Bergen in Bulgarije, de 5 mooiste berggebieden van de Balkan

Veel bergliefhebbers denken dat ze naar de andere kant van de wereld moeten om weer eens wat nieuws te ontdekken. Maar met de Balkan om de hoek zijn er ontzettend veel berggebieden die nog onontdekt zijn. Zelf ben ik verliefd geraakt op de schoonheid, rust en cultuur van Bulgarije. Het is dus tijd om de mooiste 5 berggebieden van dit land uit te lichten. 

Bulgarije is in totaal 110 km2 groot. Dit is bijna 3x zo groot als Nederland. Relatief klein dus wanneer je het vergelijkt met landen als Frankrijk en Duitsland. Maar je kan gemakkelijk 6 weken vakantie in Bulgarije besteden. Want met een enorme variëteit aan natuurgebieden is dit bij uitstek een vakantieland voor avontuur. 

Bergen in Bulgarije: Rila 

Het Rila gebergte is een groot gebergte op zo’n 1,5 uur rijden vanaf Sofia. Doordat het Rila gebergte de hoogste top van de Balkan kent: ‘’Musala peak’’ (2925m), is het een populair gebergte bij toeristen. De bergen in Bulgarije zijn door het jaar heen begaanbaar. Vooral in de zomer is het populair door een aantal bergliften die je al zo’n 1000 meter hoger brengen. 

Met de seven lakes hebben ze naast de hoogste top nog een grote toeristische attractie. Wil je juist het toerisme ontwijken en meer de wildernis intrekken? Dan kan je met 10 personen tijdens Expeditie Bulgarije op pad. We gaan de wildernis opzoeken als nooit tevoren. Daarnaast gaan we buiten de gebaande paden waardoor er minder toerisme zal zijn dan rondom de seven lakes bijvoorbeeld. 

Bergen in Bulgarije: Pirin 

In 2022 organiseerde ik voor het eerst Expeditie Bulgarije. Toen besloot ik om tussen twee tochten in een roadtrip te maken door Bulgarije. Zo kwam ik onder andere in het Pirin gebergte om hier de hoogste top (Vihren 2914m) te beklimmen. Ik stond versteld van de prachtige plaatjes en de diepe kliffen waar je gewoon met enkel een staalkabel langs kon lopen. Na een beklimming naar de hoogste piek kon je ook nog kutelo en Baski Suhodol beklimmen. Dit zijn 1 van de 10 hoogste bergen van de Balkan. Lees hier over alle hoogste bergen  

Bergen in Bulgarije: Belogradchik 

Tijdens mijn roadtrip trok ik naar het noorden van Bulgarije, niet ver van de Donau die Bulgarije en Roemenie van elkaar scheiden. Uit het niets ontstaat er ineens een bijzondere rotsformatie. Dit zijn de Belogradchik bergen in Bulgarije. Ook wil de ‘Red Rocks’ genoemd. Deze rotsen hebben in de jaren allerlei namen gekregen, zoals: Adam en Eva, De paddenstoel, de beer, de Madonna en nog veel meer. 

Deze rotsen zijn ontstaan door miljoenen jaren aan irosie zijn tot wel 230 miljoen jaar oud. Ze horen tot de Balkan mountains en werden vele jaren geleden al bewoond door hun ligging. Je kan hier geweldig wandelen en verschillende tochten maken. Zo zag ik slangen, herten en andere dieren tijdens een solo wandeltocht in deze bergen in Bulgarije. 

bergen in Bulgarije_Ik Wil hiken_01

Bergen in Bulgarije: Rhodope 

10 dagen lang hebben Laura en ik door de wildernis van Bulgarije gelopen. En niet zomaar, want er zat een volledige opsporingseenheid achter ons aan. Wij deden namelijk mee aan Hunted into the Wild. De Rhodope was het berggebied waar wij werden gedropt en na 10 dagen op een bepaalde locatie moesten zijn voor de eindextractie met de helikopter. Hoe dat afliep? Dat kijk je hier: NPO Hunted into the Wild. 

In de bestseller: ‘mijn leven in de wildernis’. Beschrijft Mirjam Lancewood ook het Rhodopi gebergte. Meerdere maanden trok ze samen met Peter de wildernis van Bulgarije in. Het Rhodopi gebergte bestaat uit glooiende bergen en kleine pittoreske dorpjes. Waar nog enkele bewoners overleven met minimale middelen zoals huifkar en paard. Je waant je echt in een andere wereld in deze bergen in Bulgarije. 

Bergen in Bulgarije: Devetshka 

De laatste is een a-typisch natuurverschijnsel. Het is dan ook niet echt een berggebied, maar zeker een spot waar je geweest moet zijn. Als je aan komt rijden heb je geen idee wat er op 100 meter van je te zien valt. Ik werd compleet verrast toen ik de Devetshka grotten binenn liep. Boven je zie je enorme gaten in de grond die de grot tot diep verlichten. Nog magischer is deze plek wanneer je er vroeg in de ochtend komt. Er is dan niemand in de grotten te bekennen waardoor je het gevoel hebt alleen op de wereld te zijn. 

Ik moest weer denken aan deze bijzondere plek toen ik een video zag waarin een basejumper de grotten indook. Op het laatste moment opent hij zijn parachute. Maar het is niet te beseffen als je er zelf bent geweest. Want dit is een sprong van rond de 40 meter hoog. Dus voor een basejumper erg laag. 

Deze grotten werden 70.000 jaar voor christus al bewoond. Dat is ontdekt door verschillende kenmerken die zijn ontdekt. Dit is echt een must go als je Bulgarije volledig wil ontdekken. 

Ontdek de bergen in Bulgarije 

Bulgarije is een onontdekt land. Ik heb echt mijn ogen uitgekeken in de afgelopen 5 keer dat ik er ben geweest. Het is super divers en nog zo veel te ontdekken. Wil jij nu een keer een echt wildernis avontuur aangaan in Bulgarije? 

Ga dan mee met Expeditie Bulgarije en ontdek de wildernis op z’n best. In 2024 ga ik eenmalig met een groep van 10 personen de wildernis van Bulgarije in. Lijkt je dit nu gaaf en wil je meer informatie? Klik dan op de link hierboven en ontdek deze reis! 

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!