De mooiste dagtocht van Kroatië

Je mag het met me eens zijn of niet maar de Plitvice meren waren voor mij het hoogtepunt van Kroatië. Je kan hier een prachtige wandeling maken langs watervallen en over vlonders. Wij liepen een tocht van zo’n 5 uur. 

Link naar onze route

De Plitvice meren liggen op ongeveer drie uur rijden vanaf Zagreb en om en nabij twee uur vanaf de zee. Dit is een uitstapje dat je zeker moet maken wanneer jij op vakantie of op doortocht bent door Kroatië. Het bestaat uit verschillende meren die zich met plateaus aan elkaar verbinden. Door de hoogteverschillen heb je overal prachtige watervallen. Ook is er één grote waterval die echt zorgt voor het hoogtepunt van deze tocht. Wij waren bij de Plitvice meren begin november waardoor we in alle rust het gebied konden verkennen. 

De mooiste dagtocht van Kroatië: de Plitvice meren

Bij aankomst kan je op verschillende parkeerplaatsen parkeren. Wij stonden zelf bij P1 en vanaf hier liepen wij richting de ingang. We betaalden 10 euro per persoon, volgens mij is het in het hoogseizoen iets duurder. Hierna kon je kiezen om met een bus naar een startpunt te lopen of zelf een route rondom alle meren te lopen. Wij kozen natuurlijk voor het laatste en liepen route: K. Langs de meren vind je verschillende bordjes met letters erop. Deze staan voor de routes die je kan kiezen. K was de langste en was ongeveer 17 kilometer lang.

Maar je kan ook kiezen voor kortere routes of met de boot kleine stukken af te leggen. En vervolgens vooral de hoogtepunten van het nationale park te bekijken. Wij wilden gaan voor een lekker lange wandeling rondom alle meren. 

Oeehh, aaahhh, ooeehhh…

Om iedere hoek pak je weer je telefoon erbij, want het is er adembenemend mooi. Je loopt eerst een stuk langs het eerste meer voordat je uitkomt bij de eerste watervallen. Dan beginnen de vlonders die je bijna door het hele nationale park vindt. Het is prachtig om hier overheen te lopen terwijl het kolkende water onder je door loopt. Wij liepen eerst door naar de grote waterval, waar je onderweg ook nog een grot in kon en een flinke klim kon maken voor mooi uitzicht van bovenaf. Na een heerlijk bakje koffie bij de waterval liepen we weer terug om verder rondom het grote meer te lopen. 

Plitvice meren moet je zeker bezoeken. 

Wanneer je de hele wandeling loopt zal je versteld staan van alle mooie hoekjes en watervallen. Wij wisten niet wat ons te wachten stond, maar hadden dit zeker niet willen missen. Ik zal het dan ook met stipt noemen als één van de mooiste dagtochten die ik in mijn leven heb gemaakt. Dit komt misschien ook omdat het vrij rustig was waardoor we niet in een stoet achter iedereen aan liepen. 

Tips voor deze dagtocht 

Je kan deze dagtocht dus op verschillende manieren lopen. Je kan zelf je route kiezen en kan ervoor kiezen om een bootje te pakken naar de overkant of zelf te lopen. Zelf lopen kost wat meer tijd, maar hier mee vermijd je zeker weten de menigte. 

De kosten zijn 10 euro per persoon en het parkeren is voor auto’s 4 euro en voor campers 10 euro. Je mag hier niet overnachten met de camper trouwens. In de buurt zijn er veel campings en hostels langs de weg. Je kan zelfs tickets halen voor meerdere dagen in het park. Wil je kosten besparen dan kan je een lange wandeling maken en via een andere kant ‘’illegaal’’ het park binnen komen. Dit raad ik natuurlijk af, maar is wel mogelijk. 

Hier nog een keer de link naar een GPX-bestand van deze route. Ik schreef trouwens ook een blog over het gebruiken van GPX-bestanden. Lees deze blog hier.   

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!