Welke categorie wandelschoenen heb ik nodig?

De bergwandelsport is in de afgelopen 30 jaar steeds populairder geworden. Het is dan ook voor iedereen mogelijk om te gaan wandelen. Je hoeft enkel een paar wandelschoenen in huis te halen en je kan gerust de paden op en de lanen in. Maar wat voor categorie schoenen heb ik nodig?

Ieder type wandeling vergt bijna weer een andere schoen. Waar je normaal met een sneaker door het leven gaat, zal je voor een stevige wandeling het in een andere categorie moeten zoeken. Daarom zijn er door het merk: Meindl jaren geleden verschillende gradaties bedacht. De ABCD-categorieën. Deze categorieën zijn in het leven gebracht om het voor iedereen makkelijker te maken de juiste schoen bij de juiste wandeling uit te zoeken. Zo kan iedere (berg)sportwinkel zijn schoenen opdelen in de juiste vakken. Van een vlakke wandeling in Nederland tot aan de besneeuwde toppen in de Alpen. Welke categorie bij past bij welk type ondergrond vind jij hieronder:

Categorie-A wandelschoenen

Je ziet de categorie-A wandelschoen bijna altijd in een lage variant. Deze zijn voornamelijk geschikt voor vlakke wandelpaden. Hij werkt perfect voor de langere wandelingen met weinig bepakking. Ook bij een stevige stadswandeling is een wandelschoen aan te raden. Dit omdat er meer schokdemping in zit dan bij een ‘’normale’’ schoen. Op natte en modderige paden zal deze schoen minder geschikt zijn. Ook biedt de A-categorie wandelschoen niet zo veel ondersteuning op de enkels. 

Categorie-A/B wandelschoenen

Deze categorie is in het leven geroepen om ook voor in de tussen liggende terreinen een perfecte wandelschoen te hebben. Een categorie A/B-wandelschoen is ontworpen voor heuvelachtige en licht rotsachtige terreinen. Denk hierbij aan de Ardennen of het Eifel gebied. Deze modellen zijn vaak halfhoog tot hoog. Dit zorgt ervoor dat jouw enkels beter beschermd worden dan bij de A categorie. Wat hetzelfde blijft is de flexibiliteit in de zool. Bij de B categorie zal deze al een stuk stijver zijn.

Categorie-B wandelschoen

Deze categorie ken je waarschijnlijk wel. Dit is de klassieke wandelschoen. Vaak komen deze modellen in leer en zijn hierdoor waterdicht. Deze schoen is geschikt voor in middel tot hooggebergte. Vaak zit er in de binnenzijde een warmere voering waardoor hij in koude gebieden tot zijn recht komt. De zool is een stuk stijver dan de die van de A en A/B categorie wandelschoenen. Hierdoor zal er minder druk op jouw voeten komen tijdens een dag stappen over rotsen en stenen. Deze schoen is een all-round wandelschoen. Ik heb hem aan tijdens wandelingen in Nederland, maar ook heb ik hem gedragen in de Alpen en Pyreneeën.

Categorie-C wandelschoenen

Deze categorie is een beginnende wandelschoen voor als jij lange stukken sneeuw wil oversteken. Hij is stijver en steviger dan de bovenstaande categorieën. Ook wordt hij: ‘stijgijzer-ready’ genoemd. Dit betekent dat jij jouw stijgijzers er onder kan klikken voor lange tochten over gletsjers en ijs. Hij is verder in de enkels even hoog of iets hoger dan de B-categorie wandelschoen. Hij valt niet aan te raden voor lange wandelingen in bijvoorbeeld Zuid-Limburg omdat ze zwaar en heel stijf zijn.

Categorie D wandelschoen

Een wandelschoen die alleen is ontwikkeld voor op gletsjers en hoog alpine tochten. Hij is namelijk hoog op de enkels en hierdoor kan je er niet snel mee lopen. De zolen zijn stevig en rotsvast, deze kan je niet buigen. Deze zijn altijd stijgijzer-ready.

Wat is de beste wandelschoen?

Dit is moeilijk om te zeggen. Maar mijn eerste aanschaf was een B-categorie wandelschoen. Hierna ben ik pas andere categorieën gaan ontdekken en aanschaffen. Overigens heb ik mijn B-categorie wandelschoen nog steeds. Het fijne aan deze schoen is ook dat je de zool gewoon bij de schoenmaker kan vervangen. Zo kan hij nog jarenlang mee.

Ik schreef ook een blog over wat er nog meer nodig is om goed voorbereid onderweg te gaan. Wandelen in 4 stappen. 

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!