Vuur maken tijdens een trektocht | Dit mag je niet vergeten

Een trektocht is niet compleet zonder een vuurtje in de avond. Zorg er dus voor dat je weet hoe je een goed vuur maken kan. In deze blog leg ik je uit wat je niet mag vergeten tijdens een trektocht. 

Vuur maken kan op allerlei manieren. Thuis gebruik je misschien aanmaakblokjes en extreem droog hout. Tijdens een trektocht kan je dit natuurlijk niet meenemen. Daarom neem ik altijd een aantal dingen mee om ervoor te zorgen dat ik toch een vuurtje kan maken na een dag lang hiken. Want wat is er mooie dan vuur maken tijdens een trektocht. 

Welke materialen mag ik niet vergeten voor een kampvuur?

Vuur maken tijdens een trektocht is prachtig. Maar je moet wel goed voorbereid zijn. Zorg er dus voor dat je drie elementen meeneemt om er een geslaagd vuurtje van te maken:

1.     Tondelmateriaal:

Een tondel is een onderdeel dat makkelijk brand. Je kan dit uit de natuur halen in de vorm van berkenbast, lisdodde pluis of heel droog gras. Maar wanneer het nat is geweest is het slim om van huis al wat mee te nemen. Dit kan zijn een stuk tinder, tampons of pluis uit de wasdroger. 

2.     Een outdoormes: 

Om een goed vuurtje te creëren zal je hier en daar takken moeten doorbreken. Wanneer jij een goed outdoormes hebt kan je zelf ook hout kloven. Je hebt hier dan geen bijl voor nodig. Dit doe je door het mes op het blok hout te zetten en op de achterkant van het mes te slaan met een ander stuk hout. Daarnaast is een outdoormes altijd handig in noodgevallen. 

3.     Vuurstarter:

Zonder vonk (ontsteking) ontstaat er geen vuur. Daarom heb je altijd een vuurstarter bij je. Je kan ook een aansteker gebruiken, maar wat is er toffer dan zelf je vuurtje te maken met basic materialen. 

Extra: 

Mocht je stammetjes op maat willen maken kan je ook nog een handzaagje meenemen. Deze heb je in kleine formaten en zijn superhandig wanneer je van een omgevallen boom houtblokken wil maken. 

Denk aan de veiligheid 

Voor ik begin met uitleggen welke materialen je zeker weten bij je moet hebben wil ik je wat vertellen over de veiligheid. Steeds vaker ontstaan er bosbranden over heel de wereld. Je wil dit absoluut niet op je geweten hebben. Er zijn daarom manieren om veilig een vuurtje te maken. 

  • Creëer een veilig plek | Je kan een kuil graven of een kring van stenen maken. Dit om te voorkomen dat het vuur kan overslaan. 
  • Kies een goede plek | Zorg dat je afstand houdt van het bos of brandbare materialen zoals hooi of een tent. 
  • Hou blusmaterialen bij de hand | Wanneer er toch iets gebeurd is het slim om water, zand of een vuurdeken bij de hand te hebben. 
  • Draag geen brandbare kleding | Zorg dat je geen snel brandende kleding aan hebt. Katoen is vaak prima om aan te hebben. 

De 3 elementen voor vuur 

Om vuur te kunnen creëren heb je drie elementen nodig. Waarschijnlijk ken je ze al wel. Deze zijn essentieel. Wanneer je één van de drie wegneemt zal het vuur doven. Dit zijn de drie elementen: 

  • Brandstof: Dit kan zijn houdt of een krant. Maar ook aanmaakblokjes, of een zogenoemd tondel vallen hieronder. 
  • Zuurstof: Zorg ervoor dat er genoeg zuurstof bij het vuurtje komt. Door te blazen kan je het vuur harder opstoken. 
  • Warmte: Er moet warmte zijn om tot een ontbrandingstemperatuur te komen. 

Meer leren over het maken van vuur? 

In de 12 weken online Step by Step training leer je alles over het maken van een vuurtje. Zo leer je ook welke vuurtjes je het beste kunt maken tijdens een trektocht. Fred Outdoor vertelt je hier als specialist alles over in de onlinetraining. Zo kan jij het beste vuur maken tijdens een trektocht. 

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!