Hiken in Polen | de mooiste bestemmingen van Polen op een rijtje

Polen is niet per direct een land waar je aan denkt als je op vakantie gaat. Toch is Polen een wandel en outdoor land bij uitstek. Hiken in Polen kan op veel verschillende prachtige locaties. In 2,5 maanden hebben wij Polen ontdekt, in dit artikel lees je onze wandel highlights.

Via Duitsland reden wij in het zuiden van Polen binnen. Dit leek ons de mooiste omgeving om te beginnen. Uiteindelijk zijn wij vooral in het zuiden van Polen geweest en zijn we met onze camper van het westen naar het oosten gereden. Zo kwamen we onder andere langs het Reuzengebergte, maakten we tochten in het Tatra gebergte en zagen we het Alaska van Polen. Hier de mooiste bestemmingen van onze trip door Polen op een rijtje.

Hiken in Polen _ Ik Wil Hiken_2

#1 Het Poolse Reuzengebergte

Dit gebied staat vooral bekend om het skigebied van Tsjechië. Vele Nederlanders rijden ieder jaar zo’n acht uur om te kunnen skiën in het Reuzengebergte. Het Poolse Reuzengebergte wordt Karkonosze genoemd. Het is onderdeel van een langere bergketen: Sudeten. Het Reuzengebergte dankt zijn naam aan een oude mythe over de reus Rübezahl die daar gewoond zou hebben.

Het Reuzengebergte zelf is echter niet zo groot. De hoogste top van het Poolse Reuzengebergte is de Vysoké Kolo ook wel de Wielki Szyszak. De hoogste berg ligt echter in Tsjechië en is tevens met 1603 meter de hoogste top van Tsjechië. Het Reuzengebergte is vooral mooi om te hiken. Er zijn veel mogelijkheden en overal kan je wandelkaarten krijgen.

#2 Stolowe Mountains National Park

Onze reizen gaan vaak gewoon op de bonnefooi. Zo ook kwamen we ongepland terecht in de Stolowe mountains National Park. Dit park gaf maar weer eens aan dat hiken in Polen prachtig is. Ze kon je de auto achterlaten bij een parkeerplaats en via een flinke klim richting deze prachtige rots partijen lopen. Onder grote rotsen door en langs prachtige keien liep je op het uitzicht punt af.

Vanaf daar kon je zo ver kijken als het weer dat toeliet. Helaas begon het bij ons te onweren anders waren we nog even bovengebleven voor een hapje en een drankje bij het restaurant op de top. Dit is dan ook zeker een aanrader als jij wil hiken in Polen.

#3 Auschwitz

Wanneer je iets indrukwekkends wil bezoeken dan kan je Auschwitz niet missen. Dit voormalige concentratiekamp lag richting Krakau en is daarom het bekijken waard. Zorg dat je van tevoren met een gids de tickets boekt zo worden al je vragen beantwoord. De rondleiding start in Auschwitz concentratiekamp 1 en je eindigt bij Auschwitz-Birkenau concentratiekamp twee.

Het is past dan wel niet in het rijtje hiken in Polen, maar dit is een stukje geschiedenis dat eigenlijk iedereen in zijn leven gezien moet hebben. Daarom vind ik dat hij bij onze mooiste bestemmingen in Polen thuishoort.  

Hiken in Polen de mooiste routes van polen _ Ik Wil Hiken_3

#4 The Eagle Nest Trail

Wil je een trektocht of echt lang hiken in Polen dan is dit een prachtige culturele en uitdagende tocht van zeven dagen. Zo begonnen wij deze tocht in Częstochowa en liepen we via de Poolse Jura richting Krakau. Op deze route kom je gedeeltelijk over de pelgrimsroute richting Santiago de Compostella en langs prachtige kastelen en ruïnes.

Mocht je benieuwd zijn naar deze route, ik schreef er al een blog over. Hier vind je meer details zodat je een prachtige tocht tegemoet kan gaan wanneer je in Polen bent.

Hiken in Polen _ Ik Wil Hiken_6

#5 Tatra gebergte

Een letterlijk hoogtepunt dat je niet wil missen zijn de Tartra’s. Als ligt het grootste gedeelte van het tatra gebergte in Slowakije kan je ook in Polen heel goed hiken. Zo liep ik de mooiste dagtocht van de Poolse Tatraen gingen we omhoog met de kabelbaan.

Helaas zijn de kosten vrij prijzig voor de kabelbaan, maar wij wilden dit uitzicht niet missen. Ook moesten we een keer met onze voeten in de sneeuw staan deze reis. Mocht je benieuwd zijn naar de mooiste route van de Poolse Tatra, check dan hier.

#6 Bieszczady National Park

De grootste verbazing was voor mij toch wel het Bieszczady National Park. Ik noemde het eerder al het hike paradijs van Polen en door de Gebroeders Groen werd het, het Alaska van Polen genoemd. Dit is dus zeker een bezoek waard als jij van hiken houdt en je even helemaal één wil voelen met het wilde Polen.

Zo kan het zijn dat je beren, wisenten of elanden spot tijdens één van je tochten. Ook uitzichten zijn hier niet vreemd want die zijn er genoeg. Het hikers dorpje Ustrzyki Górne is een plek om na je hikes heerlijk tot rust te komen.

Hiken in Polen is zeker een aanrader

Of je nu met de camper een roadtrip maakt of wil meerdere tochten doen in Polen. Het is een hike land bij uitstek. Er zijn veel wandelroutes voornamelijk in het zuiden van Polen. Ook kan je gemakkelijk je routes plannen doordat je in ieder gebied wandelkaarten voor een paar euro kan kopen. Hiken in Polen is dus zeker een aanrader.

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!