Heb je moeilijke voeten? Hier tips voor pijnloos wandelen

Misschien ben jij of ken iemand die na 5 kilometer al last heeft van blaren. Maar er zijn ook mensen die nooit last van hun voeten hebben, zelfs niet na een wandeling van 30 kilometer. Wat kan jij doen aan voetverzorging om ervoor te zorgen dat jij ook die lange afstandswandelingen zonder blaren kunt lopen? Ik geef je een beetje inzicht in wat ik doe aan voetverzorging en wat mijn vrouw met ‘’moeilijke’’ voeten doet aan verzorging. 

Waar komt het begrip ‘’moeilijke’’ voeten vandaan? 

Als je het woord moeilijk opzoekt in de: ‘’Dikke Van Dalen’’, dan staat er beschreven: slechts met inspanning op te lossen. Dit klinkt behoorlijk zwaar, maar ik zal je zo goed mogelijk proberen te helpen. Moeilijke voeten, als je ze hebt kan het behoorlijk lastig zijn juiste schoenen te vinden. De last die je ervaart bij het zoeken van die schoen heeft gezorgd voor het begrip, ‘’moeilijke voeten’’. Nu zijn er zo veel verschillende manieren waarop jij jouw voeten van dit begrip los kan maken. Er zijn tegenwoordig wandelschoenen voor alle voettypes, denk aan smalle of brede voeten. Ook kan een inlegzooltje een groot verschil maken. 

De aankoop van jouw wandelschoenen

Eigenlijk zorgen wij tegenwoordig al heel goed voor onze voeten. Vroeger liepen ze nog op blote voeten, maar nu heb jij een omhulsel om jouw voet om hem te beschermen tegen harde ondergronden. Dit omhulsel is jouw schoen, voor een stevige wandeling, meerdaagse tocht of een hike heb jij jouw schoen zorgvuldig uitgezocht. Jij geeft jouw voeten de juiste schoenen die lekker aanvoelen. Ik adviseer dan ook om altijd schoenen te kopen bij een specialist. Specialisten zijn bijvoorbeeld: De Bever, een ANWB-winkel of een Decathlon. Dit omdat zij jou de juiste adviezen kunnen geven voor jouw moeilijke voeten. 

Pro Tip: Plan een wandeling van minimaal 10 kilometer op je gewone goed ingelopen schoenen. Deze wandeling laat je eindigen bij een schoenenwinkel. Je voeten zijn dan wellicht wat uitgezet en dikker, hierdoor kan jij de juiste schoen uitkiezen, kies dus niet te strak maar liever iets te ruim. 

Moeilijke voeten_Ik Wil Hiken_02

Hoe verzorg ik mijn voeten tijdens een wandeling?

Er zijn veel verschillende manieren om jouw voeten voor, na en tijdens een wandeling te verzorgen. Ik zelf heb wandelschoenen van het merk Meindl en draag altijd inlegzolen in mijn wandelschoenen. Deze geven jou extra steun en comfort tijdens een wandeling. 

  • Voor de wandeling doe ik niet veel met mijn voeten, ik trek een goede sok aan (die aansluit bij het weer). 
  • Tijdens de wandeling geef ik mijn voeten rust tijdens pauzes. Kom je langs een beek of een meertje trek die sokken uit en steek je voeten in het water. Ook zal ik altijd mijn schoenen en sokken uitdoen bij een pauze langer dan een half uur. Je voeten hebben behoefte aan die frisse lucht. Soms trek ik zelfs een schoon en droog paar sokken aan, en hang ik mijn gedragen sokken aan de buitenkant van mijn tas te drogen. 
  • Na de wandeling gaan de schoenen en sokken weer uit. Ze blijven dan uit tot de volgende dag. Als ze droog zijn spuit ik ze altijd in met …… Dit kan je gewoon halen bij een kruitvat of andere drogist. Dit zorgt ervoor dat je voeten drogen en trekt het vocht uit je voeten. Als je een huttentocht doet kan je ook kiezen voor het meenemen van een slipper of Crocs. Zo geef jij jouw voeten de liefde die ze verdienen. 

Hoe verzorg ik ‘’moeilijke voeten tijdens een wandeling?

Ik neem als voorbeeld mijn vrouw Laura als het gaat om moeilijke voeten. Wij hebben veel gezocht en gelezen over het behandelen en verzorgen van haar voeten. Dit omdat Laura snel blaren krijgt en dit is heel vervelend als ze bijv. een trektocht gaat doen. Hieronder de voor, tijdens en na verzorging die zij doet bij een stevige wandeltocht. 

  • Voor de wandeling zorgt Laura voor schone sokken, en gebruikt dan talkpoeder om haar voeten droger mee te maken. Talkpoeder zorgt dat vocht wordt geabsorbeerd en verminderd de wrijving. Hierna zal ze haar tenen sokken als eerste laag aandoen. Dit ziet er misschien raar uit, maar ook dit vermindert de wrijving tussen de tenen. Hierna gaan de compressiekousen aan ze sluit altijd af met het goed strikken van haar schoenen.
  • Tijdens de wandeling let Laura altijd op dat haar schoenen goed zitten. Bij een ongemakkelijk gevoel zal ze haar schoenen opnieuw uitdoen en ze wellicht opnieuw strikken. Als wij pauze nemen dan gaan de schoenen en sokken uit, even luchten, en het liefst haar voeten even omhoog. Hierna zal ze weer opnieuw talkpoeder gebruiken, en bij natte sokken trekt ze een droog paar aan. 
  • Na de wandeling gaan de schoenen en sokken uit en draagt Laura het liefst sandalen met droge niet te warme sokken. Als het mogelijk is zal ze haar voeten in het water doen en achteraf haar voeten verzorgen met Lamisil voetschimmelspray. Dit zorgt voor effectieve verzorging voor je voeten. 

5 Pro tips:

Wil je nog meer leren? 

Heb je na deze blog nog niet genoeg geleerd over hoe jij jouw moeilijke voeten kan verzorgen? In de online Hike- & natuurtraining die ik aanbied leer ik je meer en train je ook voor een meerdaagse tocht zonder blessures. Ga dus aan de slag

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!