Wildkamperen in Nederland, is dit verboden?

Mag je wildkamperen in Nederland? Ik probeer je aan de hand van de meest gestelde vragen meer duidelijkheid te geven op deze vraag. 

Buiten kamperen, niet op een camping maar in een bosrijk gebied. Het kost je niks, maar wat zijn de nadelen en voordelen. In Nederland zijn er mogelijkheden tot wildkamperen, deze zijn echter wel beperkt. In verschillende landen in Europa kan je zoals dat heet: bivakkeren. Maar hoe zijn de regels in Nederland eigenlijk? 

Wat is wildkamperen?

Wildkamperen is een manier van overnachten waarbij je ergens slaapt waar geen voorzieningen zijn. Zoals onze encyclopedie zegt: ‘’het is een vorm van kamperen op niet daarvoor aangewezen locaties (dus niet op een camping)’’ Vaak ga je wildkamperen als je ergens langs een meerdaagse trektocht wil overnachten. Denk bijvoorbeeld aan een L.A.W. (lange afstand wandeling). In bepaalde landen kan je wildkamperen. Er zijn wel mogelijkheden, maar deze zijn beperkt. 

Is wildkamperen in Nederland verboden?

In Nederland is zomaar wildkamperen inderdaad illegaal. Je mag niet zomaar je tent in een bos neerzetten en hier overnachten. Wildkamperen in Nederland is dus verboden. Er staat zelfs een boete op van €140. Niet alleen wildkamperen met je tent of tarp is verboden, ook is het verboden om met je camper zomaar ergens te bivakkeren. 

Wat is een paalcamping?

Paalkamperen is een fenomeen dat nog niet heel bekend is. Echter is het perfect voor lange afstand wandelaars. Er zijn paalcampings door heel Nederland. Je kan vaak doormiddel van coördinaten deze palen vinden. Soms is er een waterbron bij de paal aanwezig, maar vaak gaat het enkel om een stukje gras in een bosrijke omgeving. Er zijn wel een aantal regels waar jij je aan moet houden, denk aan vroeg in de ochtend vertrekken en je afval meebrengen. Lees hier de blog over paalkamperen in Nederland. 

Overnachten in de natuur?

Er zijn in Nederland nog veel meer mogelijkheden om te overnachten in de natuur. Via Campspace kan jij slapen bij particulieren in de tuin met een lekker dak boven je hoofd. Bij Natuurmonumenten kan jij ook campings vinden midden in de natuur, de kosten zijn hier laag. Ook kan je het groene boekje aanschaffen. Hierin staan kleine campings in het hart van onze Nederlandse natuur. Het is dan ook verplicht om het groene boekje te hebben om op zo’n camping te mogen staan. Dus zal het er minder druk zijn dan op een gewone camping. 

Je kan dus wel degelijk wildkamperen in Nederland

Nederland is een land waarin veel geregeld is. De reden dat jij niet overal kunt kamperen is omdat de natuurbescherming vervuiling en verstoring van de natuur wil tegengaan. Eigenlijk willen echte natuurliefhebbers dit ook. Ik heb dan ook weleens niet op een paalcamping maar echt midden in de natuur geslapen. Dit is natuurlijk wel op eigen risico. Daarom zou ik het niet aanraden, maar daarentegen één van de mogelijkheden hierboven eens proberen. Bij Campspace hebben ze bijvoorbeeld de mooiste plekken om te overnachten waardoor je ook het gevoel hebt dat je midden in de natuur bent.

Durf jij het aan om eens in het wild je tent op te zetten? In schrijf regelmatig blogs om jou te motiveren ook te gaan kamperen. Laat je vooral niet tegenhouden door angst. 

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!