10 items die je zeker niet mee wil nemen tijdens een trektocht 

Wil jij een trektocht gaan lopen, maar weet je niet welke materialen je mee moet nemen? Ik schreef een blog over de items die je in ieder geval niet mee wil nemen op pad. 

In de afgelopen jaren heb ik echt enorm veel mogen leren over het maken van trektochten. Van alleen op pad tot samenlopen met mijn vrouw. Maar ook over mijn uitrusting heb ik enorm veel geleerd en me er verder in proberen te verdiepen. Inmiddels weet ik wil wat ik wel en niet mee wil nemen onderweg. Vooral bij dat laatste heb ik echt op mijn bek moeten gaan. Dus hier volgt een lijst vol met items die je beter niet mee kan nemen tijdens een trektocht. 

1.    Survivalhandboek

Je gaat een trektocht lopen, en je gaat niet survivallen deze twee dingen moet je dus echt los van elkaar zien. Zo nam ook ik tijdens mijn eerst trektochten een dwarsligger van een survival handboek mee. Maar survival items ga je niet nodig hebben tijdens je trektocht. Natuurlijk is het wel fijn om een beetje survival kennis te hebben. Wat moet je doen wanneer het toch mis gaat. Maar bij de meeste trektochten zal je lopen over gebaande paden en heb je dus niks om je zorgen over te maken. 

2.    Grootgasblikje

Hoe lang is de tocht die je gaat maken? Ga je twee dagen op pad of 3 weken? De meeste mensen die een trektocht gaan maken zullen dit niet langer doen dan een week. Een groot gasblikje heeft vaak zo’n 500 gram aan gas in zich. Dit is echt voor een trektocht van een week niet nodig. Gemiddeld gebruik je 135 gram gas per uur. Ga jij met een Jetboil op pad dan heb je jouw water snel gekookt. Het kost je dan +/- 3 minuten. Dat betekent dat je rond de 15 kookbeurten kan doen met een gasblikje van 100 gram. Een ander voordeel, een gasblikje van 100 gram past ook in de Jetboil waardoor je hem nog compacter kan inpakken.

Trektocht items_ Ik Wil Hiken_Rick_01

3.    Hele rol tape 

Tja, je gaat toch de wildernis in en er kan altijd wat stuk gaan. Zo nam ik een hele survivaluitrusting mee tijdens mijn eerste trektocht. Dit terwijl ik misschien alleen ooit naald en draad nodig heb gehad. Ook een grote rol tape zat in mijn tas. Maar wanneer er een scheur in je tentzeil of in je tarp ontstaat zal je daar niet een hele rol tape voor nodig hebben. De meeste tenten zijn namelijk voorzien van ripstop materiaal. Het woord zegt het al: ‘het stopt de scheur’. Zo zullen het bij de nieuwere lichtgewicht tenten vaak maar kleinere scheurtjes zijn. 

Een gouden hikers tip: neem een stukje van tape en rol hem om een pen, of misschien om je wandelstokken. Zo heb je toch tape mee, maar hoef je niet de hele rol mee te zeulen. 

4.    Een bibliotheek

Toen ik mijn eerste trektocht maakte koos ik voor een bibliotheek aan boeken. En dat heeft mij toch wel wat blessures gekost. Zo loop ik tot de dag van vandaag met schouder problemen door een te zware rugzak. Inmiddels kies ik tijdens kleine trektochten voor een boekloze tocht. Maar mocht jij toch een boek mee willen nemen overweeg dan een e-reader. Ikzelf heb een Kobo e-reader die waterdicht is, en dat kan ik tijdens een trektocht zeker aanraden.  

Trektocht items_ Ik Wil Hiken_Rick_04

5.    Te veel verpakkingen

Je gaat de natuur in en een veel gemaakte fout is toch dat er per ongeluk wat achter blijft in de natuur. Om dit te voorkomen wil je zo veel mogelijk verpakkingsmaterialen thuishouden. Pak jij thuis je tas in zorg dan dat je alles zo goed mogelijk prept. Neem je noedels meedoe dit dan in één grote afsluitbare zak. Zo kan je niet losse snippertjes achterlaten in de natuur. Ook wanneer jij inkopen doet bij een supermarkt kan dat op die manier. Deze afsluitbare zakjes zijn daarvoor ideaal, en je kan ze gewoon in de supermarkt krijgen. 

