Wandelen en Klettersteigen in de Dolomieten

Op zoek naar een klettersteig in de Dolomieten en een ruig, uitdagend gebied met mooie uitzichten? Wil jij next-level bergwandelen? Iris heeft een aantal tips om op avontuur te gaan in de omgeving van Cortina ‘d Ampezzo, Italië. 

Het bergdorp Cortina ‘d Ampezzo ligt nabij de bekende bergpassen zoals de Falzarego, Giau en Tre Croci. In het dorpje zijn veel restaurantjes, luxe winkels, kunst galerieën en twee kleine supermarkten. Dit is de perfecte uitvalsbasis voor avontuur. In de Dolomieten kan jij je als bergsportliefhebber je lol op. 

Even voorstellen: Wie Weet Waar Iris?

Wie is Iris? Iris is een buitenmens, gek van de bergen en werkt als Sport- en Gezondeschoolcoordinator in het Middelbaar Beroeps Onderwijs. In de weekenden kampeert ze vaak en kookt ze graag boven het vuur bijvoorbeeld met een Dutch Oven. Volg Iris haar avonturen op Instagram via Wieweetwaariris.

Dolomieten

Wat mij enorm aantrekt aan de Dolomieten zijn de variëteit aan wandelroutes en klettersteig routes of zoals de Italianen zeggen: Via Ferrata. Dit zijn ”ijzeren wegen” tussen steile rots terreinen waar je met klimgordel, helm, klettersteigset en handschoenen doorheen manoeuvreert. Ik noem het zelf altijd bergwandelen 2.0. 

Ik neem jullie mee richting 3 mooie routes op volgorde van makkelijk tot moeilijk in de omgeving van Cortina ‘d Ampezzo. Het gebied is het beste begaanbaar vanaf half juni t/m eind augustus, of natuurlijk op skies in de winter!

#1 Hike naar Lago di Sorapis

Deze wandeling is voor de meesten gewoon toegankelijk en daardoor ook erg populair. Wij vertrokken al rond 7:00 uur ‘s ochtends, waardoor je als een van de eerste bij het turquoise gekleurde meertje, Lago di Sorapis aankomt. Dit meertje heeft de felle kleur door het fijne gruis afkomstig van de gletsjer en is alleen per voet te bereiken. Dit meer kan je bereiken via de route 215 of 217, het is goed aangegeven met bordjes en start met een breed grindpad. De heen- en terugweg is samen 12 km lang en duurt ongeveer 4 uur. Op de route moet je soms een steile passage over, langs staalkabels en over kleine stroompjes. 

Zorg dat je vooraf de weersvoorspelling goed hebt bekeken, het kan in de bergen erg onstuimig worden. Vlak bij het bergmeer vind je een berghut genaamd Rifugio Vandelli waar je eventueel kunt schuilen en iets kan eten of drinken. Helaas mag je niet zwemmen in het bergmeer, maar dit heeft een goede reden. Hierdoor verstoor je het ecosysteem en zal het meer zijn karakteristieke felle kleur verliezen. Op de terugweg zal je mogelijk veel mensen tegenkomen en ontstaat er een trein aan mensen die het meer willen bezoeken. Vroeg vertrekken is dus aan te raden! Wil jij meer uitdaging in deze route? Er is ook een klettersteig genaamd: Via Ferrata Alfonso Vandelli waarbij je kan overnachten in de bivac aan de route. 

Bekijk hier Komoot voor de exacte route richting Lago di Sorapis   

#2 Makkelijke Klettersteig Sentiero Astaldi

Wil jij kennismaken met het klettersteigen? Dan is de Sentiero Astaldi een geschikte route met een onwijs mooi uitzicht! Een klettersteigset is vaak te huren in het dorp, je kan ook op pad met een gids. Vanaf de doorgaande weg SS48 kun je via een gravel/zandpad omhoog rijden naar Rifugio Dibona om je auto te parkeren. Vanaf hier is er een pad omhoog tot de splitsing waar je rechts afbuigt naar de kabels aan de voet van de Punta Anna. Deze route is gegradeerd met A/B en heeft geen moeilijke passages. Je doet ongeveer 2 uur over de tocht vanaf de parkeerplaats. Met een beetje geluk schieten de alpenmarmotten voor je voeten weg. En als je vroeg gaat lopen heb je ook nog kans de steenbokken en gemzen op de berg te spotten. 

Hier meer info over : Via Ferrata: Sentiero Astaldi

Vanaf deze parkeerplaats kun je ook wandelen naar de Grotta di Tofana. Dit is een klettersteig van 2,9 km en gegradeerd B. Ook over deze route doe je ongeveer 2 uur. Je kunt ze mogelijk combineren. Vergeet niet een hoofdlampje mee te nemen, in de grot is het natuurlijk stikdonker! Wanneer er nog sneeuw ligt is deze route helaas niet toegankelijk zonder stijgijzers. 

Meer info over: Via Ferrata: Grotta di Tofana

#3 Uitdagende Klettersteig Michielli Strobel

Heb jij ervaring met wandelen op smalle steile paadjes en al vaker een klettersteig gedaan? Beklim de Punta Fiames 2240m via de klettersteig. Je kunt goed parkeren langs de weg bij Hotel Fiames, vanaf hier steek je de weg over en volg je het steile (vrij zware) pad door het bos en rotsig terrein naar het begin van de route. Deze route is gegradeerd C en heeft een aantal moeilijke passages met overhang en steile ladders. Op de top heb je een adembenemend uitzicht! Houd er rekening mee dat de afdaling van deze route ook de nodige energie en tredzekerheid vraagt. Na het verlaten van de top kom je langs Forcella Pomagnon op 2178 meter. Vanaf hier daal je af over een steenslagpad waar je het beste skiënd op je schoenen naar beneden gaat. Het kan voorkomen dat er nog wat sneeuw op de top ligt. Meestal is deze route vanaf half juni goed begaanbaar. De tocht duurt tussen de 5-7 uur. 

Meer info over: Via Ferrata: Michielli Strobel

Ook een gastblog schrijven?

Vond je dit een interessant artikel? Wil je graag zelf een artikel schrijven die gepubliceerd wordt op mijn website en gedeeld via social media? Schrijf dan ook een gastblog voor Ik Wil Hiken. Je kan dit doen door mij een mail te sturen via rick@ikwilhiken.nl. Geef aan welke hike, trektocht of outdooravontuur jij hebt beleefd. Ik geef je de tools om net zo’n tof artikel te schrijven!

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!