5 redenen om meer tijd met je kind in de natuur te zijn

Hoe wil je dat je kind terugkijkt op zijn of haar jeugd? Op een vader of moeder die altijd druk was. Die met heel veel liefde ervoor zorgde dat er genoeg geld binnenkwam om te eten, nieuwe kleren te kopen en een lekker bed warm bed. Natuurlijk: dit zijn de basisbeginselen van liefde en zorgen voor je kind. Iets dat elke kind verdient. Maar ik geloof dat er meer is om te geven voor je kind in de natuur….

Want wat als je kind terug kan kijken op wilde avonturen samen in de natuur. Samen vies worden in de modder, wakker worden in de natuur na een nacht samen in een tentje samen? Samen koken op het vuur en nieuwe dingen leren, zoals dierensporen vinden. Het vertrouwen geven dat hij of zij om kan gaan met vuur en een mes. Momenten die zich niet afspelen met het hele gezin, maar alleen tussen jou en je kind. Zodat je kind alle verhalen vol enthousiasme kan delen, zodra jullie weer thuis zijn. 

Meld je aan voor de Ouder & Kind-weekenden van Ik Wil Hiken

Dat is dan ook de redenen waarom we bij Ik Wil Hiken een speciale Ouder & Kind-weekend hebben georganiseerd. Zelf kom ik uit een liefdevol gezin met 6 kinderen, maar 1:1-tijd was er daardoor veel minder. Zoals je misschien laatst hebt kunnen lezen en zien ben ik samen met mijn vader 2 weken door Engeland getrokken met de backpack. Hier heb ik weer kunnen ervaren en voelen hoe mooi het is om samen met je vader (of moeder) tijd door te brengen. Hoe oud je ook bent. Wat kun je verwachten van dit weekend?

  • Samen met je kind slapen in een tent
  • 1-op-1 activiteiten met je kind
  • Midden in de natuur
  • Korte wandelingen
  • Jullie gaan beiden vies worden 
  • Koken boven het vuur
  • Leren vuur maken
  • Gezelligheid en plezier
  • Verassende outdooractiviteiten
  • Ouder & Kind bootcamp

Als je kinderen nog jong zijn, dan is dit het moment om herinneringen samen te maken. En gun dat niet alleen jezelf, maar ook je partner bijvoorbeeld. Een prachtig én uniek cadeau voor Vader- of Moederdag. In deze blog wil ik je dan ook graag 5 redeneren geven om meer tijd met je kind door te brengen.

Tof, ik wil hier gelijk meer over weten!

1. Versterk jullie onderlinge relatie op een ander niveau 

Natuurlijk hebben jullie een mooie onderlinge relatie met elkaar. Vader en kind, moeder en kind. Die relatie is er vanaf het moment dat je kindje wordt geboren. Toch moet je als ouder ook tijd investeren in de onderlinge relatie met elkaar. Leuke dingen doen, mooie momenten creëren samen. Zo kun je jullie relatie op een dieper niveau met elkaar versterken. Zelfs als je kind dat nog niet bewust mee kan maken. Op latere leeftijd zal hij of zij dat zeker waarderen. Daarnaast biedt het jou ook de mogelijkheid om nog meer te leren over je kind. En het misschien nog wel beter te begrijpen. Ik zeg dan ook weleens: het mooiste dat je kind én jezelf als ouder kunt geven is tijd met elkaar. Want tijd is vandaag de dag zo ontzettend waardevol. 

2. Creëer mooie momenten samen waar je later samen op terug kunt kijken 

“Weet je nog papa? Die keer dat wij samen in een tent gingen slapen en samen vuur hadden gemaakt?” Mooie momenten creëren samen, betekent vooral herinneringen maken. Momenten waar je later met je kind op terug kan kijken. Niet alleen omdat jullie de foto’s nog hebben, maar juist omdat jullie unieke momenten gaan beleven samen. Na de editie van vorig jaar hoorde ik van ouders dat de kinderen er nog weken daarna over hadden. Over hoe tof het was, over welke andere kinderen er waren, over welke toffe ervaringen ze hadden opgedaan. Het was een voedingsbodem voor nieuwe herinneringen, zelfs zonder dat de kids dat zelf doorhadden. En de ouders? Die kon je zo zichtbaar zien genieten. Het waren echt momenten om samen later op terug te kijken. Zo waardevol! 

