Top 6 landen om beren te spotten in Europa 

In Europa kennen we niet veel grote roofdieren meer. Maar de bruine beer leeft nog wel in een aantal landen. Wil jij deze beren nu spotten? Dan zijn dit de top 6 landen om dit te doen. 

Je mag in je handjes knijpen wanneer jij een beer in het wild tegenkomt. Dit is omdat beren zich gedurende de dag goed verscholen houden. Toch is er de mogelijkheid om beren te spotten in Europa. Je hoeft dus niet helemaal naar Alaska of Canada op reis om een beer in het wild tegen te komen. De Bruine beer is daarnaast ook niet extreem gevaarlijk, waardoor je met een goede gids gewoon naar ze opzoek kan gaan. Dit zijn de beste landen om beren te spotten in Europa: 

1.    Finland 

Wil je beren spotten dan moet je in Finland zijn. Zo zijn de hoogte verschillen in Finland maar klein waardoor je makkelijker in het terrein van de beer terecht komt. Omdat de grens tussen Finland en Rusland geen hekken kent is het lastig om het exacte aantal vast te stellen. Er wordt een ruime schatting gemaakt tussen de 800 en de 1700 beren. Jagen is gereguleerd, dit betekent dat hiermee de populatie niet te hart stijgt. 

2.    Roemenië

Het begint een beetje uit de hand te lopen zeggen zelfs milieuactivisten. In Roemenië leven meer dan 7000 beren en sinds 2019 is het toegestaan voor jagers om ook op beren te jagen. Doordat er een tekort is ontstaan aan eten in de bossen en te weinig leefgebied in de wildernis trekken steeds meer beren naar de stad. Ze plunderen daar vuilnisbakken en zorgen voor veel onrust. Maar Roemenië is wel bij uitstek een land om naar toe te gaan als je beren wil spotten. 

3.    Zweden 

Het land waar de meeste beren leven is toch wel Zweden. Zo leven er naar schatting tussen de 20 en de 25 beren per vierkante kilometer. In heel Zweden zijn dit er zo’n 3000 tot 3500. Waar ook in andere Scandinavische landen de beren zich vooral in het noorden ophouden zien we dat ook in Zweden. Wil je dus beren spotten kan je het beste naar het landsdeel Norrland gaan. 

wildernis trekking_ik wil hiken_04
Zelf gemaakte foto tijden de hike en survival in Bulgarije

4.    Bulgarije

Ondanks dat Bulgarije één grootste populatie aan beren kent in Europa (+/- 1.100), is het lastig om ze te spotten door het bergachtige terrein waar ze in leven. Sinds Bulgarije onderdeel is van de Europese Unie is het aantal beren in het land toegenomen. Vooral in het Rila gebergte vind je grote populaties aan beren. Ook kent Bulgarije sinds 1992 één van de grootste reserves in Europa. Hier vind je geen paden en kunnen dieren zonder bedreiging leven. De verwachting is dan ook dat hier de meeste beren zich verschansen. Dit is de Central Rila Reserve.

Tijdens de wildernis trekking in Bulgarije kwamen we regelmatig sporen van beren tegen. We sliepen in de wildernis samen met een officiële wildernis guide waardoor je complete veiligheid voelde. Maar het gevoel dat je zo dichtbij wilde beren leeft is ongelofelijk. 

5.    De Pyreneeën ‘

Sinds 2005 proberen ze de beren in de Pyreneeën terug te krijgen. Er zijn vanuit Slovenië 5 beren overgeplaatst naar het zuiden van de Pyreneeën. Sindsdien is de beren populatie flink toegenomen en leven er naar schatting in 2022 zo’n 70 beren in het berggebied tussen Frankrijk en Spanje. Nog een grote populatie aan beren vind je in Picos de Europa, hier leven er meer dan 250. Echter zijn ze hier moeilijker te spotten dan in de Pyreneeën. 

6.    Noorwegen 

In Noorwegen is het mogelijk om beren te spotten. De meeste beren bevinden zich in de grensregio met Rusland. Omdat ze in Noorwegen beren liever niet richting het zuiden zien trekken wordt er actief op ze gejaagd. Hierdoor is er een relatief kleine populatie aan beren in het grote Noorwegen. De kans om beren te spotten is er zeker, maar het is niet gemakkelijk. 

Is de bruine beer gevaarlijk? 

De meeste mensen denk dat beren enorm gevaarlijk zijn en dat je zeker niet in de buurt moet komen. Maar een bruine beer is over het algemeen ongevaarlijk. Een bruine beer zal alleen toeslaan of agressief zijn wanneer hij zich bedreigd voelt, hij jongen bij zich heeft of zelf gewond is geraakt. In Europa leven alleen bruine beren in het wild. Zwarte beren en grizzlyberen zijn een stuk gevaarlijker. Deze komen vooral nog voor in Azië, Rusland en Noord-Amerika voor in het wild. 

Beren in andere gebieden van Europa 

Je hebt nu een rijtje met landen waar de beren voorkomen. Maar er zijn nog een aantal landen waar de beer voorkomt. Zo kan je beren tegenkomen in Albanië, Kosovo, Montenegro, Bosnië, Griekenland, Kroatië, Slovenië, Tsjechië, Polen, in de Alpen en de Baltische Staten. Er zijn dus nog veel plekken in Europa waar beren leven. 

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!