Een trektocht in Nederland, de belevingstochten uitgelegd

Wil jij een trektocht in Nederland maken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Tijdens de belevingstochten leer je er veel meer over. 

Een belevingstocht, het woord zegt het eigenlijk al. Het moet een beleving worden en een trektocht in één. Dat betekent dat jij met je eigen bepakking loopt van A naar B. Om er echt een beleving van te maken werken we altijd samen met specialisten. Deze kunnen uit alle hoeken komen als ze maar gespecialiseerd zijn in een natuur onderwerp. Je moet dan denken aan een wildplukexpert of een ecoloog. Er zijn verschillende belevingstochten allemaal met een eigen thema en een eigen gevoel. 

Kijk welke belevingstochten er nu op de planning staan: Www.ikwilhiken.nl/reizen

Voor wie is een belevingstocht? 

Een belevingstocht is er (heel cliché, maar waar) voor iedereen. Wanneer jij al wat kennis hebt over de natuur maar meer wil leren over een bepaald onderwerp dan is er zeker weten een belevingstocht die daarbij aansluit. Maar ook wanneer jij nog nooit een trektocht hebt gemaakt is dit de uitgelezen kans om meer te leren en te ontdekken. Zelfs wanneer jij geen bepakking hebt kan je mee, wij verhuren namelijk van tentjes tot slaapzakken voor tijdens de belevingstochten. Op een kleinschalige en natuurlijke manier maak jij dus kennis met hiken en leer je meer over de natuur.  

5x dit is een belevingstocht  

Om je een beter beeld te geven van wat een belevingstocht precies is zetten we 5 pijlers voor je op een rij. Bij een belevingstocht kan je dus altijd dit verwachten: 

Leren over de natuur 

Het belangrijkste van de belevingstocht is dat jij na het weekend met meer kennis weer naar huis gaat. Tijdens belevingstochten lopen we dus altijd met een natuurspecialist. Dit kan zijn een wildplukexpert, ecoloog of een paddenstoelen expert. Maar ook zullen we in de toekomst met vogelaars en andere natuurspecialisten op pad gaan. Daarnaast leer je meer over navigeren met de natuur of je leert vuur maken. Bekijk wat jij leert tijdens de belevingstochten die op dit moment op de planning staan. 

Maken van een trektocht 

Tijdens alle belevingstochten maken we natuurlijk een trektocht. Dit betekent niet altijd dat we hele dagen aan het wandelen zijn, maar wel zullen we dagelijks een etappe lopen. Met je eigen bepakking op je rug over onontdekte paden of misschien wel een cult-pad zoals het Pieterpad. Je kan hierdoor voelen hoe het is om met je eigen bepakking van A naar B te lopen. Soms doen we dit met één basecamp tussendoor en soms met twee verschillende overnachtingsplekken. 

Je kan er vaak ook voor kiezen om je beppaking achter te laten. Zo kan je toch mee maar hoe je niet met je eigen bepakking op je rug te wandelen. 

belevingstocht_trektocht_ik WIL HIKEN_03

Buiten koken en slapen 

Bij iedere belevingstocht staat één ding centraal, dit is het buiten slapen en koken. Zo maken wij heerlijke maaltijden klaar in de Dutch Oven en slaap je natuurlijk in je eigen tentje. Je kan ook met een hangmat overnachten tijdens de belevingstochten. Slaap je voor de eerste keer in een tent, dan is dit een uitgelezen kans om te ontdekken hoe dat is. 

Meer over hiking bepakking 

Bepakking kan best ingewikkeld zijn wanneer jij voor het eerst een trektocht gaat maken. Je hebt tientallen verschillende slaapmatjes, tentjes en slaapzakken. Daarnaast moet je nog een goede rugzak en de juiste kleding mee voor jouw hike. Tijdens een belevingstocht besteed ik ook aandacht aan de materialen die je nodig hebt voor het maken van een trektocht. 

Heb je geen eigen materialen maar wil je toch mee met een belevingstocht? Geen probleem. Zo heb ik hoogwaardige bepakking die je kan huren voor tijdens jouw belevingstocht. 

Voor beginners en gevorderden

Ik geloof dat de belevingstocht er is voor iedereen. Zo kan jij enorm veel ervaring hebben of helemaal nieuw zijn met het maken van trektochten. Wanneer jij al ervaring hebt zal je waarschijnlijk veel nieuwe dingen bijleren, want iedere belevingstocht is weer anders. Zo ga je de ene keer met een wildplukexpert op pad en leer je meer over vuur maken en navigeren. De andere keer nemen we in de herfst een ijsbad en leer je meer over paddenstoelen. Zo zorgen we dat er voor ieder moment in het jaar wel wat nieuws te leren valt. 

Welke belevingstochten staan er op het programma? 

Op dit moment staat er één belevingstocht op de planning. 23 t/m 25 september staat de belevingstocht met het thema: ‘’Embrace the Winter’’ op het programma. Dit is een belevingstocht voor iedereen die de winter meer wil leren omarmen. Het kan best moeilijk zijn om naar buiten te gaan wanneer het kouder wordt, wij leren je dat ook in de winter genoeg te ontdekken valt. Dit doen we samen met onder andere een paddenstoelen specialist en een Icebathing therapeut. 

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!