Dit is waarom een ijsbad goed voor je is

Wil je erachter komen waarom een ijsbad goed is voor je gezondheid? Ik schreef er een blog over en vertel je hoe je zelf kan beginnen.  

Tijdens de winters keren we vaak naar binnen, veel mensen hebben zelfs last van een winterdip. Deze wordt ook wel de winterblues genoemd. De kortere dagen en de kou hebben ons in hun greep. Maar wat nu als je dit een positieve twist kan geven? Dit kan je doen door de winters te omarmen. Connect met de natuur en neem een ijsbad, het is wetenschappelijk bewezen goed voor je gezondheid. Ik leg je uit hoe dit komt. 

Omarm de kou 

Koud water is niet iets waar we als mensen dol op zijn. Zo voelt een teen in een ijskoude rivier vaak al alsof je hele lichaam verkrapt. Maar met een paar simpele technieken kan jij de kou een stuk draagelijker maken. Waarom je in het koude water zou moeten stappen? Koud water geeft je meer energie. Het koude water zorgt namelijk voor een verhoogd endorfine gehalte in je lichaam, dit is een gelukshormoon. Hierdoor wordt je stemming stukken beter en verzet jij je letterlijk tegen de winterdip.

Tijdens de belevingstocht: ‘’Embrace the Winter’’, gaan we de winter omarmen en nemen we een ijsbad na een uitgebreide ademsessie. Daarnaast gaan we nog veel meer winterse activiteiten aan zoals sterrenkijken in het donkerste plekje van Nederland. 

7 redenen om koud te douchen

Een ijsbad is niks nieuws 

Steeds meer mensen zien de voordelen van het nemen van een ijsbad. Zo is het goed voor je weerstand en kan het zelfs bepaalde ziektes genezen of indammen. Daarnaast geeft het zwemmen in natuurwater of het nemen van een ijsbad ook contact met de natuur. Het geeft je meer verbondenheid en terug naar de natuur is waar we allemaal steeds meer van verlangen. 

Tijdens corona water er steeds meer mensen die het koude water opzochten. Dit was vooral om de weerstand te verhogen. Maar het is geen nieuwe uitvinding. Zo zij de arts Hippocrates als dat koud water positieve effecten had op ons mensen. Tegenwoordig is de bekendste koud water therapeut toch wel: Wim Hof. Hij is over de hele wereld bekend als de man die de kou omarmt. 

De voordelen van een ijsbad op een rij: 

Er zijn een aantal voordelen die het nemen van een ijsbad opleveren. Zo komen er verschillende stofjes vrij en kan je een gelukkiger mens worden door het nemen van een dagelijks ijsbad. Laten we de voordelen op een rij zetten: 

  • Een ijsbad zorgt voor een betere bloedsomloop 
  • Het nemen van een ijsbad kan pijn bij reuma verminderen. 
  • Tijdens het nemen van een ijsbad komen adrenaline, dopamine en corticoïden vrij, dit bevoorderd het herstel. Daarom nemen topsporters vaak ijsbaden na een intensieve training. 
  • Last van slaapstoornissen? Het nemen van een ijsbad kan je hierbij helpen. 
  • Door een ijsbad kan je mentaal sterker worden. Het versterkt namelijk je wilskracht en zelfbewustzijn. 

Hoe begin je aan een ijsbad? 

Ik snap dat je misschien niet zomaar van de één op de andere dag dagelijks een ijsbad neemt of onder een koude douche gaat staan. Het kan zelfs gevaarlijk zijn om vanuit het niets te beginnen met koud water. Vraag je arts om advies en test jezelf op een te hoge bloeddruk, hartproblemen of astma. Wanneer je wil beginnen kan je het beste eens een video zoals hierboven van Wim Hof kijken. Hij legt uit hoe je het beste kan werken aan je ademhaling. Je lichaam komt in een bepaalde ontspanning waarna je beter tegen het koude water kan. 

Daarnaast is het goed om in te zwemmen en te wennen. Dat is waarom wij met een ijsbad beginnen in de herfst. Het water is nog niet naar het nulpunt gedaald. Thuis beginnen met koud douchen is ook verstandig om te doen. Doe dit met een timer zodat je het steeds langer kan volhouden. Ga ook altijd samen zwemmen, koud water kan namelijk zorgen voor kramp. 

Meer weten over Embrace the Winter?

Zoals ik al aangaf organiseer ik met Ik Wil Hiken een nieuwe belevingstocht. Deze tocht is gericht op het omarmen van de winter. Deze vindt plaats in het weekend van 23 t/m 25 september. In het noorden van Nederland rondom het plaatsje Winsum gaan we 3 dagen op pad en leren we over de natuur. Wat doet de natuur in de winter en de herfst? Hoe kan jij ervoor zorgen dat je ook in de winter gelukkig blijft?

Embrace the winter belevingstocht

Samen met de paddenstoelen man gaan we meer leren over paddenstoelen. We lopen samen over de eerste etappe van het Pieterpad. We nemen een ijsbad begeleid door Tessie, en nemen een duik in het Reitdiep. Daarnaast bezoeken we bij goed weer het donkerste plekje van Nederland om heerlijk sterren te kijken in de avond. Dit alles gecombineerd met hiken en buiten koken. Een geweldig outdoor weekend dus! 

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!