Dit zijn de 10 echte hoogste Pieken van de Balkan 

Ben jij benieuwd wat de hoogste bergen van de Balkan zijn? Ze zijn allemaal te beklimmen en hiervoor reis je af naar Bulgarije en Griekenland. 

Je ziet tegenwoordig vaak de trekking genaamd: ‘’Peaks of the Balkan’’ voorbijkomen. Maar wist je dat de werkelijk hoogste pieken helemaal niet op deze trail in Albanië, Kosovo en Montenegro te vinden zijn!? Voor de hoogste bergen van de Balkan moet je namelijk in Bulgarije en Griekenland zijn. Wij zetten de 10 hoogste bergen van de Balkan voor je op een rij onderverdeeld in de 3 natuurgebieden waar jij ze kan vinden. 

Wil je deze toppen beklimmen in één vakantie? In september 2023 gaan we al deze toppen beklimmen tijdens een nieuwe trekking via Ik Wil Hiken. Stay Tuned dus voor meer informatie! 

De top 10 hoogste bergen van de Balkan 

 1. Musala, Rila, Bulgarije (2925m) 
 2. Mitikas, Olympus, Griekenland (2918m)
 3. Vihren, Pirin, Bulgarije (2914m)
 4. Stefani, Olympus, Griekenland (2911m)
 5. Kutelo, Pirin, Bulgarije (2908m)
 6. Skolio, Olympus, Griekenland (2904m)
 7. Malka Musala, Rila, Bulgarije (2902m)
 8. Banski Suhodol, Pirin, Bulgarije (2883m)
 9. Skala, Olympus, Griekenland (2866m)
 10. Irechek, Rila, Bulgarije (2852m)

Hoogste bergen: Rila gebergte

 1. Musala (2925m)
 2. Malka Musala (2902m)
 3. Irechek (2852m)

In het Rila gebergte vind je nog veel echte wildernis. Zo is het de thuisbasis voor een grote diversiteit aan wilde dieren, waaronder de hoogste populatie bruine beren in Bulgarije. Tijdens de Wildernis trekking in Bulgarije lopen we door de wildernis naar de hoogste toppen van het Rila gebergte. Dit is de hoogste top van de Balkan: Musala, de Malka Musala en de Irechek ook in het Rila gebergte. 

De toppen van het Rila gebergte zijn niet de moeilijkste toppen om te beklimmen. Tijdens de wildernis trekking liepen we via een moeilijkere route naar de top. Maar je kan ook beginnen vanuit Borovets. Hier vind je een kabelbaantje die tot aan 2300 meter gaat. Vanaf hier is het een gewoon wandelpad richting de hoogste top van de Balkan. 

Musala peak ligt in een Cirque, dit betekent dat er meer toppen aan verbonden zijn. Dit zijn onder andere de Malka en de Irecheck. Deze kan je door de kam te volgen in dezelfde tocht aantikken. Maar hier zijn geen wandelpaden en het is dus een stuk moeilijker om te bewandelen dan richting de top van de Musala. Tijdens de wildernis trekking zullen we deze twee toppen natuurlijk ook bedwingen.  

Hoogste bergen: Pirin gebergte 

 1. Vihren (2914m)
 2. Kutelo (2908m)
 3. Banski Shuhodol (2883m)

Ten zuiden van het Rila gebergte vind je het Pirin gebergte. Dit is een onbekender gebergte en ook een stuk kleiner dan het gehele rila gebergte. Maar toch lijkt het wel op alpine gebied. Het is al in 1983 opgenomen tot de UNESCO-werelderfgoedlijst. In het Pirin gebergte vind je in totaal veertig toppen boven de 2500 meter. 

Ga je voor een wandeling in het Pirin gebergte dan kan je gaan voor de drie hoogste pieken in één wandeling. Dit is wel een flinke dagtocht en hou er rekening mee dat je hierna tot rust moet komen. 

Dit kan heel goed in het dorpje Bansko, hier vind je prachtige spa’s en het is echt een rustoord. Vooral in de winters wordt dit gebied enorm goed bezocht. Deze tocht wordt opgenomen in de reis die in september 2023 op het programma komt. 

Hoogste bergen Balkan: Griekenland 

 1. Mitikas (2918m)
 2. Stefani (2911m)
 3. Skolio (2904m)
 4. Skala (2866m)

Je zal bij Griekenland niet meteen denken aan hooggebergte. Toch loopt de Balkan nog een stuk door Griekenland en hier kan jij ook zeker goed berg beklimmen. De allerhoogste berg van Griekenland vindt in je in het Olympus nationale park. Deze heet dan ook de Olympus en is 2917 meter hoog. Daarmee ook gelijk de één na hoogste berg van de hoogste bergen van de Balkan. 

In totaal vind je dus 4 van de hoogste tien pieken in Griekenland. Daarbij zijn dit in vergelijking met de toppen die je kan bewandelen in Bulgarije toch even wat technischer. Bij enkele van de toppen zal je met gebruik van touwen omhoog moeten klauteren. Wanneer we dit doen, doen we dat natuurlijk onder begeleiding van een berggids. 

Nadat we alle hoogste pieken gehad hebben zullen we het zweet van ons afspoelen aan de zee. Tijdens deze reis kan je genieten van de Griekse en Bulgaarse cultuur en zullen we een aantal culturele uitstapjes maken naast natuurlijk het aantikken van alle hoogste toppen van de Balkan. Een echte bucketlist, checklist! 

hoogste bergen balkan_Ik Wil Hiken_010

Beklim alle 10 de hoogste toppen in één reis 

Vanaf 2023 zal Ik Wil Hiken deze nieuwe reis online zetten. Hierbij beklimmen de de hoogste bergen van de Balkan. In een reis van 8 dagen zullen we langs het Rila gebergte trekken, de 3 hoogste pieken van het Pirin gebergte beklimmen en in Griekenland de laatste 4 bestijgen. Onderweg slapen we in berghutten of in hotels en proef je echt de cultuur van deze twee Balkan landen. Ook brengen we natuurlijk nog een bezoekje aan de Egeïsche zee om ultiem te ontspannen. 

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!