Onze voorbereiding op de Coast to Coast Walk in Engeland

Maart 2023 loop ik samen met mijn vader twee weken van St. Bees naar Robin Hood’s Bay, oftewel de Coast to Coast Walk. Wat moet je weten over deze unieke trail door 3 nationale parken in Engeland? Dit zijn mijn voorbereidingen op de Coast to Coast Walk 

In oktober 2022 ging ik voor het eerst richting de kust van Engeland. Voor Visit Brittain en The Hike bezocht ik het nationale park: North York Moors. Na prachtige wandelingen over de Cleveland Way en een bezoek aan het pittoreske stadje, Robin Hood’s Bay, wist ik het zeker: ‘Ik wil de Coast to Coast gaan lopen’. Dus het plannen begon. Ik neem je in deze blog mee in mijn voorbereiding. Want een goed begin is het halve werk. 

De Coast to Coast walk in het kort

Deze trail is een lange afstandstocht van het westen van Engeland tot aan het oosten van Engeland. Hierbij loop je zo’n 302 kilometer. Het pad combineerd 3 grote nationale parken met elkaar. Dit zijn het Lake District, Yorkshire Dales en North York Moors National park. De eerste etappe werd ontworpen door Alfred Wainwright in 1973. In totaal telt hij 15 etappes, maar hij kan ook in 14, 13 of zelf 8 gelopen worden. Damian Hall liep het record zelfs in 39 uur en 18 minuten. Hoelang wij er over gaan doen weten we nog niet op het moment van starten. 

Dit zijn de voorgeschreven etappes volgens het boekje van Cicerone:

 1. St. Bees – Ennerdale Bridge 
 2. Ennerdale Bridge – Borrowdale  
 3. Borrowdale  – Patterdale 
 4. Patterdale – Shap 
 5. Shap – Kirkby Stephen 
 6. Kirkby Stephen – Keld
 7. Keld – Reeth 
 8. Reeth – Richmond 
 9. Richmond – Danby Wiske
 10. Danby Wiske – Osmotherley 
 11. Osmotherley – Blakey Ridge 
 12. Blakey Ridge – Grosmont 
 13. Grosmont – Robin Hood’s Bay 

Route planning Coast to Coast Walk

Wij hebben vooraf goed gekeken naar de etappes die horen bij de Coast to Coast walk. We vonden dat er veel verschil zat in het aantal kilometers en de hoeveelheid etappes die je zou lopen. Omdat wij hebben besloten om te gaan wildkamperen in combinatie met hotelovernachtingen lopen wij op de ‘’bonnefooi’’. Dit betekent dat we vooraf niks geboekt hebben behalve twee overnachtingen. 

De eerste overnachting is in het Seacote hotel aan zee met uitzicht op de start van de Coast to Coast walk. De tweede overnachting is bij het Black Bulls hotel in Nateby. Dit is bijna op de helft van de trail nabij Kirkby Stephen. Deze overnachting hebben we geboekt doordat we een pakket met voeding die kan op hebben verstuurd. Onze routeplanning beperkt zich dus op het gebruik van een wandelboekje van de Coast to Coast walk met GPX-bestanden van iedere etappe.  

Wil je meer weten over de verzending van pakketten, scroll dan naar onder in dit artikel en ga naar de blog: Mijn dagboek | Dag -1 en 0, Coast to Coast walk 

Hike uitrusting voor Coast to Coast Walk

Onze uitrusting heb je nog van mij tegoed en zal ik hier in de komende dagen posten! Wel heb ik foto’s van onze uitrustingen gemaakt. Deze kan je natuurlijk alvast bestuderen. Ook komt hier ons eten later deze tocht online.

Coast to Coast walk voorbereiding_Ik Wil Hiken
Hike uitrusting, mijn vader
Coast to Coast walk voorbereiding_Ik Wil Hiken
Hike uitrusting van mijzelf
Coast to Coast walk voorbereiding_Ik Wil Hiken
Materialen om te verdelen

Ik heb helaas geen tijd gehad om het gewicht van mijn hike uitrusting voor de Coast to Coast walk te wegen. Deze zal ik op deze pagina online zetten bij terugkomst in Nederland. 

Mag je wildkamperen tijdens de Coast to Coast walk?

Dit was voor mij een groot vraagteken. Mag dit nu wel of niet, boekjes en websites zeggen er eigenlijk weinig over. Maar toch vond ik een bericht waarop stond dat wildkamperen inderdaad is toegestaan. Voor het wildkamperen moet je wel rekening houden met een aantal belangrijke zaken. Ben jij al bekend met het leave no trace principe? Dit geldt hier, dit zijn de 7 belangrijke regels: 

1.     Volg bestaande paden 

Het is belangrijk dat je niet zelf een pad maakt. Hierdoor worden paden breder en veranderd de natuur. Dus blijf voor de hierop bestemde paden ook als ze modderig zijn. 

2.     Laat geen afval achter 

Kijk altijd achterom voordat je wegloopt. Zelfs de kleinste papiersnippertjes behoren tot afval op de trail. Probeer dit dus zo veel mogelijk te vermijden. Wc-papier is de grootste bron van ergernis, begraaf dit of neem dit mee in een afgesloten zakje. 

3.     Neem niets mee uit de natuur 

Laat de natuur zoals hij is. Veel mensen nemen stenen mee of stokken etc. uit de natuur. Maar volgens het leave no trace principe laat je dit gewoon achter waar het hoort. 

4.     Laat geen sporen achter van een kampvuur 

Maak je een kampvuur? Kijk eerst of het überhaupt mag waar je bent. Mag het, laat dan niet een grote vuurpit achter maar maak het goed uit en wis de sporen zo goed mogelijk uit. 

5.     Respecteer wilde dieren 

Bewaar de juiste afstand van wilde dieren en maak niet te veel lawaai wanneer je in de natuur bent. Dit kan dieren afschrikken. 

6.     Respecteer andere wandelaars

Groet wandelaars die voorbijkomen en probeer dit te doen in de taal van het land waar je bent. Dit is een echte hikers-code die je niet mag vergeten.  

7.     Voorbereiding 

Zorg ervoor dat je weet waar je naar toe gaat en welke regels er gelden voor het gebied waar je bent. Eén van die vragen kan dus zijn: mag je er wildkamperen. 

Meer over de Coast to Coast walk 

Wil je nu nog meer weten over de Coast to Coast walk? Veel uitgebreide informatie kan je vinden via de website van Piet Smulders. Maar ook kan je mijn reisverslagen lezen die ik schreef over de Coast to Coast walk. Dag voor dag neem ik je mee over deze trail van de Ierse zee tot aan de Noordzee. Lees hier: Mijn dagboek | Dag -1 en 0, Coast to Coast walk

Maak je gebruik van de linkjes in dit artikel om producten aan te schaffen dan sponsor je Ik Wil Hiken. Dit kost jou niets extra’s, maar daarmee steun je mij en blogs als deze. 

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!