Is hiken een sport? Sportief de bergen in

Er zijn miljoenen berg- of heuveltoppen in de wereld. Iedere heuvel heeft weer een andere vorm en biedt weer andere uitdagingen. Hierdoor zijn er vroeger wereldreizigers ontstaan, en om die reden zijn steeds meer mensen begonnen ze te ontdekken. ‘Is deze top nog niet beklommen? Dan ga ik dat doen!’ Op deze manier zijn ontdekkingsreizigers, wandelaars geworden. Het wandelen is veranderd in: ‘’wandelsport’’. Ik probeer de voor- en nadelen van het hiken als een sport te belichten. In deze blog neem ik je mee de diepte in.

Moet ik sportief zijn om te wandelen is iets dat veel mensen zich afvragen. Ik vind deze vraag niet terecht, ik beantwoord deze vraag daarom graag met een wedervraag: wat is voor jouw sportiviteit? Is hiken een sport? Wandelen brengt namelijk rust en ontspanning. Want doormiddel van vaak te wandelen kan jij gemakkelijker lange afstanden lopen.  Loop jij alleen in het weekend dan kan een wandeling van bijvoorbeeld tien kilometer al best een grote krachtsinspanning kosten. Maar ook als jij vijf kilometer loopt ben jij in beweging dat wil zeggen: sportief bezig. 

Is hiken een sport?
Hiken in de Himalaya’s in Nepal

Is hiken goed voor mij?

Deze vraag kan ik alleen met een dikke: ‘JA’ beantwoorden. Wandelen is in heel veel opzichten goed voor je. Op grond van verschillende onderzoeken die hebben uitgewezen dat wandelen gezond voor je is, wel degelijk is hiken een sport. Want het is goed voor je hart, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten en spieren. Maar ook jouw gewicht en geheugen gaan er op vooruit. Via deze website kan jij zien ook gezond buiten zijn is, ondersteund door onderzoeken. De Amerikaanse Docter Mike Evans onderzocht wat de grootste impact heeft op jouw gezondheid. Stoppen met roken, gezonder eten, of wandelen. Ook maakte hij hier een korte youtube video over. Bekijk deze video hier.

Is hiken een sport?

Voor een aantal mensen op deze wereld is wandelen inderdaad een sport. Zij worden echter gesponsord om zichzelf tot grote hoogten te brengen. Je moet hierbij denken aan expedities naar de Mount Everest of een regenwoud in Brazilië. Echter zijn er zo veel mensen die wandelen voor hun plezier. Mensen als jij en ik, die niet gesponsord worden of niet de hoogste toppen van de wereld bestijgen. Voor jou en mij is het immers gezond om te sporten, maar ik zie het niet als een sport. Als ik wandelen als een sport zou zien, zou ik het plezier verliezen. Soms kan ik traag lopen omdat ik allerlei mooie planten en dieren om mij heen zie. Dan is mijn inspanning heel klein in vergelijking met iemand die traint voor de Mont Blanc.

Is hiken een sport?
Een huttentocht in de Pyreneeën.

Hiken voor je plezier

Dat doe ik. Dat doe jij, en dat doen de meeste mensen. Je moet immers genieten van een wandeling. Plezier beleven door te wandelen. Kijk om die reden niet alleen naar jouw voeten als je wandelt. Kijk om je heen! Neem de tijd om alles in je op te nemen. De bomen, planten, dieren, de paden waar je op loopt. Bosbaden is een Japanse manier van wandelen. Hierbij gaat het niet om het bewegen maar om het gevoel, het komt er op neer dat je rust en de natuur herontdekt.

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!