Wandelen met inlegzolen | De voor- en nadelen van inlegzooltjes

Waarom zou je wel inlegzolen in jouw wandelschoenen dragen. Maar ook waarom zou jij niet kiezen voor inlegzooltjes. 

Misschien ken je het. Je hebt eigenlijk al heel veel geld uitgegeven aan dure wandelschoenen. Maar wordt bij de speciaalzaak toch geadviseerd om inlegzooltjes aan te schaffen. Je mag altijd zelf kiezen, maar waarom wordt eigenlijk altijd gezegd dat je hiervoor moet kiezen? 

Wat zijn de voordelen van inlegzooltjes?

Een goede afwikkeling:

Een goede ondersteuning van de voet is belangrijk. Inlegzolen kunnen hierbij helpen. De meeste mensen wikkelen hun voet op een verkeerde manier af. Dit betekent dat zo op een verkeerde manier lopen. Een goede afwikkeling zorgt voor een goede lichaamshouding. 

De juiste lichaamshouding

Door jouw recht op jouw voeten te staan zorg je dat jijzelf rechtop blijft staan. Je rug, knieën, gewrichten en zelfs je nek kan er profijt van hebben dat jij kiest voor goede inlegzooltjes. 

Zooltjes reduceren de kans op blessures

Wanneer jouw lichaam recht staat en je voeten staan in een positieve houding. Zal de kans op blessures verminderen. Vooral bij blessures in de knieën en gewrichten is er een kans dat ze vele malen minder worden. 

Wat zijn de nadelen van inlegzooltjes?

Krapper in de schoen

Bepaalde inlegzooltjes kunnen ervoor zorgen dat je voeten krapper in je schoenen zitten. Hierdoor kunnen je voeten gaan schuren in je schoen. Dit zorgt ervoor dat je minder comfortabel wandelt. 

Minder getrainde voeten

Het dragen van zooltjes kan ervoor zorgen dat je voeten minder getraind worden. Het nadeel hiervan is dat je minder gezonde voeten kan krijgen. Daarom wordt aangeraden om alleen zooltjes te halen wanneer jouw voeten het nodig hebben. Maar ook wanneer jouw voeten wat minder sterk worden kan je simpele oefeningen hiervoor uitvoeren. 

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van inlegzooltjes?

Je kan zo veel verschillende zooltjes kopen. Wanneer jij zooltjes voor in jouw schoenen aanschaft moet je op een aantal punten goed letten. 

  • Zorg dat jouw hak mooi in het zooltje past. Hij mag niet te veel gaan schuiven. 
  • Demping in jouw zooltjes is belangrijk. Dus kijk of er een dempende laag onder je hak en voorvoeten zit. 
  • Weet zeker of je doorgezakte voorvoeten hebt. Deze zooltjes hebben een kleine verhoging onder de zool. 

Zooltjes hoef je niet gelijk de hele dag te dragen. Zorg ervoor dat jouw voeten rustig gewend raken aan de vorm van een zooltje. Zo voorkom je ongemakken als stekende pijn onder je voeten. 

Meer leren over voetverzorging en hiken? 

Ik schrijf regelmatig over het verzorgen van je voeten en wat je kan doen om ervoor te zorgen dat jouw voeten een leven lang meegaan. Ook heb ik een training ontwikkeld die jouw online kan helpen voor het maken van een meerdaagse tocht. De Complete online Hike- & Natuurtraining. 

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!