Kind natuur_Ik Wil Hiken_01
De Rick van vroeger

3. Help je kind om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen 

Samen tijd doorbrengen in de natuur betekent ook dat je je kind helpt om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. In de natuur gaat het tenslotte altijd net een beetje anders. Het eten is niet gelijk klaar en je slaapplek is niet zo comfortabel als thuis. Samen in de natuur zijn en samen kamperen betekent dat je het ook samen gaat doen. Samen vuur maken bijvoorbeeld of samen het eten bereiden. Activiteiten die voor kinderen ontzettend leuk zijn om te doen, maar daarnaast ook meer zelfvertrouwen geeft. Je kind kan vaak meer dan dat jij zelf denkt. En vaak zie jij als ouder meer beren op de weg dan je kind. Je kan dus ongelooflijk veel leren van je kind en daarnaast kun jij je kind meer vertrouwen in zichzelf geven door sommige activiteiten te ondersteunen zonder het direct uit handen te nemen. En ja, dat duurt vaak wat langer. En ja, soms moet je het zelf nog even afmaken of opnieuw doen. Maar je geeft je kind daar veel meer zelfvertrouwen mee! Hoe mooi is dat? Als jullie straks samen rondom het kampvuur zitten met een zelfgemaakte maaltijd en een tent die jullie samen hebben opgezet. Het zijn de kleine dingen in het leven die het zo ongelooflijk mooi maken. 

4. Samen offline en meer fysieke activiteiten 

Niet alleen jij zit veel meer binnen, maar ook kinderen zitten vandaag de dag steeds meer binnen. Tablets, telefoons en televisies. Ze leiden ons ontzettend af. En daarom is het ook zo mooi en waardevol om samen offline de natuur in te gaan. Offline zijn betekent geen afleiding. Alleen aandacht voor elkaar. Even niet je socials bijhouden, even niet reageren op Whatsapp-berichten en ook even niet je druk maken om het nieuws. Oog hebben voor elkaar en daardoor niet alleen offline zijn, maar ook meer fysieke activiteiten ervaren. Samen bewegen zorgt ervoor dat jullie moeten samenwerken. Hiervoor hebben we tijdens het Ouder&Kind-weekend ontzettend leuke activiteiten bedacht!  

5. Ontspanning, creativiteit en verbeelding 

In de natuur zijn zorgt voor meer ontspanning. En als kinderen zich meer gaan ontspannen zal je zien dat er ook meer creativiteit ontstaat. En waar creativiteit uitstaat ontstaan vaak ook verbeelding. Hoe mooi is het om samen op te gaan in het spel van je kind? De kans is ook groot dat jij je ook weer meer kind gaat voelen. De natuur nodigt je altijd uit om te gaan spelen, om vies te worden en bovendien om je creativiteit de vrije loop te laten. Jullie kunnen samen ontdekken, spelen en verbinden. En de kans is heel groot dat zowel jij als je kind na een lange dag in de natuur door te brengen heerlijk ontspannen slaapt en de creativiteit zal nog lang doorwerken in jullie dromen. 

Wat houdt het Ouder & Kind Weekend in? 

Met Ik Wil Hiken gaan we een nacht in het bos slapen met Vaderdag én Moederdag. Er zullen dus dit jaar twee edities zijn. Je gaat onder andere samen met je kind koken boven het vuur, je zoekt de connectie doormiddel van sport en spel. Je leert elkaar beter kennen door samen in een tentje te slapen. We zullen kleine stukken wandelen, maar ons vooral richten op de band tussen jou en je kind.

Wil je hier meer over weten? Dat kan! En vergeet je niet aan te melden voor deze unieke ervaring voor jou (of je partner) én je kind. Het is namelijk ook ontzettend leuk om deze ervaring cadeau te geven voor Vader- of Moederdag. 

Ik ga ons hiervoor aanmelden!

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!