Thomas liep samen met zijn vader de Peter Habeler Runde

De tocht die Thomas heeft gemaakt is niet zomaar een tocht. Hij heeft namelijk met zijn vader de Peter Habeler Runde gelopen. En zijn vader is 63 jaar oud. Hij vertelt over de ontberingen tijdens de tocht maar ook de mooie momenten en de verbinding tussen hem en zijn vader. Via Summitstories deelt hij samen met Sylvia mooie foto’s van hun tochten. 

Wie is Thomas? ‘Thomas is 30 en komt uit Etten-leur. Samen met mijn vrouw Sylvia en met onze Australische Herder gaan wij vaak wandelen in de bergen of in de Ardennen. Ik heb de liefde voor de bergen meegekregen van mijn ouders. Zo wandelden wij veel tijdens vakanties en dan het liefst in de bergen. Omdat ik momenteel een 9/5 baan heb als projectmanager proberen we ook mooie projecten te starten die wat van doen hebben met de natuur. Zo zijn wij Adventure in a Box gestart, maar ook hiken met honden en maken we af en toe video’s en filmpjes voor outdoor ondernemers via Outspire. Op allerlei manieren zijn wij dus creatief bezig. 

‘Ik heb nog nooit een lange solo tocht gelopen, misschien dat ik dit in de toekomst nog wil doen’

Ik volg je al langer en zag dat je meerdere trektochten hebt gemaakt? ‘Klopt, ik heb in de afgelopen jaren meerdere tochten gemaakt. Zo heb ik de Stubaier Höhenweg gelopen, 3 dagen in de sneeuw in Zweden, een meerdaagse tocht met de kano en wij hebben de Kilimanjaro beklommen. Maar ik heb dit wel allemaal samengelopen. Ik heb nog nooit echt lange tochten solo gelopen. Misschien dat ik dit in de toekomst nog wel zou willen doen.’

Hier lees je meer over deze tochten.

De Peter Habeler Runde is niet zo bekend hé? ‘Dit is inderdaad niet zo’n bekende route. Op het internet kan je er wel wat over vinden als je erop zoekt, maar hij heeft geen eigen website zoals de Stubaier Höhenweg. De route is vernoemd naar Peter Habeler toen hij 70 jaar werd, dit is een bekende bergbeklimmer. 

‘Deze rondtocht ligt in de buurt van de Brennerpass en je loopt tijdens de route rondom het Olperer massief. De route neemt zo’n 6/7 dagen in beslag.’

‘Ik hou ervan om in een gebied te zijn waar je geen bankjes of dagjesmensen tegenkomt’

Je liep deze tocht met je vader, dat is wel wat bijzonders ‘Ja, wij liepen vroeger ook al veel samen. Zo heb ik met mijn vader vroeger vooral veel topbeklimmingen gedaan. We liepen dan bijvoorbeeld naar een berghut en de dag erop gingen we een top beklimmen. We hebben het dan meer over alpinisme dan echt hiken. Vaak deden we dit dus met hut overnachtingen. Maar omdat ik de laatste jaren steeds vaker met Sylvia mooie tochten liep vond ik het tijd om eens een meerdaagse tocht met hem te gaan lopen.’

‘Toen ik hem vroeg was hij eigenlijk gelijk enthousiast. Ik ben vaak opzoek naar een route met hutten boven de 2000 meter hoogte. Ik hou ervan om in een gebied te zijn waar je geen bankjes of dagjesmensen tegenkomt maar echt een beetje een onherbergzaam gebied. Mijn vader had dus nooit zo’n ervaring gehad. Of tenminste niet voor meerdere dagen achter elkaar.’

Peter Habeler runde_Summitstories_Outspire_Ik Wil Hiken_03

‘Mijn vader is 63 en loop met enig regelmaat, maar lopen in de bergen is toch anders’

Vond je vader het niet zwaar op zijn leeftijd? ‘Zwaar was het zeker. Vooral de eerste dagen waren zwaar. Mijn vader is 63 jaar oud en loopt met enig regelmaat, maar lopen in de bergen is toch wat anders. Op dag twee was hij bijvoorbeeld redelijk vermoeid. Hij vond het lastig om zijn eigen tempo te vinden, een tempo dat hij kon volhouden een dag lang. Ikzelf was al drie weken lang in de bergen geweest die zomer. Dat maakte dat het voor mij een stuk minder pittig was. Waar ik dacht we gaan gewoon lekker zes dagen lopen en genieten kwam dat er in de eerste dagen helemaal niet van.’

Bleef dat de hele tocht? ‘Gelukkig niet. Op dag drie was er een prachtig moment waarop we een pas moesten oversteken. Aan de andere kant van deze pas was het zonnig en mooi en dit was ook echt de ommekeer van deze tocht. We hadden met elkaar een tempo gevonden dat we vol konden houden. Zo konden we de dagen hierna echt genieten. Mijn vader is aardrijkskunde docent. In de eerste dagen was er helemaal geen tijd of ruimte om wat te vertellen over gesteentes of gletsjers en het ontstaan ervan. Later in die tocht kon hij zelf ook echt het plezier vinden om er over te vertellen en er met volle teugen van te genieten. Tussen de eerste dag en dag vijf zaten een wereld van verschil.’ 

‘Ik was na deze tocht ontzettend trots op mijn vader dat hij het toch maar had gedaan’

Vanaf toen dus flierefluitend de bergen door? ‘Niet echt… Aan het einde van de vijfde dag begon het te sneeuwen. We zaten in een hut op 2700 meter hoogte. De sneeuw bleef ten opzichte van eerder die tocht nu wel liggen. Dus in de ochtend moesten we zo’n 3 kilometer door de sneeuw heen lopen. Je zou denken, dat heb ik ook weleens gedaan. Maar op deze hoogte over het puin lopen van A naar B was toch echt wel andere koek en best tricky. Gelukkig waren we al 5 dagen onderweg en hadden we in die vijf dagen veel ervaring opgedaan en veel geleerd. Hierdoor konden we dit goed aan met z’n tweeën.’ 

‘Ik was na deze tocht ook ontzettend trots op mijn vader dat hij het toch maar gedaan heeft. Ook vond ik het enorm fijn om het samen te doen. Het versterkt toch nog maar eens de band.’

Heb jij een tip voor beginners die starten met hiken? ‘Mijn eigen mantra is altijd: zet plezier voorop. Als dit betekent dat je langzamer bent is dat prima. Wanneer je het in dag etappes wil doen is dat ook prima. Als je maar plezier hebt. 

Meer lezen? 

Thomas en Sylvia zijn echte ondernemers. Ze hebben verschillende kanalen waarmee ze outdoor enthousiaste mensen willen bereiken. Bekijk hun pagina’s in de reacties op instagram. Wil je nog meer verhalen over lange afstandstochten lezen? Lees dan bijvoorbeeld het verhaal van Diana over haar West Highlandway.

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!