7 redenen waarom jouw volgende tas een lightweight rugzak moet zijn

Ben jij van plan om een nieuwe rugzak aan te schaffen voor je trekking aankomende dagen? Ik geef je 7 redenen waarom je zou moet kiezen voor een lightweight rugzak. 

We leven in een wereld waar het allemaal om meer draait. Zo hebben we enorm veel spullen in huis die we maar eens in de zoveel tijd gebruiken. Tijdens een hike of op de trail verandert je leven compleet. Je maakt ineens dagelijks efficiënt gebruik van alle spullen die je bij je hebt. Maar waarom hebben we dan toch nog veel spullen mee die je niet gebruikt op de trail. Extra koortjes, ritjes, zakjes en zelfs een topcointainer waar je prima zonder mee kan. In deze blog geven we je 7 uiteenlopende redenen waarom jouw volgende tas een lightweight rugzak moet zijn. 

7 redenen om te kiezen voor een lightweight rugzak 

Hoeveel redenen heb je nodig om te gaan voor iets dat buiten je comfortzone ligt? Waarschijnlijk meer dan een paar, daarom geef ik je 7 gouden redenen! 

1.    Minder keuze stress 

Poeh, herken jij het gevoel dat je moet gaan kiezen voor je op pad gaat. Neem ik toch die grotere brander mee om op te koken. Ga ik toch voor een kussentje voor in mijn rugzak. Welk formaat tent gaat er met deze trip mee. Kies jij voor een lightweight rugzak dan heb je dit probleem niet. Een lightweight rugzak is namelijk een stuk kleiner dan veel van de andere trekking rugzakken. Zo is de Herder Gear Zaino zo’n 45 liter. Dit betekent dat jij zal moeten gaan voor een vast pakket aan materialen. Er kan zeker niet te veel mee op de trail. 

2.    Lightweight rugzak zorgt voor minder blessures 

Ook tijdens Hunted liep ik met de Herder Gear Zaino. Dit omdat ik enorm bang was dat oude blessures weer zouden opspelen tijdens onze vlucht. Ook zag ik andere kandidaten die kozen voor grotere en zwaardere backpacks. Tijdens de eerste aflevering heb je kunnen zien wat dit aan energie kan kosten. Hoe langer je zonder veel energie blijft doorlopen hoe sneller je blessures kan oplopen en hoe sneller jij dus ook zal uitvallen. Zorg ervoor dat je tijdens een trail dus lightweight onderweg gaat om de kans op blessures te verminderen. 

lightweight rugzak_Ik Wil Hiken_Herder Gear

3.    Een simpeler en minimalistisch leven op de trail

Ben jij van plan om een meerdaagse tocht te gaan maken met je eigen bepakking? Dan ga je ondervinden wat een simpel leven het is op de trail. Je zal ontdekken dat je helemaal niet zo veel nodig hebt als dat je misschien denkt. Je maakt altijd maar weer gebruik van dezelfde spullen en materialen. Ook draag je waarschijnlijk maar één shirt tijdens het hiken en heb je ‘s avonds steeds hetzelfde aan. Waarom zou je daarom een grotere rugzak halen terwijl je het ook prima kan rooien met een lightweight rugzak. 

4.    Met een lightweight rugzak loop je meer kilometers

Ik heb geleerd dat ik veel verder kan lopen door een lightweight rugzak. Toen ik met mijn zware Osprey liep van 70 liter met een gewicht van +2 kilo merkte ik oprecht hoe zwaar een dag kon zijn. Wanneer je dag vordert merk je dat iedere stap zwaarder is dan de vorige tot je uiteindelijk bijna geen stap meer kan verzetten. Met een lightweight rugzak voelt het alsof je gewoon met een dagrugzak rondloopt. Zo voelt die trail ineens aan als een fijne en comfortabele huttentocht. 

5.    Sterk en extreem licht gewicht 

De materialen die gebruikt worden bij een lightweight rugzak zijn vaak extreem sterk. Het materiaal moet namelijk langer mee kunnen dan twee dagen. Je zou juist denken dat een combinatie van lightweight en sterk bijna niet kan. Maar niets is minder waar. Ik heb de tas getest tijdens Hunted in to the wild en was echt verbaasd over de kwaliteit. Er is geen gaatje ontstaan terwijl je op dag één al halsbrekende toeren moest uithalen. 

6.    Sneller een prachtige D-tour maken 

Misschien herken je dit gevoel wel. Je loopt prachtig door de bergen en de dag is nog niet voorbij. Je bent in de buurt van een prachtig uitzicht punt, maar hiervoor moet je nog een flink stuk stijgen. Wanneer jij gebruik maakt van een zware rugzak dan zal je er toch eerder voor kiezen om door te lopen richting je eindpunt. Met een lightweight rugzak zal je eerder die D-tour wel maken. Je hebt nog energie over en die rugzak voelt als een zak veren op je rug. Let’s do it! 

7.    Minder grote ecologische voetafdruk 

Als laatste is het toch wel de voetafdruk die mij heeft overtuigd van het halen van een lightweight rugzak. Zo maak je gebruik van minder materialen en heb je dus ook minder materialen nodig. Je koopt veel minder. Wat ook nog eens top is: de lightweight backpack van Herder Gear is gemaakt van gerecycled materiaal. Zo loop je in de natuur met iets wat ook nog eens natuurlijk verantwoord is. Een dikke win-win situatie. 

Meer over Lightweight hiking 

Ik deelde al vaker over lightweight hiking, en dit is omdat het steeds meer een hottopic aan het raken is. Van Thru-hikers tot een tocht van een paar dagen. Hoe minder je op je rug hoeft mee te nemen hoe chiller die ervaring gaat worden. Daarom zweer ik bij lichtgewicht materialen en zweer ik bij een tas van Herder Gear. Ook leuk om te vertellen: Herder Gear is een Nederlandse onderneming en het is een product waar ik 100% achter sta! 

Meer over Hunted in to the Wild weten, of over de reizen naar Bulgarije? Klik dan even op link! 

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!