Een leuke training voor jouw trektocht, hier de tips

Het kan soms flink vermoeiend zijn trainen voor een meerdaagse tocht. Juist omdat het nog zo ver weg ligt. Maar ik geef je tips voor een leuke training voor jouw trektocht. 

In de jaren dat ik wandel is bij mij vaker de vraag gekomen, waar begin ik nu? Begin ik bij het inpakken van mijn tas of het plannen van mijn route? Na veel lange tochten ben ik erachter. Iedere route begint bij training. Dat klinkt heel saai en misschien als een ver van je bed show. Maar ik geef je de tips voor een leuke training.

Waarom is trainen voor een trektocht zo belangrijk?

Een trektocht kan best zwaar zijn. Afhankelijk van je route zal je misschien wel omhoog moeten lopen. Wanneer je dit zonder rugzak doet kan het soms al een hele uitdaging zijn. Zodra je ook nog een rugzak om doet zal je het alleen maar zwaarder krijgen. Juist daarom is het belangrijk om goed getraind op pad te gaan. Dit betekent: het opbouwen van jouw loopconditie, het inlopen van jouw wandelschoenen en het starten met krachttrainingen. Om dit leuker te maken heb ik wat handige tips op een rijtje gezet voor een leuke training richting jouw trektocht . 

#1 Kies een mooi wandelgebied uit

Wanneer jij alleen maar van je huis naar de supermarkt loopt maak je het zeker niet spannend voor jezelf. Ga daarom opzoek naar een mooi wandelgebied. Zo werk je op een fijne manier toe naar een trektocht. Denk niet meteen te ver. Dus ga opzoek naar een natuurgebied dichtbij, of maak er een dagje uit van. Een volgende stap kan zijn om naar grotere natuurgebieden te gaan in de buurt, zoals de Ardennen of het zwarte woud. 

#2 Beloon jezelf na afloop

Als ik 2 of 3 keer heb getraind in de week en mijn stappen heb gehaald zal ik altijd een beloning halen. Dit kan zijn een lekker taartje of misschien werkt voor jou wel restaurant of bioscoopbezoek. Wat je maar wil. Op deze manier zorg je ervoor dat de training afgesloten wordt met een haalbaar doel. Een meerdaagse tocht over 8 weken kan wel heel ver weg zijn. Dus zo heb je iets dat al bijna binnen handbereik ligt. 

#3 Ga opzoek naar een wandelmaatje 

Misschien ken jij wel iemand die ook graag wandelt. Vraag diegene eens of hij/zij zin heeft in een stevige wandeling. Wandelen met iemand kan zo veel leuker zijn. Je hoeft natuurlijk niet dagelijks met iemand te lopen. Zorg hierin voor afwisseling. Mocht je niemand kennen dan is een handige tip op podcasts te luisteren. Het luisteren van een podcasts geeft mij soms het gevoel dat ik erbij ben en ernaast loop. 

Hoe hou jij het trainen voor een trektocht leuk? 

Door dus opzoek te gaan naar een mooi gebied. Denk bijvoorbeeld aan de Veluwe. Dit gebied ligt centraal in Nederland en biedt genoeg diverse wandelroutes. Koop een lekker gebakje na afloop van de week. De zaterdag is voor mij altijd de dag voor koffie en een taartje, een heerlijke traditie. Ga opzoek naar een wandelbuddy. Vertel elkaar ook waarom je start met training. Zo ga je samen met dezelfde doelen en intenties onderweg. Wil jij een uitgebreide training voor jouw aankomende trektochten? Bij de Ik Wil Hiken Academy vind je een uitgebreide training en tips om het trainen voor een trektocht leuk te houden.

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!