De juiste bushcraft kleding, hier moet het aan voldoen!

Ga jij weleens met je firesteel in de aanslag het bos in? Vuurtjes maken en slapen in je hangmat of tent? Dan heb je daar de juiste kleding voor nodig. In dit artikel vertel ik je wat de juiste bushcraft kleding is, en waar het minimaal aan moet voldoen. 

Bushcraft en survival worden vaak met elkaar verward. Waar het bij survival gaat om het overleven, doormiddel van vinden van water, voedsel en onderdak. Gaat het bij bushcraft meer om de primitieve technieken te leren. Denk aan het maken van een eigen lepel uit hout, een kruik maken van klei of vuur maken met een vuurboog of een firesteel. Zelf ga ik graag naar buiten, en maak ik regelmatig m’n handen vies in het bos. Nu trek ik natuurlijk niet mijn spijkerbroek aan wanneer ik het bos in duik. Maar ik kies voor geschikte bushcraft kleding.

Hier moet bushcraft kleding aan voldoen

Ik heb op een rij gezet waar ik vind dat goede bushcraft kleding aan moet voldoen. Van weerbestendig tot ademend vermogen en van stevige kleding tot de juiste kleuren voor in het bos. Hier moet bushcraft kleding aan voldoen:

Weerbestendigheid: 

De kleding die je kiest voor een bushcraft weekend moet bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden, zoals regen, wind, en kou. Je zal vaak genoeg met je kont in de natte bladeren zitten. Of misschien in de stromende regen je kamp aan het opzetten zijn. Weerbestendig betekent niet alleen waterbestendig, maar het is ook kleding dat je warm houdt. Denk hierbij aan een goede stevige donsjas of muts. 

Duurzaamheid: 

Een activiteit in het bos is vaak ruw en eist veel van jouw kleding. Jouw kleding moet dus wel tegen een stootje kunnen en bij een gaatje niet gelijk volledig kunnen scheuren. Voor geschikte bushcraft kleding kijk ik ook wel naar jachtkleding. De kleding die jagers dragen zijn namelijk vaak gemaakt van stevige materialen. Denk hierbij aan: ‘canvas, polyester en andere stevige stoffen. 

Bewegingsvrijheid: 

Ik heb al even benoemd dat je veel op nattigheid zal zitten. Maar je zal tijdens een bushcraft activiteit ook veel bewegen. In Bushcraft kleding moet je dus ook veel bewegingsvrijheid hebben. Vaak zitten bushcraft broeken ook wat ruimer rondom de knieën en de bovenbenen. Een Fjällräven broek zoals deze is uitermate geschikt voor jouw volgende bushcraft weekend!

Ademend vermogen: 

Ga jij een eigen shelter bouwen, dan is dit inspannend. Wanneer je gaat zweten wil je niet dat je binnen een paar minuten helemaal doorweekt bent. Goede bushcraft kleding heeft daarom ademend vermogen. Bij veel bushcraft broeken en jassen zie je daarom extra ritsen in de oksels of op de zijkant van je broek. Deze kan je openen wanneer het wat warmer is voor extra ademend vermogen. Het is een tip van mij om op te letten wanneer je van plan bent om je kleding zowel in de winter als de zomer te gaan gebruiken. 

Rick en Laura_Hunted in to the wild_Strategie_Ik Wil Hiken_01

Kleur: 

In het bos val ik liever niet op. Tijdens onze deelname aan Hunted into the Wild kozen we ervoor om donkergroene kleding te dragen. Maar ook als ik een wandeling ga maken draag ik liever geen knalgele of limegroene kleding. Kies voor bushcraft kleding die past bij je omgeving. 

Veiligheid: 

Tijdens bushcraft of survival ben je constant bezig met messen, bijlen en ander zwaar gereedschap. Een boom kan omvallen of een flinke tak kan afbreken. Zorg voor een outfit die ook beschermd. Ga niet met een korte broek het bos in, maar kies ervoor een stevige uitrusting. Je schoenen zijn hier ook onderdeel van. Ik raad deelnemers van mijn outdoorweekenden altijd aan om bergschoenen te dragen, met categorie-B.

Meer leren over outdoor 

Wil je meer leren over survival en bushcraft? Ik organiseer Start Hiking weekenden. Hierbij neem ik je mee de natuur in, weg van de maatschappij en in het bos! We lopen een lange trekking en leren van een ecoloog en een wildplukexpert van alles over de natuur. Lijkt je dit gaaf om eens mee te maken? Bekijk hier meer over deze weekenden: Start Hiking, 3 daagse trektocht Veluwe

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!