Wat is het hoogste punt van het koninkrijk der Nederlanden?

Het koninkrijk der Nederlanden telt nog een aantal landen. Ik heb zes verschillende landen die onder de vlag van het koninkrijk der Nederlanden vallen beschreven. We beginnen de lijst bij het laagste punt van deze zes landen. Benieuwd wat de hoogste punten per provincie in Nederland zijn? Bekijk deze eerder geschreven blog.

Jamanota, 188 meter hoogte

Op het eiland Aruba vinden we de Jamanota. Deze berg is zichtbaar vanaf het hele eiland en komt als laatste op deze lijst van hoogste punt van het koninkrijk der Nederlanden Hij ligt op in het prachtige nationale park Arikok. In deze omgeving vind je wilde geiten en ezels. Je kan de top per auto bereiken maar een wandeling is natuurlijk vele malen mooier en leuker. 

Brandaris, 241 meter hoogte 

Deze berg op het eiland Bonaire ligt in het middelpunt van een nationaal park. Namelijk de Washington Slagbaai. Dit nationale park bestrijkt bijna het volledige noorden van dit eiland. Helaas is er nooit een precieze reden gekomen voor de huidige naam. 

Mount Flagstaff, 361 meter hoogte 

Helaas is er weinig bekend over deze berg op Sint-Maarten. Deze berg staat met z’n 361 net op de 4de plek in de rij. Misschien dus een bezoekje waard wanneer je naar Sint-Maarten gaat. 

Sint-Christoffelberg, 372 meter hoogte 

Curaçao is misschien wel het bekendste eiland van de ABC-eilandengroep. Deze berg ligt in het Christoffelpark in Bandabou. Dit is in het noordwesten van Curaçao. Vanaf de top heb je prachtig zicht op de Caribische zee. Je ziet zelfs verschillende eilanden oppoppen. 

The Quill, 601 meter hoogte

Deze krater ligt op het eiland Sint-Eustatius. The Quill is vernoemd naar het Nederlands: de kuil. De krater is één van een vulkaan. Deze is tussen 32.000 en 22.000 duizend jaar geleden ontstaan. Het hoogste puntje heeft een andere naam: ‘’Mazinga’’. Het is een slapende vulkaan, en wordt dus niet gezien als een dode vulkaan. 

Mount Scenery, 887 meter hoogte

Deze vulkaan is met een hoogte van 887 meter de lijst aanvoerder en verdient de titel hoogste punt van het koninkrijk der Nederlanden. Hij ligt op het eiland Saba. Deze top is bereikbaar door 1064 treden te bedwingen. Vanaf het dorpje Windwardside loop je omhoog door het regenwoud. Vaak zal deze top in mist zijn gehuld. Sinds de onafhankelijkheid van Suriname wordt dit vanaf 1975 het hoogste punt genoemd.

Wat is het laagste punt van Nederland? 

We hebben het nu al even gehad over de hoogste punten van Nederland en het koninkrijk. Maar we heten niet voor niets: ‘’de lage landen’’. Dus doe ik nog even ons laagste punt aan. Deze ligt in een weiland in de zuidplaspolder. Vlakbij Nieuwerkerk aan de IJsel vinden we een het weiland dat ligt op: 6,76 meter onder zeeniveau. Langs de A20 hebben ze zelfs een monument geplaatst ter ere van het laagste punt. 

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!