6.    Afgezaagde tandenborstel 

Deze komt hoe dan ook voorbij wanneer je mensen gaat vragen die hun basisgewicht om laag willen krijgen tijdens een trektocht. Maar een afgezaagde tandenborstel gaat je niet helpen. Sterker nog, je wil de volledige steel van de tandenborstel gebruiken om je achterste kiezen te poetsen. Er zit in de producten die je eet veel zout. Vooral de instant maaltijden die vaak worden gegeten tijdens een trektocht zijn enorm zout. Goed je tandenpoetsen is dus een must. 

Ikzelf kies wel voor een kleine tube tandpasta tijdens een trektocht. En natuurlijk een houten tandenborstel. Want je gaat toch de natuur in, en dat doe je liever met zo veel mogelijk natuurlijke materialen. 

7.    Powerbank met zonnepaneel

Ik ben ooit zelf met een powerbank met zonnepaneel op pad geweest. Inmiddels weet ik wel beter en zou ik het iedereen afraden. Zo is een powerbank met zonnepaneel een stuk zwaarder. Er zit namelijk elektronica in die de stroom dat binnenkomt door zonne-energie om moet zetten naar bruikbare energie voor jouw telefoon. Dit maakt het allemaal een stuk zwaarder. De meeste trails lopen ook niet compleet door de wildernis. Zo ben je vaak binnen een dag of misschien twee dagen wel weer in een dorp. Daar kan je jouw powerbank gewoon weer opladen. 

Ik kies voor een Anker Powerbank van 20.000mAh, hier kan je ongeveer 5 keer een smartphone van tegenwoordig mee opladen. Voor mij is dit voldoende en zelf misschien te veel je kan dus ook voor een kleinere powerbank kiezen. 

Trektocht items_ Ik Wil Hiken_Rick_05

8.     Backpack van 70 liter 

Ik heb geleerd van al die jaren trektochten: ‘hoe groter je rugzak, hoe meer je meeneemt’. Want een niet gevulde backpack loopt helemaal niet prettig. En nu is de 70 liter backpack precies één van die items die in afraadt om aan te schaffen voor een trektocht. Ga je beginnen met een trektocht en moet je zelf de materialen nog aanschaffen dan zou ik kiezen voor een 50 liter rugzak. Nu moet je namelijk ook gelijk gaan investeren in lichtgewicht materialen. Is een tent te groot, dan gaat het nu eenmaal niet. 

Ikzelf draag met veel plezier een Herder Gear rugzak. Deze zijn tot wel 4 keer lichter dan rugzakken van de Bever. Daarnaast is het een 50 liter rugzak waar ik eigenlijk alles in mee kan nemen tijdens mijn tocht. 

9.    Groot waterfilter

In de jaren is er op gebied van waterfilteren veel veranderd. Zo had ik eerder een MSR Guardian. Dit is een groot waterfilter, maar als ik nu terugkijk naar hoe vaak ik hem heb moeten gebruiken, maar ook hoe groot en zwaar hij is. Dan voel ik me toch een beetje dom. Zo zijn er inmiddels een paar veel makkelijkere tools om je water mee te zuiveren. Je hebt natuurlijk de kleine Aquatabs die superhandig en compact zijn. Maar je hebt ook de lifestraw die ik zeer aanraad als je compact op pad wil maar toch water wil kunnen zuiveren.

Trektocht items_ Ik Wil Hiken_Rick_3

10. Alles wat met werk te maken heeft

De laatste items die je thuis moet laten tijdens een trektocht zijn spullen die maar iets met werk te maken hebben. Je wil helemaal ontkoppeld zijn wanneer je op pad gaat in de natuur. Dus laat je laptop thuis en gooi je werkmail van je telefoon. Stel een automatische mail in op je werkmail: ‘ik ben nu op vakantie, tot snel’. Maak je trektocht in rust en los van verplichtingen. 

10 items die je zeker wel mee moet nemen

Aankomende week komt er nog een blog aan. Ik schrijf een uitgebreide blog over items die je zeker wel mee wil nemen tijdens een trektocht. Want waar ik veel de fout in ben gegaan heb ik daar ook van mogen leren. Inmiddels weet ik precies welke items je wel mee zou moeten nemen en welke items je beter niet mee zou kunnen nemen. Wil je weten welke items ik meenam tijdens Hunted in to the Wild? Bekijk dan deze blog van Inside the Hunt.

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!