Uniek hiken in Noorwegen, geen Trolltunga of Preikestolen

Ben jij opzoek naar unieke tochten in Noorwegen? Geen zin in drukke wandeltochten richting de Trolltunga of Preikstolen? Joa en Diede geven je 3x uniek hiken in Noorwegen.

Toen wij hadden besloten om naar Noorwegen te gaan, zijn wij ons gaan verdiepen in dé hikes van Noorwegen. Al gauw kom je uit bij de Trolltunga en de Preikestolen. 2 flinke hikes waarbij het uitzicht fenomenaal moet zijn. Ik zeg moet zijn, omdat het twee extreem populaire hikes zijn. Hierdoor loop je er nooit alleen. Wanneer je aankomt bij deze bekende locaties moet je nog 45 minuten in de rij staan om een mooie foto te kunnen maken. Dit is niks voor ons, is dit ook niks voor jou? Lees dan onze 3 tips voor hiken in Noorwegen.   

Even voorstellen: Joa & Diede 

Wij zijn Joa & Diede. We wonen fulltime in een zelf omgebouwde Renault Master en reizen door heel Europa. Afgelopen winter waren we te vinden aan de kust van Portugal, waar de Atlantische Oceaan ons leerde surfen. Deze zomer en najaar waren we in Noorwegen te vinden. In Noorwegen kan je niet zijn zonder dat je aan het hiken gaat. Wij hebben 3 mooie hikes voor je op een rij gezet. 

Ook een gastblog schrijven voor meer naamsbekendheid of omdat je gewoon graag je avonturen wil vastleggen in een mooie blog met foto’s? Stuur mij een berichtje via Instagram.

Hiken in Noorwegen, alle noren zijn professionele bergwandelaars

Overal waar we komen zien we wandelroutes. Bordjes wijzen de smalste wandelpaadjes aan en sturen je direct het dichtbegroeide bos in. Het zijn geen simpele wandelingen, het woord hiken betekent voor de Noren geen geasfalteerde wandelpaden. Hier loopt niemand op simpele sneakers door de bergen.  Op iedere parkeerplaats waar wij overnachten is het een ware catwalk wanneer we wakker worden. De nieuwste outdoor mode wordt geshowd door de Noren zelf. Sneldrogende wandelbroeken, lichtgewicht rugzakken en hyperluxe Gore-tex regenjassen. De noren zijn professionele bergwandelaars! 

Ultieme hike app voor Noorwegen: UT

Ultieme weerapp voor Noorwegen: YR.

3x uniek hiken in Noorwegen

Wij maken er een sport van op de pareltjes van landen te vinden die nog niet bij Google bovenaan staan. Noorwegen heeft zoveel te bieden, dus Trolltunga en de Preikestolen slaan wij zonder twijfelen over, maar wat dan wel? Er zijn zoveel hikes dat je letterlijk door de bomen het bos niet meer ziet. Hieronder daarom 3x minder bekende hikes, in het zuiden van Noorwegen, die zeker de moeite waard zijn. 

Hiken in Noorwegen_Joa en Diede_Ik wil hiken_Hiking tips_04

Hiken in Noorwegen, #1 Oynuten

De eerste hike is direct ook de meest toegankelijke van de 3: Oynuten. De route naar de hike toe is al zo mooi! Nadat je de auto hebt geparkeerd loop je eerst een rondje om een eiland, daarna wordt de hike uitdagender, want dan loop je de berg op naar het midden van het eiland. Waar je wordt beloond met een prachtig uitzicht over het meer Fyresvatn. Wij liepen in de zomer het seizoen van de blauwe bessen. Zo ver we konden kijken zagen we blauwe bessen. Tijdens de hike hebben we heel wat blauwe bessen kunnen plukken. 

Bekijk hier de route via Komoot: Oynuten Rundt

Het voordeel van Noorwegen is dat het erg uitgestrekt is en minder centraal ligt dan bijvoorbeeld Frankrijk. Waardoor veel Europeanen Noorwegen niet als vakantieland zien. Hierdoor is het zelfs in het hoogseizoen over het algemeen rustig. En wij weten nog steeds niet hoe de Nooren het doen, want wij kunnen regelmatig nergens een prullenbak vinden, maar toch is het is hier zo schoon! Lees hier meer over Leave no Trace, en hoe je eco-vriendelijk wandelt. 

Hiken in Noorwegen, #2 Vettisfossen

De tweede hike, Vettisfossen, is iets bekender, maar gaf ons toch het gevoel dat we helemaal alleen liepen. Zelfs in augustus tijdens het hoogseizoen was het niet druk. Deze hike brengt je naar een waterval die met haar 275m (ongereguleerde) vrije val een van de hoogste in Noorwegen is. Vanaf het plateau Vettismork valt ze omlaag in de rivierkloof Vettisgjelet. De laatste anderhalf uur van de hike wordt het pad smaller en steiler en bestaat de route voornamelijk uit rotsen. De helderblauwe rivier waar je de volledige hike langs loopt vertelt je dat je de goede kant oploopt. Telkens denk je dat je er bijna bent, want regelmatig loop je langs andere grote watervallen. Maar de Vettisfossen waterval is onmisbaar. Het kabaal van de vallende water hoor je al vanaf een afstand. 

Bekijk hier de route via Komoot: Vettisfossen Rundt

Hiken in Noorwegen_Joa en Diede_Ik wil hiken_Hiking tips_02

Hiken in Noorwegen,  #3 Buarbreen

Als laatste de meest uitdagende en in dit rijtje de bekendste hike, Buarbreen. Dichtbij Odda. Het plaatsje Odda is vooral bekend om de Trolltunga. Wij snappen niet waarom deze hike zoveel minder bekend is. De hike is uitdagend en brengt je al klimmend langs touwen en wiebelende bruggetjes naar de voet van de Buarbreen Gletsjer. Terwijl je omhoogklimt hoor je telkens het smeltwater dichtbij naar beneden vallen. 

Bekijk hier deze route via Komoot: Buarbreen Gletsjer

Met liefde terugkijken op een mooie tijd in Noorwegen

In dezelfde week liepen we deze 3 hikes. Met een beetje spierpijn kijken we terug op de overweldigende natuur van Noorwegen. Ja, het weer in Noorwegen is altijd wisselvallig en Noorwegen is zeker niet goedkoop. Maar Noorwegen geeft je wel precies dat waarvoor je naar Noorwegen zou moeten gaan: Verliefd worden op de natuur! 

Wil je ook hiken in Noorwegen of meer zien van dit mooie land? Volg ons op @joa.and.diede voor al onze hike en vanlife verhalen. 

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!