je kan verwachten tijdens een wildernis trekking in Bulgarije 

We hebben twee woorden met elkaar gecombineerd, zo heet het één een wildernis en twee een trekking. Ook noem ik het weleens een hike- en survival. De reden dat ik kies voor twee verschillende woorden is omdat je anders deze reis niet goed kan uitdrukken. Met een survival doe je het te kort en met een trekking vertel ik ook niet alles over de reis. We gaan namelijk vuur maken, leren over navigeren, lekker badderen, geweldige wildernis ontdekken, wild sporen zoeken en de hoogste berg van de Balkan beklimmen. Zo is een wildernis trekking dus veel meer dan enkel een hike of een survival. 

Dit is een wildernis trekking in Bulgarije 

In de intro vertelde ik het je al een beetje een wildernis trekking in Bulgarije is meer dan enkel een stukje wandelen of een beetje survivallen. Ik zet voor je op een rij wat je kan verwachten tijdens een wildernis trekking.

1.    Hiken in de wildernis

Ik Wil Hiken zou niet zo heten als we ook daadwerkelijk prachtige stukken gaan wandelen of hiken. Zo ga je met je eigen bepakking op stap. Dit betekent voeding voor +/- 3 dagen omdat we ook in hutten eten onderweg. Ook neem je jouw eigen hangmat, slaapzak en tarp mee. Dit is een klein pakketje dat nog geen twee kilo weegt. Dagelijks lopen we tussen de 4 tot 6 uur en proberen we ook de tijd te vinden voor ontspanning tussendoor. Want het is en blijft een hike- & survival wat betekent dat we ook de tijd moeten hebben om wat te leren over de natuur. 

2.    Leren tijdens het hiken 

Gedurende de dag lopen we van kamp A naar kamp B. Dit doen we vaak over wildpaden van bijvoorbeeld zwijnen of reeën. Omdat we zo van de paden afgaan komen we ook allerlei wildsporen tegen. Denk aan sporen van beren, uitwerpselen van wolven, poelletjes van zwijnen en nog veel meer. Maar ook veel wilde planten die je gewoon kan eten. Tijdens het hiken zal er af en toe wat verteld worden over deze planten en mag je gerust wat meenemen voor later in het avondeten. Zo leer je dus tijdens het hiken enorm veel over de natuur. 

hangmat slapen_wildernis trekking_ik WIL HIKEN_01

3.    Een kamp zoeken 

Dagelijks zullen we bezig zijn met het zoeken van een geschikt kamp. De ene hike- & survival zal daarom nooit hetzelfde zijn als een ander. In grote lijnen natuurlijk wel, maar we slapen vaak weer op andere plekken dan de tocht ervoor. Je loopt dus echt een unieke tocht. Bij het zoeken van een kamp gaat het vooral om een plek waar we allemaal een hangmat op kunnen hangen. Ook maken we gelijk een plekje klaar waar we een kampvuur kunnen maken. Want we willen natuurlijk wel eten aan het einde van de dag. 

4.    Survival skills leren 

Tijdens een wildernis trekking staan we ook stil bij het leren van survival skills. Het maken van vuur is natuurlijk belangrijk en hiermee kunnen we overleven in het wild. Dus tijdens de wildernis trekking hebben we nooit een aansteker mee. We maken vuur alleen door een fire steel te gebruiken. Ook leer je hoe je vuur moet maken wanneer je alleen maar nat hout om je heen hebt. Dat is even een kunstje, maar wanneer je dit onder de knie hebt dan is dit een skill die je voor het leven kan gebruiken. 

Daarnaast leer je natuurlijk ook je eigen hangmat ophangen en hierbij horen een aantal knopen. Weet je ook hoe je een waterbron kan vinden in een gebied met niet zo veel water? Daar Ook dit leer je tijdens een wildernis trekking in Bulgarije. 

5.    Boven de boomgrens uit 

Na drie dagen in de wildernis slapen we twee nachten in hutten in het Nationale Park Rila. Dit doen we omdat je in het nationale park niet mag wildkamperen. Op dag 4 van deze wildernis trekking komen we dan na dagen lang stijgen boven de boomgrens uit en wordt je beloond met prachtige uitzichten over het Rila gebergte. 

6.    Hoogste piek van de Balkan 

Alsof het nog niet genoeg is geweest beklimmen we tijdens deze trekking de hoogste piek van de Balkan. De Musala peak is de hoogste van de gehele Balkan. Aan deze piek zitten nog drie pieken vast die behoren tot de hoogste 10 van de Balkan. Heb je nog wat energie over, dan kan je ook deze bewandelen en zo heb je al 3 van de hoogste 10 pieken van de Balkan gedaan! 

7.    Koude drankjes en lekker eten 

Het is ook heerlijk om na een aantal dagen in de wildernis niet te hoeven koken en te genieten van een paar heerlijke drankjes. Zo kan je zelfs een koud biertje drinken, maar ook staat er natuurlijk thee en koffie klaar als je daar meer aan toe bent. Tijd om even te ontspannen en je kleding te wassen is er dus zeker in de hutten. 

8.    Bezoekje aan Sofia 

Nadat we 1,5 uur terug hebben gereisd naar Sofia is het tijd om even bij te komen in het hotel. De rechtstreekse vluchten gaan de dag na aankomst in Sofia. Dus nadat je even drie tot vier uur in het hotel hebt kunnen zitten is het tijd voor een bezoekje aan de stad. We gaan nog één keer lekker samen als groep eten en Momchil laat ons nog een aantal highlights zien van de hoofdstad van Bulgarije. Daarmee komt de wildernis trekking ten einde. 

Benieuwd naar deze reis of vragen? 

Komend jaar zal ik deze reis weer opnieuw aanbieden. Zo gaan we weer in het Rila gebergte wildkamperen en de hoogste piek van de Balkan beklimmen. Het is logisch dat je vragen hebt over deze reis. Ik wil je daarom zo goed mogelijk informeren. Dus stuur me gerust een berichtje (dit mag ook via Instagram: @ik.wil.hiken) Maar je kan mij ook bellen via: +31625004456. Ik hoop natuurlijk dat je volgend jaar met ons mee de natuur induikt. 

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!