Maartje ontdekte trektochten en liep de Walk of Wisdom in Nederland

Maartje is een creatieveling die graag op pad gaat met haar camper. Waar ze in de bergen ontdekte dat ze eigenlijk heel graag een meerdaagse tocht wilde maken heeft ze niet stilgezeten. Zo heeft ze inmiddels voor het eerst een trektocht gelopen, namelijk de Walk of Wisdom. Tijdens deze tocht maakte ze haar hoofd leeg en is ze de Nederlandse natuur nog veel meer gaan waarderen.   

Kan je wat vertellen over wie Maartje is?  ‘Ja, ik ben dus Maartje, 35 jaar en woon in Eindhoven. Ik werk parttime als communicatieadviseur bij een zorginstelling. Omdat schrijven echt een hobby van me is heb ik mijn eigen blog opgestart, happinesonwheels.nl. Hier deel ik van alles over buitenleven en mooie plekjes in Nederland. Het was een droom om met een camper rond te reizen dus die heb ik vorig jaar gekocht. Ik hou van nieuwe plekken ontdekken vanaf toen ik klein was en vooral nieuwe dingen te doen. Kamperen en reizen is door het vele wandelen dan ook een passie en hobby geworden.’

Walk of wisdom_Happines on wheels_Ik Wil Hiken_02

‘Toen een vriendin vertelde over meerdaagse tochten in Nederland, ging er een wereld voor mij open’

‘Ik probeer dan ook echt iedere dag te wandelen. Vooral in de wereld waarin we nu leven vind ik het zo belangrijk dat we minder druk op onszelf leggen. Dit uit zich vaak in stress en wandelen en de natuur kunnen helpen om dit te verminderen. Het helpt je om de wereld weer even anders te zien.’

Waarom ben jij gestart met het maken van meerdaagse tochten? ‘Dit is ontstaan doordat ik veel heb gelopen in de bergen. Meerdere dagen achter elkaar liep ik vanuit de camper dagtochten. Ik zag dan soms de hutten en dacht ik: ‘dit wil ik ook’. Nadat mijn relatie overging had ik zelf niet de energie om dit te ondernemen. Maar door al het wandelen bleef het toch kriebelen. Toen een vriendin van mij vertelde dat ze al een aantal meerdaagse tochten in Nederland had gelopen ging er een wereld voor mij open.’

‘Ik vroeg haar of we niet een keer samen konden en zo geschiedde. In het najaar hebben we voor het eerst samen gelopen en voor mij was het de eerste meerdaagse tocht die ik heb gemaakt. De walk of Wisdom is het geworden. Dit is een pelgrims pad door Nederland, gemaakt om tot rust te komen.’  

‘Je merkt dat niet meer kan, maar moet nog drie uur. Dan moet je een innerlijk conflict overwinnen’

Hoe had je jezelf hierop voorbereid?  ‘Dit had ik wel beter kunnen doen. Zo liep ik opzich weleens lange wandelingen maar eigenlijk nooit meer dan 15 kilometer. Terwijl de eerste dag echt 28 kilometer was. Gelukkig ging het tijdens de tocht wel goed. Maar het had beter gekund wat betreft de voorbereidingen.’ 

Hoe was je eerste tocht?  ‘Het was echt geweldig. De eerste dag was toch wel pittig. We hadden een flinke dag ingepland waarbij we vroeg begonnen en pas laat aankwamen. Je begint vol goede moed en komt er op een gegeven moment achter dat je niet meer kan. En dan moet je nog drie uur lopen. Dat is een soort van innerlijk conflict met jezelf dat je moet overwinnen. Zal ik nu opgeven of doorgaan. Ik was bijvoorbeeld ook heel bang dat ik blaren zou krijgen. Dit was gelukkig niet zo, maar ik kreeg wel last van mijn heupen. Door de wandelstokken kon ik dit wel een beetje opvangen.’

Walk of wisdom_Happines on wheels_Ik Wil Hiken_03

‘Achteraf hadden we dit misschien anders moeten doen’

Dus de eerste dag gewoon aangekomen bij jullie verblijf? ‘Nou niet helemaal. We waren best wel kapot en gingen bij een restaurant wat eten. Het was toen nog 20 minuten lopen, maar we waren helemaal bekaf. Toen wilde de eigenaar van het restaurant ons wel met de auto afzetten. Dat was echt super lief. Daar aangekomen was de pijn al snel vergeten. Hier konden we nog heerlijk ontspannen en lezen.’ 

Ging het iedere dag zo? ‘Nee, de dagen hierna ging het stukken beter. We liepen 20 kilometer per dag en dat maakte het een stuk makkelijker. We kwamen dan ook andere pelgrims tegen onderweg die precies dezelfde ervaring hadden: een hele moeilijke eerste dag. Achteraf hadden we dit misschien anders moeten doen. Mijn vriendin liep overigens met meer gemak. Zij had natuurlijk ook al vaker zo’n tocht gedaan.’ 

‘Ik heb door covid ontdekt hoeveel mogelijkheden er zijn om in Nederland te lopen’

Smaakt het naar meer? ‘Zeker weten, na de drie dagen was ik teleurgesteld dat ik naar huis toe moest. Ik wilde gewoon graag nog doorgaan. Ik zat er net lekker in. Maar ik wil heel graag nog een keer de Walk of Wisdom afmaken. Het is een prettige route en goed aangegeven met logo’s en wegbewijzering. Wat ik ook leuk vond is dat je jezelf echt kan inschrijven voor de tocht. Je krijgt dan een starterspakket met een veter voor alle ringen die je per gemeente kan krijgen en een pelgrimsspeld. Ik hou van dat soort dingetjes.’

‘Ook weet ik nu al dat ik nog een aantal tochten in Nederland wil gaan maken. Ik heb door Covid echt ontdekt hoe mooi Nederland eigenlijk is en hoeveel verschillende mogelijkheden er zijn om in Nederland te lopen.’ 

Wat zou jij nu als tip aan jezelf geven toen je op het punt stond om te beginnen? ‘Of je nu een meerdaagse tocht samen gaat lopen of juist solo. Er zijn altijd angsten en gedachtes waardoor jij je misschien laat leiden. Laat deze gedachtes je niet tegenhouden om het gewoon te gaan doen. Want er kan juist zo veel moois op je afkomen wanneer je gewoon gaat.’  

Wil je graag verder lezen?

Maartje schreef een blog over haar tocht, lees de blog hier. Daarnaast is het super leuk om Maartje haar avonturen met de camper te volgen. Ze is graag buiten en dat kan je volgen via haar instagram pagina. Wil je nu meer van dit soort verhalen lezen? Lees dan eens het verhaal van Erin die haar demonen de baas werd door solo de Tour de Mont Blanc te lopen.

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!