Train voor je wandeltocht in heldere 5 stappen 

Het lekkere weer is aangebroken, de bloemen staan in de velden en wij gaan weer de paden op en de lanen in. Het is dus tijd om te trainen voor jou wandeltocht dit jaar. Maar waar moet je nu beginnen en waar moet je aan denken bij het trainen voor een ‘’meerdaagse’’ wandeltocht? Ik geef je 5 stappen om op een simpele manier te gaan trainen. 

Stap 1: Jouw wandeldoel voor 2024

Nu de lente vollop is begonnen, is het tijd om je wandeldoelen helder te hebben. Wil jij dit jaar voor het eerst een meerdaagse tocht gaan lopen? Of misschien ga je wel een huttentocht maken. Je wandeldoel is belangrijk, want op basis hiervan kan jij je trainingsschema gaan opbouwen. Het maakt nogal een verschil of je gaat trainen voor de vierdaagse in Nederland of een bergwandeltocht in Noorwegen. 

Stap 2: Rustig aan opbouwen 

Trainen voor een wandeldoel doe je geleidelijk aan. Dit betekent dat je begint met korte wandelingen. Stel jezelf bijvoorbeeld als doel om iedere dag 5000 stappen te zetten. Voelt dit goed? Daag jezelf dan uit door bijvoorbeeld gewicht mee te nemen in je rugzak. Dit kan je stap voor stap uitbreiden totdat je misschien wel 10.000 stappen per dag loopt met 5 kilo in je rugzak. 

Stap 3: Inlopen van je wandelschoenen 

Eén stap die altijd wordt vergeten of onderschat wordt is het inlopen van je wandelschoenen. Heb jij een wandeldoel gesteld? Koop dan gelijk je wandelschoenen. Zo heb je een aantal maanden de tijd om ze goed in te lopen. Ikzelf heb weleens flinke blaren gehad tijdens mijn wandeltocht omdat ik mijn schoenen niet goed had ingelopen. Dit kan je voorkomen door in een paar maanden tijd één te worden met je wandelschoenen. 

Heb je advies nodig bij het aanschaffen van je wandelschoenen? Ga dan eens naar de discover pagina van Grisport. Zij vertellen hier meer over onderhoud, trainen en meer. 

Stap 4: Versterken van je spieren en uithoudingsvermogen 

‘Bij wandelen gebruik je toch alleen je benen?’ Dit is een veel gemaakte denkfout, want je armen helpen enorm bij het in evenwicht blijven. Ook zorgen ze voor een goed looppas. Denk maar eens aan marcherende soldaten, dit is natuurlijk wat overdreven. Maar het geeft wel een beeld van hoe je armen helpen bij het wandelen. 

Draag je een rugzak tijdens het wandelen? Dan gebruik je ook je buik- en rugspieren, en je schouders. Het versterken van je spieren en uithoudingsvermogen is dus essentieel voor een goede training. Je kan bijvoorbeeld full-body workouts doen, of veel traplopen met een rugzak op je rug. 

Stap 5: Luister naar je lichaam 

Tijdens het trainen voor een tocht leer jij je lichaam beter en beter kennen. Je weet wanneer pijntjes opspelen of wat je zwakke plek is. Heb je een zwakke plek? Probeer daaraan te werken, soms betekent het dat je bepaalde oefeningen vaker moet doen of juist minder hard moet trainen. Luister naar je lichaam, en ga niet over je grenzen heen. Het zou jammer zijn dat je het wandeldoel niet haalt omdat je te hard hebt getraind.  

Wandelschoen: Grisport Eiger Mid 

De lente is ook het startsein om je wandelschoenen in te gaan lopen. Vooral wanneer je kiest voor een leren wandelschoen raad ik aan hem in te gaan lopen. Ikzelf kies deze zomer voor een robuuste en mooie wandelschoen van Grisport. De Eiger Mid is een nieuwe premium schoen. Hij is gemaakt van hydro leer en heeft een waterdicht membraam. Hij is waterdicht maar door het ontwerp ook ademend. Wat heerlijk is voor tijdens Expeditie Bulgarije. Waar de warmte kan toenemen maar we ook het water zullen oversteken. 

In de toplaag zit een antislip structuur. Hierdoor ga je niet schuiven in je schoenen en is de kans op blaren minder groot. Deze schoen is een fijne combinatie van een bergschoen en een wandelschoen. Hij is verkrijgbaar in groen, blauw en zwart. Bekijk hier de Grisport Eiger Mid of andere wandelschoenen van Grisport 

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!