Geartalk| Met de dutch oven boven het kampvuur koken

Heb jij weleens boven een kampvuur gekookt? Een gewone alledaagse pan kan je hier beter niet voor gebruiken. De Dutch Oven is een gietijzeren die gemaakt is voor koken boven het vuur. 

In dit artikel vertel ik je wat over de dutch oven en hoe je deze kan gebruiken. Wij maken er nu al een tijdje gebruik van. Je kan er prachtige gerechten in maken en juist boven het vuur koken is zo ontzettend leuk. Of je nu een heerlijke cake wil bakken of lekker een stoof wil laten pruttelen. Wij deden het allemaal in de dutch oven. 

Vuur koken_ Ik Wil Hiken

Wat is een dutch oven? 

De dutch oven is een gietijzeren pan. Hij komt vanuit Amerika en wordt voornamelijk gebruikt om boven het vuur te koken. Hij heeft een dikke wand en houd mede door het materiaal warmte goed vast. Je kan eigenlijk alles doen met de dutch oven. Zo kan je braden, grillen, bakken, frituren en stoven. Of misschien wil je wel wildplukken en dit verwerken in je gerecht. Je kan hem zowel gebruiken op de BBQ als op open vuur. Ik vind het koken op open vuur toch wel het leukst. 

Geschiedenis van de dutch oven 

Waarom heet de dutch oven nu eigenlijk een Nederlandse pan? De Engelse Abraham Darby trok begin 18deeeuw naar Nederland en zag hoe wij gietijzeren pannen met zandmallen maakten. Hierna heeft hij deze ontwikkeld en noemde ze de dutch oven. De orginele pannen komen uit Utah, Amerika. Destijds hadden ze nog geen pootjes of een hoge dekselrand en werder ze ook niet gebruikt als oven. Iets wat we nu natuurlijk wel veelvuldig doen. 

Verschillende dutch ovens 

Er zijn veel verschillende maten van deze kampvuurpannen en potten. Zo heb je exemplaren met pootjes, maar ook varianten zonder of met een vlakke deksel. Het hangt ervan af waarvoor jij een dutch oven wil gebruiken wat voor soort pan je zou moeten kiezen. 

Gietijzeren pan 

Tegenwoordig hebben de meeste dutch ovens pootjes. Zo kan je ze ook opstappelen wanneer je meerdere gerechte tegelijk maakt. Als de pannen maar heet genoeg zijn. @wieweetwaariris maakt regelmatig heerlijke gerechten een deelt deze via Instagram. Zij maakt dan ook gebruik van verschillende pannen. 

Zonder pootjes

Alleen pannen zonder pootjes kan je gebruiken in de gewone keuken. Dus wil je de pan ook binnen gebruiken zorg dan dat je er één haalt zonder pootjes. Deze ovens hebben vaak een vlakke bodem. Dit omdat pootjes niet instnodig zijn. Het gietijzeren materiaal is geschikt voor vrijwel alle warmtebronnen. 

Cakevorm oven 

Wanneer jij een heerlijke cake wil bakken op het vuur kan je deze blikken heel goed gebruiken. Deze zet je gewoon direct in het vuur. De vorm is natuurlijk gebaseerd op een traditionele cake

Hoe gebruik je de dutch oven? 

Je kan deze gietijzeren pan op allerlei verschillende manieren gebruiken. Ik zal alle mogelijke manieren voor je op een rijtje zetten. 

  • Direct in de kolen | Je kan de dutch oven gelijk in de kolen zetten als je wil. Wanneer je hem flink hoog moet opstoken is dit een goede manier. Hiervoor heb je een model nodig met pootjes. 
  • Boven het kampvuur koken | Wanneer je hem boven een kampvuur wil gebruiken kan je het beste een driepoot gebruiken. Deze kan je kopen of zelf maken van houten stammen. 
  • Als oven op het kampvuur | Wanneer je kolen hebt kan je deze wanneer ze heet zijn op de deksel leggen. Zo kan je een oven creeeren en bijvoorbeeld brood bakken. 
  • Dutch oven als braadpan in de oven | Je kan hem thuis gewoon in de oven zetten en als braadpan gebruiken. Trek wel even je ovenwanten aan. 
  • Gewoon op het fornuis | Je kan hem ook op het fornuis binnenshuis gebruiken. Wanneer je geen tijd hebt voor een BBQ of open vuur kan je ook zo heerlijke gerechten maken. 

Gerechten voor de dutch oven 

Na deze blog denk je er misschien wel over na om een dutch oven aan te schaffen. Wanneer jij zo’n mooie pan hebt gekocht is het leuk om eens bij de kampvuurkok te kijken. Daar vind je allerlei verschillende gerechten die je kan maken boven het vuur. Koken met een kampvuurpot is superleuk en lekker. Wil je leren vuur maken, dan kan dat in de complete online Hike- & Natuurtraining.

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!